Turun kaupunki on järjestänyt päiväkodeille mahdollisuuden ilmoittautua tiedepajoihin. Ilmoitimme päiväkotimme viskarit tiedepajaan. Tiedepajalla oli asiantunteva ja motivoiva ohjaaja, joka tutustutti meidät erilaisiin tiedetehtäviin. Näitä seuraavia tehtäviä voi toteuttaa ja tutkia ihan kotioloissakin tutuilla välineillä
Lapset pääsivät itsenäisesti tutkimaan pikkuautojen painoja ja niiden eroja vaa’an avulla. Sähköistymistäkin kokeiltiin kamman, käsipaperin ja pienten silkkipaperipalojen avulla.
Teimme tiedekokeen sokeripalojen, vesivärien ja pipettien avulla. Pääsimme tutustumaan kapillaari-ilmiöön, mutta myös esimerkiksi värioppiin. Pipettien käyttö oli suurimmalle osalle lapsista aivan uutta. Se oli tosi kivaa lasten mielestä ja hienomotoriset taidot kuten pinsettiote kehittyvät!
Kiinnostava koe oli myös se, miten paljon mahtuukaan klemmareita eli paperiliittimiä lähes täynnä vettä olevaan pieneen lasipurkkiin ilman, että vesi tulee yli reunan. Moni arvaus eli tieteellisellä termeillä hypoteesi klemmarien määrästä meni pieleen. Kyllä oli ihmeteltävää! Vedellä on suuri pintajännitys. Pintäjännityksellä tarkoitetaan voimaa, joka syntyy vesimolekyylien välille ja pitää niitä yhdessä. Parhaimmillaan tiedekokeet ovat lapsille mysteerien ratkaisua.