Erasmus Agenda 2030- vierailut Ranskaan ja Belgiaan

Topeliuksen koulu on yksi neljästä yhteistyökouluista Agenda 2030- nimisessä Erasmus+ -hankkeessa. Maaliskuussa 2023 kahdeksan oppilaan ryhmä matkasta Ranskaan, Tigyyn. Maalaismaiseman keskellä meitä vastassa oli iloinen joukko oppilaita ja heidän perheitään. Heti ensihetkistä saimme oppia, kuinka tämä patongista ja juustoista tunnettu maa veisi meidän kaikkien sydämet.

Viikon aikana teimme kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutokseen liittyviä tehtäviä. Hankkeen pääajatus on tuoda tietoisuutta ilmastonmuutoksesta koulujen ja oppilaiden avulla koko kylän tai kaupungin asukkaille. Koimme, että olimme osa tätä hyvää työtä, kun pyöräilimme isolla joukolla peltojen ympäröiminä luonnonsuojelualueelle, jossa saimme tutustua jokien ympärillä pesiviin lintuihin sekä muihin eläimiin ja hyönteisiin. Taidettiinpa siellä tanssiakin muiden tehtävien lomassa.

Oppilaat kuvailivat vaihtokoulumme tunnelmaa hyväksi ja meidät otettiin lämpimästi vastaan. Oppitunneilla on hyvä työrauha ja ensimmäisten päivien jälkeen kaikkien oli helppo noudataa kännykkäkieltoa koulupäivien aikana. Hyvä yhteishenki, ruoka, mukavat aktiviteetit ja iloiset ihmiset tekivät päivistämme niin kiireisiä, että ruutuaika pieneni ihan kaikilla :). Ranskalainen arkkitehtuuri ja esimerkiksi näkemämme Chambordin linna olivat kuin suklaata silmille.


 

Toukokuussa vuorossa oli yhteistyökoulussa vierailu Beauraingissa, Belgiassa. Matkaan lähti jälleen kahdeksan oppilasta. Belgialaiset oppilaat olivat vastassa linja-autoasemalla, josta kaikki lähtivät majoittajien luokse tutustumaan ja viettämään iltaa. Koulu sijaitsi keskellä maalaismaisemaa, joten suomalaisten mieliin jäi niityillä vaeltaneet hevoset ja lehmät. Luonto oli myös todella kaunista ja vehreää.

Vierailimme viikon aikana muun muassa Namurissa, jonka kauneus teki vaikutuksen oppilaisiin. Viikon puolivälissä oppilaat pyöräilivät 30 kilometrin matkan luonnonsuojelualueelle. Siellä tutustuimme kosteikkojen eläimiin, lintuihin ja hyönteisiin.

Vierailimme myös Brysselissä ja siellä sijaitsevassa EU- parlamentissa, jossa tutustuimme rakennukseen ja meppien työhön. Tiesitkö, että ranskanperunat ovatkin belgialainen keksintö? Öljyssä paistaminen kun toi hieman luksusta ainaiseen perunan syömiseen, joten juhla- aterialla perunat alettiin uppokeittää. Suolaisten perunoiden päälle söimme tietysti lisää juustoja ja maistelimme ehkäpä maailman parasta suklaata.

Oppilaiden mielestä parasta Belgiassa oli luonto, eläimet ja luonnon keskellä tehty pyöräretki. Oli hauskaa myös opetella Belgian historiaa kaupunkisuunnistuksen avulla. Yhteishenki parani koko ajan loppuviikkoa kohti ja viimeisen yhteisen illan juhlassa oli selkeästi haikeutta ilmassa ja toive jälleennäkemisestä.

 

https://erasmusagenda2030.com/