Kirjasto

Kaikki turkulaiset perusopetuksen oppilaat käyvät vuosittain vähintään kerran (monet viikottain) kirjastossa. Kirjastokäynnit tehdään lähikirjastoon, kirjastoautoon tai pääkirjastoon. Kirjasto järjestää opastusta ja kirjavinkkausta monille vuosiluokille.

Kirjaston tarjoamat opetussuunnitelmaan kuuluvat vierailut 2., 4., 5. luokille

2. luokka kirjavinkkaus pääkirjastossa tai lähikirjastossa (L1, L2, L4)
Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.
Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Pääkirjaston Studiossa esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita. Paikalla on 2-4 luokkaa kerralla.
Varaukset: https://www.lyyti.fi/reg/Kirjastopolkuvierailu_alakoulun_24_ja_5_luokille_SYKSY_2018_98104.

4. luokka: Mediamatka omassa lähikirjastossa (L1, L2, L4, L5)
Mediamatkalla opetellaan tiedonhakua ja kirjastonkäyttöä, harjoitellaan kuvanlukutaitoa ja tiedon luotettavuuden arviointia sekä puhutaan ikärajoista ja netin ja sosiaalisen median käytöstä. Mediamatkan kesto n. 1,5 h, jonka jälkeen haluttaessa mahdollisuus omatoimisesti lainata.
Varaukset: https://www.lyyti.fi/reg/Kirjastopolkuvierailu_alakoulun_24_ja_5_luokille_SYKSY_2018_9810

5. luokka kirjavinkkaus pääkirjastossa (L1, L2, L4)
Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.
Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita. Paikalla on 2-4 luokkaa kerralla.
Varaukset: https://www.lyyti.fi/reg/Kirjastopolkuvierailu_alakoulun_24_ja_5_luokille_SYKSY_2018_9810

Erityisluokat voivat valita pääkirjastossa Studio-vinkkauksen sijaan myös vinkkauksen Saagassa. Silloin paikalla on vain yksi luokka ja kirjatarjonta voidaan kohdentaa paremmin juuri sen luokan tarpeisiin. Lähikirjastojen vinkkauksissa on aina vain yksi luokka.

Lisäksi syksyn tarjonnassa runoviikolla kirjavinkkausta 3. luokille
Varaukset: https://www.lyyti.fi/reg/Kirjastopolkuvierailu_alakoulun_24_ja_5_luokille_SYKSY_2018_9810

Yläkoulu

Kaikille 7.luokille: Kirjavinkkausta (kirjastokortit mukaan!) satu.pyhala(a)turku.fi

Lisäksi tarjoamme valinnaisia käyntejä:

 7. luokille: Sarjakuvavinkkausta (kirjastokortit mukaan!) merja.lunden(a)turku.fi

 8. luokille: Genre-esittely (kirjastokortit mukaan!) satu.pyhala(a)turku.fi

 9. luokille: Vinkkejä kirjallisuustutkielman tekemiseen erika.woodard(a)turku.fi
Sarjakuvavinkkausta (kirjastokortit mukaan!) merja.lunden(a)turku.fi

 Kaikille yläkoululuokille:

Kirjastokierros
Tutustutaan pääkirjaston kaikkiin osastoihin. mari.eronen(a)turku.fi

Pakohuonepeli
Ilmastonmuutosaiheinen pakohuonepeli yhdistää kirjallisuuskasvatusta, tiedonhankintaa sekä globaalikasvatusta. Syksyllä 2018 tarjolla vain rajallisesti aikoja Lyytin kautta: Pakohuonepeli yläkoululuokille, syksy 2018

Lukupolku on koulun ja kirjaston yhteinen oppimisympäristö, joka innostaa ja kannustaa monipuoliseen lukemiseen ja kirjallisuuden harrastamiseen.

Vaski-verkkokirjasto

Palasia opsista:
Ensimmäisellä ja toisella luokalla koulu- tai lähikirjaston toimintaan ja erilaisiin lasten kulttuuritapahtumiin tutustuminen laajentavat oppimisympäristöä luokan ulkopuolelle.

3.-6. luokilla oppilaita kannustetaan monipuolisille tiedon lähteille kuten suullisten, audiovisuaalisten, painettujen ja sähköisten lähteiden sekä haku- ja kirjastopalveluiden käyttöön (L4)

Kielen kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen 3.-6. luokilla (S4): Hyödynnetään lapsille ja nuorille suunnattua media- ja kulttuuritarjontaa, esimerkiksi kirjastoa, elokuvia, teatteria ja museoita. Tarkastellaan mediakulttuurin ilmiöitä ja ikäkaudelle tarkoitettuja sisältöjä ja keskustellaan median roolista oppilaan arjessa. Suunnitellaan ja toteutetaan omia esityksiä. Kannustetaan ja tutustutaan kirjaston aktiiviseen ja monipuoliseen käyttöön, etsitään itseä kiinnostavaa luettavaa ja tuetaan omaehtoista lukemisen ja kirjoittamisen harrastamista.

Yläkoulussa luetaan monipuolisesti nuortenkirjoja, klassikoita ja nykykirjallisuutta, myös tietokirjoja. Kannustetaan aktiiviseen ja monipuoliseen kirjaston tarjonnan hyödyntämiseen.

 

.