Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämälähtöiset opintojaksot

Business Schoolin uudet työelämälähtöiset käytännöt

Vaasan lyseon lukion Business Schoolin eli Yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuuden yhteyteen suunniteltiin ja otettiin käyttöön uusia työelämälähtöisiä sisältöjä ja käytäntöjä, jossa hyödynnetään yhteistyötä yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa. Uusia työelämälähtöisiä käytäntöjä kehitettiin opintokokonaisuuteen Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuuden yhteyteen suunniteltiin ja otettiin käyttöön uusia työelämälähtöisiä sisältöjä ja käytäntöjä yhdessä lukio-opiskelijoiden ja YES Pohjanmaa ry:n, Nuori yrittäjyys Pohjanmaa ry:n, Talous ja nuoret TAT:n sekä Vaasan ammattikorkeakoulun edustajien kanssa.

Työelämälähtöisiä käytäntöjä kehitettiin seuraavien kurssien yhteyteen. Kurssit muodostavat yhdessä Yrittäjyyskasvatuksen ja liiketalouden opintokokonaisuuden (avaa kuva kokonaisuudesta tästä).

  • Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen -kurssin (YRK04)
  • Yritystietokurssia (YH05)
  • Vuosi yrittäjänä (YRK03)
  • Start up Space -leiri (YRK01)

Vaasan lyseon lukiossa suoritettavan TAT:n Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen -kurssin (YRK04) yhteydessä osallistuttiin TakeOFF ja SLUSH -tapahtumiin ja niiden yhteyteen ideoitiin tehtäviä, jotka tehtiin vierailupäivän aikana. Tehtävät auttoivat opiskelijoita mm. oppimaan työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja, tunnistamaan megatrendejä, tutustumaan start up -yrityksiin ja ymmärtämään, mikä merkitys tapahtumalla on start up -yrityksille. Lisäksi tehtävät ohjasivat tutustumaan SLUSH-tapahtuman Vaasan alueen energiaklusterin yrityksiin.

Vaasan lyseon lukion Yritystietokurssia (YH05) uudistettiin siten, että siitä tehtiin alusta oikean yrityksen perustamiselle. Kurssilla opiskeltiin yrityksen perustamisen lähtökohtia ja vaiheita, käytiin läpi yritysmuodot sekä tehtiin liiketoimintasuunnitelmia. Circula-kiertotalouspelin avulla tutustuttiin kiertotalouteen ja kiertotalouden liiketoimintamalleihin. Yritystieto-kurssin aikana oli mahdollista perustaa oma yritys ja saada apua esimerkiksi NY-yrityksen liiketoiminnan jatkamiseen oikeana yrityksenä.

Yritystietokurssilla tehtiin vierailu NY-semifinaaliin Vaasan Rewell Centerissä, jossa tehtävänä oli tutustua NY-yrittäjien liikeideoihin ja selvittää, mitä liikeidea, liiketoimintamalli ja pitchaus tarkoittavat. Lisäksi vierailtiin Edu+Job Kesätyö-, rekry- & koulutustapahtumassa.

Yritystietokurssin aikana tehtiin vierailu Liiketalouden ammattikorkeakouluVISIT Vaasan ammattikorkeakouluun, jonka tavoitteena oli avata näkymiä yrittäjyyden ja liiketalouden opiskeluun Vaasan ammattikorkeakoulussa.

Yritystietokurssilla tehtiin tiimeinä liiketoiminta- ja yrityksen rahoitussuunnitelma, jotka esiteltiin kurssin lopussa sidosryhmien edustajille. Vaasanseudun Kehitys Oy:n VASEK:n Uusyrityskeskus Startian johtaja arvioi liiketoimintasuunnitelmia ja antoi opiskelijoille palautetta niistä. Samalla hän esitteli opiskelijoille Startian tarjoamia yrittäjäpalveluita.

Liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelmia käytiin vaihtoehtoisesti esittelemässä myös Vaasa Innovation Centerissä. Vierailun yhteydessä tutustuttiin myös Vaasa Innovation Centerin liiketoimintaan ja hub-ajatteluun. Liiketointasuunnitelmien esitysten yhteydessä käytiin vaihtoehtoisesti myös rahoitusneuvotteluja Nordean kanssa. Samalla kun saatiin vinkkeä rahoitussuunnitelman tekemiseen, esiteltiin pankin yrityspalveluita.

