Kirjasto

Kaikki turkulaiset perusopetuksen oppilaat käyvät vuosittain vähintään kerran, mutta monet luokat käyvät jopa viikottain kirjastossa. Kirjastokäynnit tehdään lähikirjastoon, kirjastoautoon tai pääkirjastoon.

Varaa ryhmän kirjastokäynti etukäteen

Koronatilanteen vuoksi kirjastossa kiinnitetään erityistä huomiota turvalliseen asiointiin. Koulu- ja päiväkotiryhmät ovat tervetulleita pääkirjastoon etukäteen ilmoittautumalla. Ryhmien ilmoittautuminen koskee sekä ohjattuja että omatoimisia kirjastokäyntejä.

Ilmoita ryhmäsi lainauskäynti tai muu omatoiminen kirjastovierailu puhelimitse.
Päiväkotiryhmät ja alakoulun luokat: pääkirjaston lasten alue Saaga 02 2620 625.
Yläkoulut: pääkirjaston nuorten alue Stoori 02 2620626. Yläkoulujen toivotaan ottavan yhteyttä myös sähköpostitse stoori.kaupunginkirjasto@turku.fi

Lähikirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat

Varattujen käyntien ja turvallisen asioinnin ohjeet:
Varaa ryhmän lainauskäynti etukäteen
Asioi turvallisesti kirjastossa

Kirjaston tarjoamat kaikille kyseisen vuosiluokan oppilaille kuuluvat vierailut 2., 4. ja 5. luokille.

2. luokka

Kirjavinkkaus pääkirjastossa tai lähikirjastossa tai etäkirjavinkkaus (L1, L2, L4)
Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.

Tilanteen vaatiessa kirjavinkkaukset muuttuvat etävinkkauksiksi. Pääkirjaston Saagan ja Studion vinkkausajat pysyvät samoina muuttuessaan etävinkkauksiksi, lähikirjastojen ajat sovitaan tarvittaessa erikseen.

Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Pääkirjaston Studiossa esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita.

Kaikissa kirjavinkkauksissa (myös Studion) on paikalla vain yksi luokka kerralla.

 2. luokkien kirjavinkkausten aikataulu valmistuu syyskuun 2021 alussa.


4. luokka
: Mediamatka (L1, L2, L4, L5)

Mediamatkalla opetellaan tiedonhakua ja kirjastonkäyttöä sekä mietitään tiedon luotettavuuden arviointia ja ikärajoja. Ryhmäkoko enintään 30 oppilasta.

Voit valita joko lähimediamatkan, joka pidetään kirjastossa, tai etämediamatkan, jolle voi osallistua koulusta tai kotoa.  

Lähimediamatka (n. 90 min):

Mediamatka alkaa keskustelu- ja opastusosuudella, jossa jutellaan mediasta ja mediankäytöstä ja opetellaan, miten kirjat löytyvät hyllystä lasten- ja nuortenosastoilla.

Mediamatkalla tehdään tehtäviä opettajan jakamissa 2–3 oppilaan ryhmissä (enintään 10 ryhmää). Käytämme tehtävissä Seppo-pelialustaa kirjaston iPadeilla. Harjoittelemme Vaski-verkkokirjaston käyttämistä, mietimme pelien ja elokuvien ikärajoja sekä arvioimme tietoa ja tiedonlähteitä. Lopuksi kokoonnumme vielä yhteen keskustelemaan tehtävistä. 

Lähimediamatkat voidaan tarpeen vaatiessa muuttaa etämediamatkoiksi.

Etämediamatka (n. 90 min):

Etämediamatka toteutetaan Seppo-pelialustalla. Sepon käyttöön tarvitsette omat tabletit, mutta Seppo-peliä varten ei tarvitse ladata erillisiä sovelluksia tai luoda käyttäjätunnuksia. Lähetämme opettajalle ennen etämediamatkaa koodin, jolla pääsette kirjautumaan peliin. Oppilaat tekevät tehtäviä 2–3 hengen joukkueissa, ja yhdelle joukkueelle riittää yksi tabletti. Jos oppilaat ovat etäopetuksessa omissa kodeissaan, tehtävät tehdään yksin. Mediamatkan vetäjät ovat pelin aikana chatin kautta auttamassa tehtävissä ja seuraamassa niiden etenemistä.  

