Kirjasto

Kaikki turkulaiset perusopetuksen oppilaat käyvät vuosittain vähintään kerran (monet viikottain) kirjastossa. Kirjastokäynnit tehdään lähikirjastoon, kirjastoautoon tai pääkirjastoon. Kirjasto järjestää opastusta ja kirjavinkkausta monille vuosiluokille.

Kirjaston tarjoamat opetussuunnitelmaan kuuluvat vierailut 2., 4., 5. luokille

2. luokka kirjavinkkaus pääkirjastossa tai lähikirjastossa (L1, L2, L4)
Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.
Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Pääkirjaston Studiossa esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita. Paikalla on 2-4 luokkaa kerralla. Lähikirjastoissa paikalla on aina vain yksi luokka.
Varaukset: https://www.lyyti.fi/reg/2_luokille_kevat_2019

4. luokka: Mediamatka (L1, L2, L4, L5)

Mediamatkalla käydään omassa lähikirjastossa (pääkirjasto on keskustan alueen lähikirjasto). Jyrkkälän lähikirjastossa ei toteuteta Mediamatkoja, joten tämän alueen 4. luokat käyvät pääkirjastossa. Ilpoisten, Paattisten, Pansion, Vasaramäen ja Maarian kirjastojen mediamatkat järjestettiin jo syksyllä 2018.

Mediamatkalla opetellaan tiedonhakua ja kirjastonkäyttöä, harjoitellaan kuvanlukutaitoa ja tiedon luotettavuuden arviointia sekä puhutaan ikärajoista ja netin ja sosiaalisen median käytöstä. Ryhmäkoko max. 30 oppilasta.

Mediamatka alkaa keskustelu- ja opastusosuudella, jossa jutellaan mediasta yleensä sekä oppilaiden omasta mediankäytöstä ja opetellaan, miten kirjat löytyvät hyllystä lasten- ja nuortenosastoilla. Tehtäväosuudessa tehdään tehtäviä opettajan jakamissa 2 – 3 oppilaan ryhmissä kirjaston iPadeilla (enintään 10 ryhmää). Tehtävissä harjoitellaan verkkokirjaston käyttämistä ja kirjojen hakemista hyllystä verkkokirjaston tietojen pohjalta, mietitään pelien ja elokuvien ikärajoja, harjoitellaan kuvanlukutaitoa ja otetaan valokuvia, verrataan eri tietokirjojen tietojen luotettavuutta ja tehdään videobloggaus aiheesta ”Älä tee tätä netissä”. Lopuksi kokoonnutaan vielä yhteen keskustelemaan tehtävistä. Mediamatkan jälkeen lähetämme opettajalle linkin, jota kautta pääsee katsomaan mediamatkalla otettuja kuvia ja videoita yhdessä luokan kanssa.

Varaukset: https://www.lyyti.in/4_luokille_KEVAT_2019

5. luokka kirjavinkkaus pääkirjastossa (L1, L2, L4)
Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.
Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita. Paikalla on 2-4 luokkaa kerralla.
Varaukset:  https://www.lyyti.fi/reg/5_luokille_kevat_2019

S2-ryhmät ja pienluokat voivat valita pääkirjaston Studio-vinkkauksen sijaan myös vinkkauksen Saagassa. Silloin paikalla on vain yksi luokka ja kirjatarjonta voidaan kohdentaa paremmin juuri sen luokan tarpeisiin. Lähikirjastojen vinkkauksissa on aina myös vain yksi luokka.
Varaukset: https://www.lyyti.fi/reg/S2_ja_pienluokille_kevat_2019

 

Yläkoulu  – Kirjaston elämyspolku keväällä 2019

Varaukset sähköpostilla.

Kaikille 7.luokille: Kirjavinkkausta (kirjastokortit mukaan!) satu.pyhala(at)turku.fi

Lisäksi tarjoamme valinnaisia käyntejä:

  1. luokille:Sarjakuvavinkkausta(kirjastokortit mukaan!) merja.lunden(a)turku.fi
  2. luokille:Genre-esittely(kirjastokortit mukaan!) satu.pyhala(a)turku.fi
  3. luokille:Vinkkejä kirjallisuustutkielman tekemiseen erika.woodard(a)turku.fi

Sarjakuvavinkkausta (kirjastokortit mukaan!) merja.lunden(a)turku.fi

Pakohuonepeli 8-9 luokille
Ilmastonmuutosaiheinen pakohuonepeli yhdistää kirjastonkäytön opetusta, tiedonhankintaa sekä globaalikasvatusta. Varaukset:  https://bit.ly/2McIdU4

Kaikille yläkoululuokille:
Kirjastokierros
Tutustutaan pääkirjaston kaikkiin osastoihin. mari.eronen(a)turku.fi

 

Lukupolku on koulun ja kirjaston yhteinen oppimisympäristö, joka innostaa ja kannustaa monipuoliseen lukemiseen ja kirjallisuuden harrastamiseen.

Vaski-verkkokirjasto

Palasia opsista:
Ensimmäisellä ja toisella luokalla koulu- tai lähikirjaston toimintaan ja erilaisiin lasten kulttuuritapahtumiin tutustuminen laajentavat oppimisympäristöä luokan ulkopuolelle.

3.-6. luokilla oppilaita kannustetaan monipuolisille tiedon lähteille kuten suullisten, audiovisuaalisten, painettujen ja sähköisten lähteiden sekä haku- ja kirjastopalveluiden käyttöön (L4)

Kielen kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen 3.-6. luokilla (S4): Hyödynnetään lapsille ja nuorille suunnattua media- ja kulttuuritarjontaa, esimerkiksi kirjastoa, elokuvia, teatteria ja museoita. Tarkastellaan mediakulttuurin ilmiöitä ja ikäkaudelle tarkoitettuja sisältöjä ja keskustellaan median roolista oppilaan arjessa. Suunnitellaan ja toteutetaan omia esityksiä. Kannustetaan ja tutustutaan kirjaston aktiiviseen ja monipuoliseen käyttöön, etsitään itseä kiinnostavaa luettavaa ja tuetaan omaehtoista lukemisen ja kirjoittamisen harrastamista.

Yläkoulussa luetaan monipuolisesti nuortenkirjoja, klassikoita ja nykykirjallisuutta, myös tietokirjoja. Kannustetaan aktiiviseen ja monipuoliseen kirjaston tarjonnan hyödyntämiseen.

 

.