Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

AmmattikorkeakouluVISIT

Vaasan lyseon lukion ja Vaasan ammattikorkeakoulun yhteistyönä kehitettiin vierailukäytäntöjä tekniikan, sosiaali- ja terveysalan sekä liiketalouden aloihin ja koulutusohjelmiin osana lukiokursseja, jotta lukio-opiskelijoilla on mahdollisuus saada paikan päällä tietoa ja tukea jatko-opintoja koskeviin pohdintoihin. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

AmmattikorkeakouluVISIT-toiminta on yksi Vaasan lyseon lukion ja Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijaksi hakeutumisen erillisvalintaa tukevista käytännöistä.

Kehitetyssä käytännössä ovat liiketalouden ammattikorkeakouluVISIT, jolla tutustutaan liiketalouden ja International Business -linjan opintoihin ja opiskeluun, toteutetaan Yritystietokurssin (YH05) yhteydessä ja sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakouluVISIT Sosiaalipsykologian kurssin (PS06) ja Terveystiedon Terveyttä tutkimassa (TE03) kurssien yhteydessä. Tekniikan vierailu toteutetaan Fysiikka luonnontieteenä -kurssin yhteydessä MyTech-vierailuna ABB:llä, Vaasan ammattikorkeakoulussa ja Technobothnialla. Vierailun teemana ovat kiertotalous ja ilmastonmuutos ja sen aikana opiskelijoille kerrotaan myös energiaklusterin alan työmahdollisuuksista Vaasan alueella. Vierailulle osallistuvat kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat.

Vierailujen aikana opiskelijat tutustuvat alojen opintoihin, saavat lisätietoa ammattikorkeakouluopintojen ja yliopisto-opintojen yhdistämisestä, kieliopinnoista ja erilaisista vaihto-ohjelmista. Lisäksi heille kerrotaan alojen opiskelu- ja työllisyysmahdollisuuksista Vaasan alueella.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Lukio-opiskelijoiden jatko-opintoihin siirtyminen on helpottunut  uusien ammattikorkeakoulun tutustumiskäytäntöjen ansiosta.  Luodut käytännöt lisäävät lukiolaisten jatko-opintovalmiuksia ja auttavat koulutus- ja uravalintojen tekemisessä.

Tutustu lisää

Vaasan lyseon lukion yritystietokurssilta tehtiin liiketalouden ammattikorkeakouluVISIT Vaasan ammattikorkeakouluun -blogikirjoitus (linkki).

Sosiaalipsykologian kurssilla tehtiin sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakouluVISIT Vaasan ammattikorkeakouluun -blogikirjoitus (linkki).

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio
Maarit Vilenius, Taru Leikas ja Mika Jokiaho
etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi

15.5.2021