Varaa tästä 4. luokan lähimediamatka


5. luokka

Kirjavinkkaus pääkirjastossa tai etäkirjavinkkaus (L1, L2, L4)

Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.
Esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita.

Paikalla on vain yksi luokka kerralla, etävinkkauksiin voi osallistua kaksi luokkaa kerralla.

Tilanteen vaatiessa kirjavinkkaukset muuttuvat etävinkkauksiksi. Pääkirjaston Saagan ja Studion vinkkausajat pysyvät samoina muuttuessaan etävinkkauksiksi. Lähikirjastojen ajat sovitaan erikseen.

5. luokkien kirjavinkkausten aikataulu valmistuu elokuun 2021 lopussa.


STK-, Valmo- ja pienluokat (2. lk ja 5. lk)
kirjavinkkaus pääkirjaston Saagassa tai lähikirjastossa (L1, L2, L4)

Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan.
Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.

Vinkkauksissa on paikalla vain yksi luokka, näin kirjatarjonta voidaan kohdentaa paremmin juuri sen luokan tarpeisiin.

Tilanteen vaatiessa kirjavinkkaukset muuttuvat etävinkkauksiksi. Pääkirjaston Saagan ja Studion vinkkausajat pysyvät samoina muuttuessaan etävinkkauksiksi, lähikirjastojen ajat sovitaan tarvittaessa erikseen.

Aikataulut valmistuvat syyskuun 2021 alussa.

Ruotsinkielisten alakoulujen Elämyspolku-käyntien varaukset: riitta.taara(a)turku.fi

 

Kirjaston elämyspolku yläkoululaisille

Kaikille 7. luokille: 

Kirjavinkkaus  satu.pyhala(a)turku.fi
Kirjavinkkaus avaa kannet nuorten suomenkieliseen kaunokirjallisuuteen.
 Kutkuttavasti keskenjätetyt juonikuvaukset houkuttelevat lukemaan eri genreihin kuuluvia uutuuksia ja ikisuosikkeja. Tarkoitus on ylläpitää oppilaiden lukuintoa ja löytää lopuksi jokaiselle oppilaalle tasoaan vastaava lukukirja.

Lisäksi tarjoamme valinnaisia käyntejä:

7. luokille: 

Sarjakuva tutuksi merja.lunden(a)turku.fi
Sarjakuva ei ole vain lyhyitä strippejä ja kevyttä huumoria. Sarjakuvavinkkauksessa tutustutaan eri sarjakuvagenreihin, kiinnostaviin kertomuksiin ja monipuolisiin hahmoihin. Kuva tuo lisätason tarinaan ja herättelee lukijan mielikuvitusta. 

Etäsarjakuvavinkkaus merja.lunden(a)turku.fi
Teamsin kautta tehtävässä etäsarjakuvavinkkauksessa tutustutaan
eri sarjakuvagenreihin, kiinnostaviin kertomuksiin ja monipuolisiin hahmoihin. Kuva tuo lisätason tarinaan ja herättelee lukijan mielikuvitusta.

Tietotietokilpailu hanna.paakkonen(a)turku.fi
Innostavassa kilpailussa opitaan tiedonhakua ja kirjastonkäyttöä. Koululla opettajan johdolla tai pääkirjastossa henkilökunnan ohjauksessa! Kesto n. 45 min.

8. luokille: 

Genre-esittelyt  Vaski-verkkokirjastossa olevilla  nuortenkirjalistoilla, joista oppilas voi omatoimisesti etsiä kirjan haluamastaan genrestä.
Vaski-verkkokirjaston nuorten sivu.

