Kategoriat
Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

Äidinkielen kurssin työelämälähtöiset käytännöt

Vaasan lyseon lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kurssilla suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä mainostoimiston kanssa yhteistyöprojekti, joka lisäsi opiskelijoiden työelämän tuntemusta. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Kurssilla työelämäyhteistyökumppanina toimi vaasalainen mainostoimisto Advertising C2 Oy. Yhteistyön tavoitteena oli opettaa mainostamisen keinoja ja lisätä opiskelijoiden viestintätaitoja. Mainosprojekti aloitettiin opettajien vierailulla yrityksessä, jonka jälkeen vastuuopettaja suunnitteli yhteistyössä yrityksen kanssa tulevaa yhteistyömuotoa.

Projektin aluksi Advertising C2 Oy kävi koululla pitämässä  interaktiivisen luennon mainostamisen keinoista ja tavoitteista sekä mainostermeistä. Tämän jälkeen oppitunneilla tehtiin mainosvideoita omasta koulusta. Tavoitteena oli laatia mainosidea, miettiä käytettäviä keinoja sekä toteuttaa mainosvideo kuvaamalla se ja lähettämällä opettajalle ja yritykseen. Pyrkimyksenä oli soveltaa luennolla läpi käytyjä mainoksen keinoja omaan videoon. Yritys palkitsi parhaimman videon ottamalla voittajajoukkueen mukaan mainosprojektiin seuraamaan sitä.

Mainosvideon teko pohjautui suurimmalta osin opiskelijoiden omaan työskentelyyn. He keräsivät ryhmässä mainosideoita ja päättivät, mitä ideaa he lähtisivät viemään eteenpäin. Tämän jälkeen he suunnittelivat käytännön keinoja mainosidean jalostamiseksi valmiiksi videoksi. Kun idea oli valmis, opiskelijat kuvasivat videon itsenäisesti ja lähettivät sen opettajalle ja edelleen mainostoimistoon.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Keskeisenä tuloksena oli mainonnan menetelmien ja keinojen oppiminen ideoinnista valmiiksi mainokseksi. Yhteistyö mainostoimiston kanssa vahvisti opiskelijoiden kuvaamiseen liittyviä visuaalisia taitoja, kehitti mediakriittisyyttä ja vahvisti vuorovaikutus- ja viestintätaitojen kehittymistä. Projekti toimi eräänlaisena TET-jaksona, jonka aikana opiskelijat saivat tuntumaa siitä, millaista olisi työskennellä mainostoimistossa.

Projekti toi myös vaihtelua normaaliin oppituntityöskentelyyn ja se herätti vahvasti opiskelijoiden kiinnostuksen. He pitivät projektia todella mielenkiintoisena ja ”kivoina tunteina”.

Tutustu lisää

Työelämäyhteistyötä mainostoimisto C2 Advertising Oy:n kanssa äidinkielen kurssilla Vaasan lyseon lukiossa – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki)

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio

Terhi Tyynelä

etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi

14.4.2020