Blogit

Erasmus Agenda 2030- vierailut Ranskaan ja Belgiaan

Topeliuksen koulu on yksi neljästä yhteistyökouluista Agenda 2030- nimisessä Erasmus+ -hankkeessa. Maaliskuussa 2023 kahdeksan oppilaan ryhmä matkasta Ranskaan, Tigyyn. Maalaismaiseman keskellä meitä vastassa oli iloinen joukko oppilaita ja heidän perheitään. Heti ensihetkistä saimme oppia, kuinka tämä patongista ja juustoista tunnettu maa veisi meidän kaikkien sydämet.

Viikon aikana teimme kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutokseen liittyviä tehtäviä. Hankkeen pääajatus on tuoda tietoisuutta ilmastonmuutoksesta koulujen ja oppilaiden avulla koko kylän tai kaupungin asukkaille. Koimme, että olimme osa tätä hyvää työtä, kun pyöräilimme isolla joukolla peltojen ympäröiminä luonnonsuojelualueelle, jossa saimme tutustua jokien ympärillä pesiviin lintuihin sekä muihin eläimiin ja hyönteisiin. Taidettiinpa siellä tanssiakin muiden tehtävien lomassa.

Oppilaat kuvailivat vaihtokoulumme tunnelmaa hyväksi ja meidät otettiin lämpimästi vastaan. Oppitunneilla on hyvä työrauha ja ensimmäisten päivien jälkeen kaikkien oli helppo noudataa kännykkäkieltoa koulupäivien aikana. Hyvä yhteishenki, ruoka, mukavat aktiviteetit ja iloiset ihmiset tekivät päivistämme niin kiireisiä, että ruutuaika pieneni ihan kaikilla :). Ranskalainen arkkitehtuuri ja esimerkiksi näkemämme Chambordin linna olivat kuin suklaata silmille.


 

Toukokuussa vuorossa oli yhteistyökoulussa vierailu Beauraingissa, Belgiassa. Matkaan lähti jälleen kahdeksan oppilasta. Belgialaiset oppilaat olivat vastassa linja-autoasemalla, josta kaikki lähtivät majoittajien luokse tutustumaan ja viettämään iltaa. Koulu sijaitsi keskellä maalaismaisemaa, joten suomalaisten mieliin jäi niityillä vaeltaneet hevoset ja lehmät. Luonto oli myös todella kaunista ja vehreää.

Vierailimme viikon aikana muun muassa Namurissa, jonka kauneus teki vaikutuksen oppilaisiin. Viikon puolivälissä oppilaat pyöräilivät 30 kilometrin matkan luonnonsuojelualueelle. Siellä tutustuimme kosteikkojen eläimiin, lintuihin ja hyönteisiin.

Vierailimme myös Brysselissä ja siellä sijaitsevassa EU- parlamentissa, jossa tutustuimme rakennukseen ja meppien työhön. Tiesitkö, että ranskanperunat ovatkin belgialainen keksintö? Öljyssä paistaminen kun toi hieman luksusta ainaiseen perunan syömiseen, joten juhla- aterialla perunat alettiin uppokeittää. Suolaisten perunoiden päälle söimme tietysti lisää juustoja ja maistelimme ehkäpä maailman parasta suklaata.

Oppilaiden mielestä parasta Belgiassa oli luonto, eläimet ja luonnon keskellä tehty pyöräretki. Oli hauskaa myös opetella Belgian historiaa kaupunkisuunnistuksen avulla. Yhteishenki parani koko ajan loppuviikkoa kohti ja viimeisen yhteisen illan juhlassa oli selkeästi haikeutta ilmassa ja toive jälleennäkemisestä.

 

https://erasmusagenda2030.com/

 

Erasmus- vaihto Italiaan

 

Toukokuussa 2022 pääsimme viikoksi hankematkalle Italiaan. Se oli upea kokemus niin turistin kuin myös ranskankieliluokkalaisen näkökulmasta.

Italian kulttuuri ja arkkitehtuuri eroaa paljon suomalaisesta eli ihmeteltävää oli paljon. Matkassa mukana oli italialaisia, belgialaisia ja ranskalaisia opiskelijoita, joten ranskan kieli ja sen eri aksentit olivat näin läsnä läpi koko viikon. Matkalla olleet ranskaa puhuvat opiskelijat olivat ikäisiämme, joten termit ja aiheet, joista he puhuivat, olivat meille ajankohtaisia sekä käytännöllisiä.

Matka Italiaan oli siis myös mahtava tilaisuus päästä käyttämään ranskaa normi arjen tilanteissa. En itse ainakaan koskaan ole ollut pidempää aikaa ranskan kielen ympäröimänä eli tämä kokemus toi paljon itsevarmuutta ja luontevuutta ranskan puhumiseen. Tutustuimme myös uusiin ihmisiin, joihin olemme yhä yhteydessä. On tärkeää kieliluokkien kannalta, että he pääsevät konkreettisesti tutustumaan lisää kyseiseen kieleen ja kulttuuriin.