9. luokille: 

Vinkkejä kirjallisuustutkielman tekemiseen erika.woodard(a)turku.fi

Lukuvinkkaus, jonka jälkeen oppilaat voivat lainata aiheeseen sopivaa (maailmankirjallisuutta tai kotimaista laatukirjallisuutta) luettavaa. Vinkkauksessa kiinnitetään huomiota kirjanvalintakriteereihin, lukutekniikkaan ja tekstilajeihin. Lukuvinkkaus ei keskity kirjojen juoniin, vaan pyrkii esittelemään monipuolisesti kirjallisuutta monenlaiselle lukijalle.  

Oppilaat voivat myös omatoimisesti valita lukemista Vaski-verkkokirjastossa olevilta kirjalistoilta (Maailmankirjallisuutta ysiluokille, Kotimaista kirjallisuutta ysiluokille ja Helppolukuista ysiluokille). 

Vaski-verkkokirjaston nuorten sivu.

Sarjakuva tutuksi merja.lunden(a)turku.fi 
Sarjakuva ei ole vain lyhyitä strippejä ja kevyttä huumoria. Sarjakuvavinkkauksessa tutustutaan eri sarjakuvagenreihin, kiinnostaviin kertomuksiin ja monipuolisiin hahmoihin. Kuva tuo lisätason tarinaan ja herättelee lukijan mielikuvitusta. 

Etäsarjakuvavinkkaus merja.lunden(a)turku.fi
Teamsin kautta tehtävässä etäsarjakuvavinkkauksessa tutustutaan eri sarjakuvagenreihin, kiinnostaviin kertomuksiin ja monipuolisiin hahmoihin. Kuva tuo lisätason tarinaan ja herättelee lukijan mielikuvitusta 

På svenska, till svenskspråkiga klasser och språkbad maria.osterman(a)turku.fi  

Bokprat light = korta bokpresentationer: nya ungdomsböcker, bästa ungdomsböckerna enligt genre (både nya och lite äldre), tecknade serier mm  

Bokprat på distans.  

Boktipslistor kommer även att finnas i Vaski nätbiblioteket :
vaski.finna.fi/Content/nuoret  

Lukupolku on koulun ja kirjaston yhteinen oppimisympäristö, joka innostaa ja kannustaa monipuoliseen lukemiseen ja kirjallisuuden harrastamiseen. Lukupolun kirjalistat eivät ole tällä hetkellä käytettävissä järjestelmän vaihdon vuoksi.

Vaski-verkkokirjasto

Palasia opsista:
Ensimmäisellä ja toisella luokalla koulu- tai lähikirjaston toimintaan ja erilaisiin lasten kulttuuritapahtumiin tutustuminen laajentavat oppimisympäristöä luokan ulkopuolelle.

3.-6. luokilla oppilaita kannustetaan monipuolisille tiedon lähteille kuten suullisten, audiovisuaalisten, painettujen ja sähköisten lähteiden sekä haku- ja kirjastopalveluiden käyttöön (L4)

Kielen kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen 3.-6. luokilla (S4): Hyödynnetään lapsille ja nuorille suunnattua media- ja kulttuuritarjontaa, esimerkiksi kirjastoa, elokuvia, teatteria ja museoita. Tarkastellaan mediakulttuurin ilmiöitä ja ikäkaudelle tarkoitettuja sisältöjä ja keskustellaan median roolista oppilaan arjessa. Suunnitellaan ja toteutetaan omia esityksiä. Kannustetaan ja tutustutaan kirjaston aktiiviseen ja monipuoliseen käyttöön, etsitään itseä kiinnostavaa luettavaa ja tuetaan omaehtoista lukemisen ja kirjoittamisen harrastamista.

Yläkoulussa luetaan monipuolisesti nuortenkirjoja, klassikoita ja nykykirjallisuutta, myös tietokirjoja. Kannustetaan aktiiviseen ja monipuoliseen kirjaston tarjonnan hyödyntämiseen.

 

.