Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämälähtöiset opintojaksot

EnergyTour-kierros energia-alan yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa

Vaasan lyseon lukiossa kehitettiin EnergyTOUR eli kierros energia-alan yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa Vaasassa. EnergyTourin tarkoitus oli olla osana energiatietouden lisäämistä ja antaa käsitys siitä, mitä työelämässä oikeasti tehdään ilmastonmuutoksen hyväksi ja mitkä ovat ne käytännön reunaehdot, joilla tämä onnistuu. Lisäksi tutustuttiin siihen, millaisten opiskelualojn kautta päästään alalle ja mitä ammatit pitävät sisällään käytännössä. Käytäntö kehitettiin LukioTEKO-hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Kurssilla vierailimme Westenergyssä, Vebic-laboratoriossa, Vaasan sähkössä ja Technobothian sähkö-ja energiatekniikan laboratoriossa. Opiskelijat miettivät etukäteen energia-aiheeseen liittyviä kysymyksiä, jotka lähetettiin sähköpostilla yrityksien yhteyshenkilöille. Kysymykset liittyivät yleisesti Vaasan alueen energian tuotantoon, polttoaineiden ja uusiutuvien energioiden käyttöön.

Westenergyssä tutustuimme jätteiden käyttöön energiatuotannossa. Westenergy Oy on moderni jätteenpolttolaitos, jossa hyödynnetään syntypaikkalajiteltua polttokelpoista jätettä. Vaasan Sähkö käyttää siellä tuotetun höyryn Vaasan alueen sähkön ja kaukolämmön tuottamiseen. Westenergy työllistää ympäristöalan insinöörejä, mutta myös muuta teknistä alaa osaavaa väkeä. Sovittiin, että vierailu tehdään uudelleen ensi lukuvuonna fysiikan lämpöopin kurssilla, joka toteutetaan Vaasan yliopiston kanssa yhteistyössä.

Vebic-laboratoriossa tutustuimme moottorien päästötutkimuksiin ja niissä käytettyihin erilaisiin polttoaineisiin. Opiskelijat saivat kuulla, että Vebic työllistää diplomi-insinöörejä ja kemistejä. Sovittiin, että myöhemmin tullaan mittaamaan päästöjä ja saadaan mittausdataa, jota voidaan analysoida koulussa fysiikan kurssien yhteydessä.

Vaasan sähkössä perehdyimme energian tuotantotapoihin Vaasassa ja tutustuimme teollisuushalleihin. Vaasan sähkö työllistää paitsi sähköalan insinöörejä, myös rakennusalaa sekä talous- ja viestintäalaa. Jatkossa vierailuja todennäköisesti toteutetaan ensi vuonna Vaasan yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettavan suoraväyläkurssin ja teknologialeirikoulun kanssa. Tällöin saadaan ajankohtainen kuva Vaasan kaukolämmön ja sähkön tuotannosta.

Lisäksi vierailimme Vaasan yliopiston ja ammattikorkeakoulun sekä Yrkeshögskola Novian yhteisellä Technobotnian sähkö- ja energiatekniikan laboratoriolla. Siellä tutustuimme energian tuotantoon tuuligeneraattorin ja aurinkopaneelien avulla. Myös sähköverkkojen toiminta Suomessa oli esittelyn kohteena sekä opiskelijat saivat tietoa opiskelusta näissä oppilaitoksissa. Takuuteekkarijärjestelmän avulla saadaan kaikille 1. vuoden opiskelijoille kesätyöpaikka Vaasan teollisuudessa. Vierailulla sovittiin myös uusi vierailu ensi syksylle, jossa päästään tekemään lisää mittauksia energiakurssin opiskelijoiden kanssa.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Hankkeen aikana kehitettiin EnergyTour -toteutusmalli, jonka avulla lisätään opiskelijoiden tietoutta energiantuotannosta ja ilmastonmuutoksesta sekä sitä ehkäisevistä toimista. Lisäksi käytännön kehittäminen ja toteutus mahdollisti opiskelijoiden kontaktien luonnin työelämään ja korkeakouluihin.

Jatkosuunnitelmat:

  • Yhteistyö syvenee, kun mukaan tulee tutustumisen lisäksi datan keräys ja analysointi.
  • EnergyTourista saatuja kokemuksia ja kontakteja voidaan ensi lukuvuonna hyödyntää opetuksessa.
  • Opiskelijat voisivat jatkossa kerätä myös mittausdataa ja analysoida tuloksia, jota saadaan polttomoottoreista, tuuligeneraattoreista, aurinkokennoista ja jätteiden polttoprosesseista.
  • Tilastollista analyysia voidaan tehdä fossiilisten polttoaineiden ja uusiutuvien energialähteiden käytön kehityksestä Vaasassa ja maailmalla.

Tutustu lisää

Vaasan lyseon lukion EnergyTOUR – LukioTEKO-hankkeen blogi (linkki)

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio
Inkeri Hyvärinen
inkeri.hyvarinen@edu.vaasa.fi
2.5.2018

Liitteet

Vierailukohteet (pdf)