-Iiris H.-

https://erasmusagenda2030.com/

Muotokuvan julkistamistilaisuus

9-luokkien kuvataiteen valinnaisaineryhmä on alkusyksyn aikana tutustunut muotokuviin taidehistorian osa-alueena sekä ilmaisumuotona. Oppilaat pohtivat, kenestä muotokuvia on yleisesti tehty ja mitä ne välittävät kohteestaan. Oppilaat tutustuivat myös Suomen presidenttien muotokuviin ja inspiroituivat Sauli Niinistön muotokuvasta. He päättivät toteuttaa rehtori Timo Himasen muotokuvan samalla tyylillä monimediaisesti kollaasin tapaan.

Muotokuva määritellään niin, että se on henkilön näköisyyttä tai muuta luonteenomaisuutta tavoitteleva taideteos. Oppilaat harjoittelivat ihmisen ulkoisten ominaisuuksien mahdollisimman tarkkaa kuvaamista ja samalla pohtivat, millainen Timo on heidän mielestään rehtorina.

Opettaja Tuuli Oikkonen otti valokuvan rehtorista, kertomatta kuvaamisen tarkoitusta, ja jakoi kuvan 24 osaan. Jokainen oppilas sai oman palasen potretista ja toteutti sen valitsemallaan tekniikalla ja tyylillä. Oppilaiden mielestä lopputulos kuvaa rehtoria kaikin puolin hyvin – hauska, reilu, kannustava, rento…

Muotokuva julkistettiin koulun opettajainhuoneessa, ja paikalla olivat opettajien lisäksi taideteoksen toteuttaneet oppilaat. Taidenäyttelyiden avajaisten ja muotokuvan julkistamistilaisuuksien tapaan tilaisuudessa lausuttiin avajaissanat ja nostettiin malja erinomaiselle lopputulokselle.

 

Turun lasten parlamentin suurkokous

Tänä vuonna Turun lasten parlamentin suurkokous järjestettiin pandemian vuoksi etänä. Topeliuksen koulusta kokoukseen osallistuivat Kerttu ja Arttu. Kokouksessa puheenvuoron piti pormestari Minna Arve. Käsiteltäviä asioita olivat myös muun muassa koulukiusaaminen ja sen ehkäiseminen sekä Suikkilan koulun tilanne. Koulumme teki aloitteen kouluruuan laadun kartoittamisesta.

Lapsen oikeuksien viikko

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikko on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.

Viikkoa vietetään vuonna 2021 15.-21.11. ja vuoden teema on lapsen oikeus hyvään kohteluun. Topeliuksen koulussa vietettiin yöpukupäivää,ja lasten oikeuksien ympärillä on puuhasteltu koko viikko.

Turku kehittyy

Topeliuksen koulun oppilaan, Reino Poutiaisen, työ koristaa uutta Förin viereen tullutta konttia. Teos valikoitui 4B- luokan töistä. Uusi kontti on osa keskustan alueen kehittämishanketta.

6A esittäytyy

Kuutosluokkalaiset ovat alakoulun vanhimpia, ja kuutosluokka on myös koko koulun suurin luokka. Oppilaita on tällä hetkellä 29. Olemme äänekkäitä ja kaikki huomaavat kun tulemme paikalle.

6A-luokalla on oma maskotti. Se on nalle ja sen nimi on Kana. Kana tarkkailee yleensä luokan touhuja pianon päältä.

6A:n maskottinalle tekee vihkotehtäviä
Luokan maskotti Kana tarkistaa kotitehtäviä.
6A:n maskottinalle on varustautunut kumisaappailla ja sateenvarjolla.
Syksyllä on tärkeätä pukeutua säähän sopivasti. Tässä Kana näyttää mallia.
Nalle ja kuvistyöt
Kana on ylpeä luokan kuvistöistä, joiden aiheena oli pop-taide.

Liikuntatunneilla oppilaiden ehdoton suosikkipeli on kahden tulen välissä!

Kaksi tyttöä roikkuu naruissa
Liikuntatunneilla on usein kova vauhti päällä kun 29 oppilasta valtaa pikkuisen salin.
Kaksi tyttöä pelaa palloa salissa
Luokaltamme löytyy monen lajin harrastajia – jalkapallo, koripallo, cheerleading, parkour, ratsastus, tanssi, lentopallo, aerobic, skeittaus, telinevoimistelu, motocross, sulkapallo ja frisbeegolf.

5A esittäytyy

Me olemme 5A ja meitä on yhteensä 19 + Lotta-ope. Meidän luokkamme on aika äänekäs ja energinen, mutta parasta on se, että meidän luokassa kaikilla on hyvä olla. Välitunneilla pelaamme usein totuutta ja tehtävää sekä jalkapalloa, paitsi nyt, kun pelialue ei ole käytössä. 8 meistä toimii Välkkis-ohjaajina ja he pitävät joinain välitunteina leikkejä 1.- ja 2.-luokkalaisille. Tunneilta keräämme tähtiä hyvästä työskentelystä ja kun kaikki tähdet on väritetty, ehdotamme itse ja äänestämme, mitä teemme tähtitunnilla.

Meidän luokkamme vahvuus on, että meillä on paljon erilaisia persoonia luokassa. Olemme myös hyviä tarttumaan toimeen ja hommat tulee hoidettua. Erityisen ylpeitä olemme siitä, että meidän luokassamme kaikki hyväksytään juuri sellaisina kuin on.