Kirjasto

Kaikki turkulaiset perusopetuksen oppilaat käyvät vuosittain vähintään kerran (monet viikottain) kirjastossa. Kirjastokäynnit tehdään lähikirjastoon, kirjastoautoon tai pääkirjastoon. Kirjasto järjestää opastusta ja kirjavinkkausta monille vuosiluokille.

Varaa ryhmän kirjastokäynti etukäteen

Koronatilanteen vuoksi kirjastossa kiinnitetään erityistä huomiota turvalliseen asiointiin. Koulu- ja päiväkotiryhmät ovat tervetulleita pääkirjastoon etukäteen ilmoittautumalla. Ryhmien ilmoittautuminen koskee sekä ohjattuja että omatoimisia kirjastokäyntejä.

Ilmoita ryhmäsi lainauskäynti tai muu omatoiminen kirjastovierailu puhelimitse.
Päiväkotiryhmät ja alakoulun luokat: pääkirjaston lasten alue Saaga 02 2620 625.
Yläkoulut: pääkirjaston nuorten alue Stoori 02 2620626.

Lue ohje turvalliseen vierailuun.

Kirjaston tarjoamat kaikille kyseisen vuosiluokan oppilaille kuuluvat vierailut 2., 4. ja 5. luokille

2. luokka

Kirjavinkkaus pääkirjastossa tai lähikirjastossa tai etäkirjavinkkaus (L1, L2, L4)
Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.

Tilanteen vaatiessa kirjavinkkaukset muuttuvat etävinkkauksiksi. Pääkirjaston Saagan ja Studion vinkkausajat pysyvät samoina muuttuessaan etävinkkauksiksi, lähikirjastojen ajat sovitaan erikseen.

Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Pääkirjaston Studiossa esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita.

Kaikissa kirjavinkkauksissa (myös Studion) on paikalla vain yksi luokka kerralla.

Huom! Aunelan, Haarlan, Ilpoisten, Jäkärlän, Paattisten, Syvälahden, Vasaramäen, Wäinö Aaltosen ja Yli-Maarian koulujen 2. luokkien kirjavinkkaukset järjestettiin syksyn 2020 aikana.

Varaa tästä 2. luokan kirjavinkkaus.


4. luokka
: Mediamatka (L1, L2, L4, L5)

Mediamatkalla opetellaan tiedonhakua ja kirjastonkäyttöä, harjoitellaan kuvanlukutaitoa ja tiedon luotettavuuden arviointia sekä käsitellään ikärajoja ja median herättämiä tunteita. Ryhmäkoko enintään 30 oppilasta.

Lähimediamatka kirjastossa (n. 90 min):

Mediamatka alkaa keskustelu- ja opastusosuudella, jossa jutellaan mediasta ja mediankäytöstä ja opetellaan, miten kirjat löytyvät hyllystä lasten- ja nuortenosastoilla.

Tehtävissä harjoitellaan verkkokirjaston käyttämistä ja kirjojen hakemista hyllystä Vaski-verkkokirjaston tietojen pohjalta, mietitään pelien ja elokuvien ikärajoja, harjoitellaan kuvanlukutaitoa ja otetaan valokuvia, arvioidaan tiedon luotettavuutta tietokirjojen pohjalta ja kuvataan videomielipidekirjoitus median herättämistä

Lopuksi kokoonnutaan vielä yhteen keskustelemaan tehtävistä. Mediamatkan jälkeen lähetämme opettajalle linkin, jonka kautta pääsee katsomaan mediamatkalla otettuja kuvia ja videoita yhdessä luokan kanssa.

Lähimediamatkat voidaan tarpeen vaatiessa muuttaa etämediamatkoiksi.

Etämediamatka (n. 75 min):

Etämediamatka toteutetaan Seppo-pelialustalla. Sepon käyttöön tarvitsette omat tabletit, mutta Seppo-peliä varten ei tarvitse ladata erillisiä sovelluksia tai luoda käyttäjätunnuksia. Lähetämme opettajalle ennen etämediamatkaa koodin, jolla pääsette kirjautumaan peliin. Oppilaat tekevät tehtäviä 2-3 hengen joukkueissa, ja yhdelle joukkueelle riittää yksi tabletti. Jos oppilaat ovat etäopetuksessa omissa kodeissaan, tehtävät tehdään yksin. Mediamatkan vetäjät ovat pelin aikana chatin kautta auttamassa tehtävissä ja seuraamassa niiden etenemistä.

Etämediamatkan jälkeen lähetämme opettajalle linkin, jonka kautta pääsee katsomaan mediamatkalla otettuja kuvia ja videoita yhdessä luokan kanssa.

Varaa tästä 4. luokan mediamatka.


5. luokka

Kirjavinkkaus pääkirjastossa tai etäkirjavinkkaus (L1, L2, L4)

Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.
Esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita.

Paikalla on vain yksi luokka kerralla, etävinkkauksiin voi osallistua kaksi luokkaa kerralla.

Tilanteen vaatiessa kirjavinkkaukset muuttuvat etävinkkauksiksi. Pääkirjaston Saagan ja Studion vinkkausajat pysyvät samoina muuttuessaan etävinkkauksiksi, lähikirjastojen ajat sovitaan erikseen.

Huom! Yli-Maarian koulun 5. luokkien kirjavinkkaukset järjestettiin syksyn 2020 aikana.

Varaa tästä  5. luokan kirjavinkkaus.


STK-, Valmo- ja pienluokat (2.lk ja 5.lk)
kirjavinkkaus pääkirjaston Saagassa tai lähikirjastossa (L1, L2, L4)

Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan.
Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Mukaan tarvitaan kirjastokortti.

