Sekaisin todellisuuksista

Laajennettu todellisuus (eXtended Reality, XR) on ympäristö, jossa todellisuus ja virtuaalimaailma kohtaavat. Se pitää sisällään tekniikoita, kuten lisätty todellisuus (Augmented Reality, AR), virtuaalitodellisuus (Virtual Reality, VR) ja niiden välillä yhdistetty todellisuus (Mixed Reality, MR).

Microsoft on kehittänyt yhdistettyä todellisuutta varten Hololens virtuaalilasit (kuva 1) ja niistä uusin versio on julkaistu vuonna 2019. Koulutuskeskus Salpaukseen hankittiin VISU-hankkeessa kahdet Microsoft Hololens Mixed Reality älylasit opetuksen käyttöön. Näiden avulla hankkeen aikana on tutustuttu yhdistetyn todellisuuden tarjoamiin mahdollisuuksiin sosiaali- ja terveysalan opetuksessa.

Hololenssille löytyy useita asennettavia sovelluksia Microsoft Storesta. Vaihtoehdoissa on joitakin sovelluksia, joita voidaan hyödyntää suoraan sosiaali- ja terveysalan opetuksessa, kuten esimerkiksi alla mainittu HoloAnatomy. Usein sovellukset ovat kuitenkin maksullisia (vaativat erillisen lisenssin), jotta niitä voi hyödyntää laajemmin. Microsoft Storesta löytyy myös vanhemman hololens version sovelluksia, mutta ne eivät välttämättä toimi täysin tai ollenkaan Hololens 2:n uusien ominaisuuksien kanssa.

Oheisessa videossa  (linkki videoon) on esimerkki Hololenssin käytöstä HoloAnatomy -sovelluksella. Kyseessä on demo-versio, joten sovelluksen toiminnot olivat rajattuja.

 

Yhdessä Perho Liiketalousopiston kanssa testasimme Hololenssin Remote Assist sovellusta (Microsoft Dynamics 365 Remote Assist). Remote Assistin avulla voidaan Hololensilla ottaa yhteys Teams-puheluun, jolloin muut puhelussa olevat näkevät sen mitä Hololenssin käyttäjäkin näkee. Tämä avasi mahdollisuuksia hyödyntää Hololenssia laajemmin mm. simulaatio-opetuksen käytössä etäopetuksessa. Hololens mahdollistaa myös näkymän peilaamisen näyttöön, jolloin samassa tilassa olevat voivat nähdä myös holografisen sisällön näytön kautta (linkki videoon). Salpauksessa VISU-hankkeen kautta erilaiset XR-teknologiat ovat jäämässä käyttöön oppimisen tueksi.