Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämälähtöiset opintojaksot

Digiterveyttä yhteistyössä korkeakoulujen kanssa

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijat pääsivät kuulemaan jatko-opintopaikasta Turun AMK:n Terveysteknologian koulutusohjelmassa sekä tekemään ns. käytettävyysdemon, jonka järjestivät AMK:n opiskelijat. AMK tarjosi luennon terveysteknologiasta yleisesti ja mahdollisti päästä testaamaan koulutusohjelman kautta kehitettyä kehonkoostumuslaitetta. Käytäntö kehitettiin LukioTEKO-hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Kurssin alkaessa päätettiin yhteisesti muutamista kurssiin liittyvistä asioista. Opiskelijat päätyivät kukin oman blogin pitämiseen kurssin aikana ja näin ollen kurssikoetta tms. ei järjestetty koeviikolla. Kurssilaiset täyttivät O365 Forms-kyselyn kurssin alkaessa liittyen omiin terveys- ja hyvinvointitavoitteisiinsa kurssin aikana. Vastaavaan kyselyyn vastattiin myös kurssin päättyessä. Halukkaat jakoivat opettajalle omat treenitietonsa Polarin palvelun kautta.

Turun yliopiston Tulevaisuuden teknologiat -laitoksen vierailu tarjosi muutaman laitoksen tutkijan kautta esittelyä ajankohtaisista tutkimushankkeista sekä jatkokoulutusmahdollisuuksista. Koulutusohjelman opiskelijoiden tekemiä terveys- ja hyvinvointipelejä kävimme testaamassa JOKI-vierailukeskuksessa lukioryhmämme kesken.

Virtuaalilaseihin liittyvä demo saatiin sovittua myös tähän samaan käyntikertaan. Tulevaisuuden teknologioiden laitoksen avoimen ovet-päivän luento ”Love, sex and marriage with robots”-luento tarjosi heti kurssin alkuun monelle todellista ajatuksenherättelyä teknologiasta terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Polarin edustajan paikalle pääseminen kurssin alkuun oli hyvä ratkaisu. Tämä motivoi lukiolaisia ottamaan laitteen haltuun ja seuraamaan omaa aktiivisuuttaan, liikunta- yms. taustoista riippumatta. Terveysteknologian opiskelijoiden tekemät laitteet/pelit ja niiden kokeilu toi tavoitteiden mukaista konkretiaa mukanaan lukiolaisille.

Kurssille saimme paljon erilaisia vierailuja ja esittelijöitä tai vierailimme itse toisaalla. Kaikki tahot kokivat lukiokurssin olevan ajankohtainen ja tarpeellinen, joten tässä suhteessa opettajana oli helppo toimia. Aikataulujen sovittamiseen kannattaa varata hyvin aikaa ja kurssin painotukset rajata muutamaan osa-alueeseen liian monen sijaan.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Lukiolaiset pääsivät alalla opettavien, opiskelevien ja työtä tekevien ihmisten kanssa aitoon vuorovaikutukseen sekä kokemaan fyysiset puitteet henkilökohtaisesti. Kurssin teema tulee näin konkreettiseksi ja esim. turkulaisen Mariachi Oy:n 20-vuotisen kehityskulun kuuleminen yrityksessä paikan päällä antaa aivan eri merkityksen terveysteknologiasta ja yrityksen kehittymisestä kuin katsottaisiin esim. lyhyt firman esittelyvideo koululla.

Tällaisen yhteistyön tekeminen tarjosi juuri tavoitteitten mukaisen kurkistuksen jatko-opintoihin ja työelämään, niin opettajalle kuin opiskelijoillekin. Lukiolaiset saivat kuulla digiterveysasiaa AMK:n opettajilta ja opiskelijoilta, yliopiston tutkijoilta, yrittäjältä tai yrityksissä työskenteleviltä, joten kurssin tavoitteet täyttyivät tältä osin erinomaisesti. Työelämään liittyen opiskelijoille muodostui varmasti selkeä kuva siitä, että heille yhteen ammattiin valmistuminen tuskin tulee jäämään ainoaksi ja että laaja-alainen osaaminen on yhä merkityksellisempää tulevaisuuden työmarkkinoilla. Lisäksi lukiolaiset kehittyivät terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä itsemittaamisissa ja näiden tulosten analysoinneissa aktiivisuusrannekkeen ja erilaisten mobiilisovellusten avulla.

Tutustu lisää

Digiterveys – LukioTEKO-hankkeen blogi (linkki)

Lisätietoja

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun Lukio
Anu Heilimö
etunimi.sukunimi@edu.turku.fi