Vinkkauksissa on paikalla vain yksi luokka, näin kirjatarjonta voidaan kohdentaa paremmin juuri sen luokan tarpeisiin.

Tilanteen vaatiessa kirjavinkkaukset muuttuvat etävinkkauksiksi. Pääkirjaston Saagan ja Studion vinkkausajat pysyvät samoina muuttuessaan etävinkkauksiksi, lähikirjastojen ajat sovitaan erikseen.

Varaa tästä kirjavinkkaus.

Ruotsinkielisten alakoulujen Elämyspolkuun tulee erillinen kutsu vuoden vaihteessa.

 

Kirjaston elämyspolku yläkoululaisille keväällä 2021

Poikkeustilanteesta johtuen suosittelemme Elämyspolkukäyntien aikana turvavälien pitämistä ja käsihygieniaa. Käsidesiä on saatavana pääkirjaston tiloissa. 

Kaikille 7. luokille: 

Etäkirjavinkkaus  satu.pyhala(a)turku.fi
Teamsin kautta tehtävä etävinkkaus avaa kannet nuorten suomenkieliseen kaunokirjallisuuteen.
 Kutkuttavasti keskenjätetyt juonikuvaukset houkuttelevat lukemaan eri genreihin kuuluvia uutuuksia ja ikisuosikkeja. Tarkoitus on ylläpitää oppilaiden lukuintoa ja löytää lopuksi jokaiselle oppilaalle tasoaan vastaava lukukirja.

Lisäksi tarjoamme valinnaisia etäpalveluja:

7. luokille: 

Etäsarjakuvavinkkaus merja.lunden(a)turku.fi
Teamsin kautta tehtävässä etäsarjakuvavinkkauksessa tutustutaan
eri sarjakuvagenreihin, kiinnostaviin kertomuksiin ja monipuolisiin hahmoihin. Kuva tuo lisätason tarinaan ja herättelee lukijan mielikuvitusta.

Tietotietokilpailu mari.eronen(a)turku.fi
Innostavassa kilpailussa opitaan tiedonhakua ja kirjastonkäyttöä. Koululla opettajan johdolla.  Kysy lisätietoja!

8. luokille: 

Genre-esittelyt: Vaski-verkkokirjaston  nuortenkirjalistoilta oppilas voi omatoimisesti etsiä kirjan haluamastaan genrestä.
Vaski-verkkokirjaston nuorten sivu.

9. luokille: 

Vinkkejä kirjallisuustutkielman tekemiseen erika.woodard(a)turku.fi

Etälukuvinkkauksessa kiinnitetään huomiota kirjanvalintakriteereihin, lukutekniikkaan ja tekstilajeihin. Lukuvinkkaus ei keskity kirjojen juoniin, vaan pyrkii esittelemään monipuolisesti kirjallisuutta monenlaiselle lukijalle. Oppilaat voivat etäohjeistuksen jälkeen valita lukemista Vaski-verkkokirjastossa olevilta kirjalistoilta. (Maailmankirjallisuutta ysiluokille, Kotimaista kirjallisuutta ysiluokille ja Helppolukuista ysiluokille).
Vaski-verkkokirjaston nuorten sivu.

Etäsarjakuvavinkkaus merja.lunden(a)turku.fi

Teamsin kautta tehtävässä etäsarjakuvavinkkauksessa tutustutaan eri sarjakuvagenreihin, kiinnostaviin kertomuksiin ja monipuolisiin hahmoihin. Kuva tuo lisätason tarinaan ja herättelee lukijan mielikuvitusta 

På svenska, till svenskspråkiga klasser och språkbad maria.osterman(a)turku.fi  

Bokprat på distans: korta bokpresentationer: nya ungdomsböcker, bästa ungdomsböckerna enligt genre (både nya och lite äldre), tecknade serier mm. 

Boktipslistor kommer även att finnas i Vaski nätbiblioteket: vaski.finna.fi/Content/nuoret  

Lukupolku on koulun ja kirjaston yhteinen oppimisympäristö, joka innostaa ja kannustaa monipuoliseen lukemiseen ja kirjallisuuden harrastamiseen.

Vaski-verkkokirjasto

Palasia opsista:
Ensimmäisellä ja toisella luokalla koulu- tai lähikirjaston toimintaan ja erilaisiin lasten kulttuuritapahtumiin tutustuminen laajentavat oppimisympäristöä luokan ulkopuolelle.

3.-6. luokilla oppilaita kannustetaan monipuolisille tiedon lähteille kuten suullisten, audiovisuaalisten, painettujen ja sähköisten lähteiden sekä haku- ja kirjastopalveluiden käyttöön (L4)

Kielen kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen 3.-6. luokilla (S4): Hyödynnetään lapsille ja nuorille suunnattua media- ja kulttuuritarjontaa, esimerkiksi kirjastoa, elokuvia, teatteria ja museoita. Tarkastellaan mediakulttuurin ilmiöitä ja ikäkaudelle tarkoitettuja sisältöjä ja keskustellaan median roolista oppilaan arjessa. Suunnitellaan ja toteutetaan omia esityksiä. Kannustetaan ja tutustutaan kirjaston aktiiviseen ja monipuoliseen käyttöön, etsitään itseä kiinnostavaa luettavaa ja tuetaan omaehtoista lukemisen ja kirjoittamisen harrastamista.

Yläkoulussa luetaan monipuolisesti nuortenkirjoja, klassikoita ja nykykirjallisuutta, myös tietokirjoja. Kannustetaan aktiiviseen ja monipuoliseen kirjaston tarjonnan hyödyntämiseen.

 

.