Yritystietokurssin aikana toteutettiin PohjanmaaExpo Oy:n kanssa yhteinen workshop, jossa ideoitiin Pohjanmaan Suurmessujen markkinointia eri kohderyhmille. Aluksi perehdyttiin messujen projektivastaavan työhön, messujen järjestämiseen ja merkitykseen yrityksille. Workshopissa suunniteltiin markkinointikampanja, jolla tavoitellaan toisaalta nuoria ja lapsiperheitä suurmessuille. Workshopin lopussa tiimit pitchasivat omat ideansa, joista parhaat palkittiin messuvapaalipuin.

Vierailujen yhteydessä avattiin aina sidosryhmien toimintaa ja vierailijoiden uratarinoita laajemmin sekä keskusteltiin työelämätaidoista ja yrittäjyyteen liittyvistä ajankohtaisista asioista.

Yrittäjyyskasvatuksen perusteet -kurssin (YRK01) leiri kehitettiin uuteen uskoon yhteistyössä Vaasan yliopiston Kvarken Space -hankkeen kanssa. Startup Space -leirillä KvarkenSpace -hanke esittäytyi ja antoi haasteen opiskelijoille keksiä uutta liiketoimintaa, joka liittyi avaruusdatan hyödyntämiseen ja avaruustalouteen. Leirille osallistuneet lukio-opiskelijat oppivat yrittäjyyden perusteiden, kuten liikeidean ideoinnin, markkinoinnin, tiimityön ja itsensä likoon laittamisen lisäksi siitä, minkälaisia liiketoimintamahdollisuuksia liittyy digitalisaatioon ja avaruustalouteen. Yliopiston edustajat osallistuivat leirin päätöstilaisuuteen, antoivat palautetta kehitetyistä liikeideoista nuorten pitämien pitchausten päätteeksi ja palkitsivat töistä parhaimmat

Yrittäjyyskasvatuksen ja liiketalouden opintokokonaisuuden kursseilta osallistuttiin Nuoret ja talous TAT:n yhteistyössä Lidlin, Nordean ja Slushin kanssa järjestämään TakeOFF-livetapahtumaan. Päivän aikana nuoret kuulivat inspiroivia yrittäjätarinoita. Nordean ja Lidlin työpajat haastoivat nuoria pohtimaan tulevaisuuden työelämää. Nordean työpajassa tarkasteltiin digitalisaation ja tekoälyn mahdollisuuksia tulevaisuuden pankkipalvelujen tarjoamisessa kuluttajille sekä päästiin innovoimaan säästämisen tueksi botteja. Lidlin työpajassa taas määriteltiin, minkälaista on kaupan alan myyntityö 2050-luvulla. Tapahtuman kieli oli englanti.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Uudet työelämälähtöiset käytännöt tuovat yrittäjän sidosryhmät paremmin esille yrityksen perustamisen alkuvaiheessa. Sidosryhmistä on hyötyä opiskelijoille, jos perustavat oman yrityksen tulevaisuudessa. Samalla on opittu verkostoitumista ja toimimista verkostoissa ja hyödyntämään sidosryhmien tarjoamia palveluja. Messujen ja tapahtumien hyödyntäminen oppimisympäristönä opiskeltaessa työelämä- ja yrittäjyystaitoja on helppoa ja hyödyllistä.

Sidosryhmien kanssa tehty yhteistyö oli monella tavalla hyödyllistä ja helppoa liittää olemassa oleviin lukiokursseihin. Yhteistyökumppaneita voi myös vaihdella eli aina ei tarvitse tehdä yhteistyötä saman sidosryhmän kanssa.

Tutustu lisää

Vaasan lyseon lukiossa kehitettiin yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuuteen työelämäyhteistyötä – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki)

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio
Mika Jokiaho
etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi

25.2.2021

Liitteet

Opintokokonaisuuden työelämälähtöiset käytännöt (pdf)