Ajankohtaista

Pieniä hetkiä Tattaraisten syksystä

Olemme laulaneet Tattaraisissa paljon Mikko Perkoilan laulua Pieni juna. Lapset ovat päässeet leikkimään sitä itse pukeutuen eläimiksi, mutta ensimmäisellä kerralla havainnollistimme laulua pöytä-, tai oikeastaan lattiateatterin avulla. Pienen junan kyytiin pääsee monia erilaisia eläimiä, jotka lopuksi opettelevat toistensa kieltä.


lapset katsovat kun aikuinen esittää nukketalon, eläimien jal leikkijunan avulla draamallisesti laululeikin

Käymme Tattaraisten kanssa joka viikko metsäretkellä. Metsäretket taitavat olla sekä lasten että aikuisten suosikkipäiviä. Metsäretkellä syödään pienet eväät ja leikitään vapaasti luonnossa. Eräänä metsäretkenä metsästä kuitenkin löytyi kenguru! Hän oli ihmeissään ja hieman peloissaankin, minne hän on joutunut. Hänen nimekseen lapset keksivät Pikku Ruun. Pikku Ruu tulee mukaamme metsään ja hänelle opetetaan aina vähän erilaisia juttuja Suomen luonnosta, ja mistä milloinkin.

lapset katsovat ja ihmettelevät metsäretkellä kun aikuisen kädessä kenguru -käsinukke

Tattaraisten pienimmät ovat päässeet rakentamaan autorataa pehmopalikoista ja harjoitelleet samalla erilaisia äänteitä – siis suujumppaa leikin avulla! Pruum pruum, piip piip, tööt tööt, viuh viuh, öön öön. Valtavan hauskaa tekemistä ja motivoivaa lapsille.

kaksi lasta leikkivät autoilla pehmopatjojen päällä

Tattaraisten syksyinen leipomishetki

Uudet tilamme mahdollistavat leipomishetket helpostikin. Syksyn ja omenoiden innoittamana Tattaraiset päättivät ryhtyä hommiin. Reseptiksi valikoitui omenakaurapaistos.

omenakaurapaistoksen leivontatarvikkeet

Työvälineet ja ainekset laitettiin valmiiksi. Ensimmäinen vaihe oli omenoiden pilkkominen. Ryhmämme vanhimmat eli viskarit hoitivat tämän vaiheen taitavasti, ahkerasti ja innostuneesti.

lapset leikkaavat omenalohkoja lautasille pöydän ääressä

Ryhmämme vähän pienemmät hoitivat maustamisen ja sekoittamisen. Tässä reseptissä ei ole niin tarkkaa, kuinka paljon sitä kanelia, sokeria tai kaurahiutaleita hurahtaa.

lapset sirottelevat kanelia omenoiden päälle

lapset siirtämässä kaurapaistosta omenoiden päälle vuokaan

Nam! Siellä ne paistokset ovat uunissa paistumassa. Teimme reilumman satsin, että pystyimme tarjoamaan herkkua myös Tähtitukille. Taisi olla ainakin  Tattaraisten mielestä maailman parasta omenakaurapaistosta.

kaksi omenakaurapaistosta uunissa paistumassa

Resepti löytyi seinältä kuvien kera. Hyvää kuvakommunikaatiomateriaalia löytyy esimerkiksi papunetistä. Kannattaa käydä tutustumassa.

kuvakommunikaatiota liittyen omenakaurapaistoksen tekemiseen ja resepti

Talon yhteiset hauskat lauluhetket

Kokoonnumme noin joka kolmas viikko koko talon yhteisille lauluhetkille. Jopa nuorisotalon eskarit Nättinummesta matkaavat Kärsämäkeen bussilla. Meillä on veturi, jonka vaunut ovat kadoksissa. Toimintavuoden aikana hän löytää vaununsa erilaisten kuormien kera. Lauluhetkillä pääsee kenties tutustumaan myös uusiin ystäviin.

Ensimmäisellä kerralla tapasimme Tyynen ja Talkkarin. He veivät meidät esimerkiksi ajelemaan autoilla ja förillä. Oletteko kuulleet, että Aurajoessa saattaa uida jopa hurjia haikaloja? Ensimmäisellä kerralla lapset pääsivät myös äänestämään lasten ehdotuksista nimen veturille. Eniten ääniä sai Mustikka.

Talkkari näkee Tyynen tulevan matkalaukkunsa kanssa

Tyyne ja Talkkari estradilla keskustelevat toistensa kanssa

Toisella lauluhetkellä tapasimme Täti Moonikan, joka oli eksynyt Kärsämäen torille. Hän tapasi torilla Taimi ja Toimi Tarhurin, jotka opastivat häntä lasten avustuksella tietenkin. Täti Moonika olisi halunnut syödä vain herkkuja, mutta eihän se tietenkään ole järkevää. Lapset osasivat hienosti antaa neuvoja terveellisten herkkujen pariin. Mustikka -veturin ensimmäinen vaunu oli täynnä porkkanoita.

torirekvisiitan keskellä täti moonika ja taimi tarhuri juttelevat toisilleen

torirekvisiitan keskellä täti moonika ja taimi tarhuri

täti moonika ja toimi tarhuri esityslavalla

Nättinummen päiväkoti on muuttanut Kärsämäkeen!

 

kuva päiväkodin sisätilasta

Nättinummen päiväkodin Karrinkadun yksikkö on muuttanut Kärsämäentielle AKK:n tiloihin väistöön.  Torstaina 28.7. perheillä oli mahdollisuus tulla tutustumaan uusiin tiloihimme. Tutustumisiltapäivä oli onnistunut. Lapsilla ja vanhemmilla riitti ihmeteltävää ja ihasteltavaa. Päiväkodin vanhempaintoimikunta järjesti tutustumisiltapäivässä buffetin, jolla kerättiin varoja päiväkodin lasten hyväksi. Vanhempainyhdistys ottaa mielellään mukaan uusia vapaaehtoisia vanhempia toimintaan mukaan.

Elokuusta lähtien Tinttarellat, Hymykuopat, Tattaraiset ja Tähtitukat aloittavat toiminnan valoisissa, värikkäissä ja lapsia leikkiin innostavissa tiloissa. Tervetuloa!

kuvia päiväkodin sisätilasta

kuva päiväkodin sisätilasta

Hunajatuvan ja Nasujen Juhannusjuhlat


Panderolli, jossa lukee "hunajatuvan ja nasujen juhannusjuhlat".
Tänään vietimme talon etupihalla avoimen päiväkotiryhmä Hunajatuvan ja leikkikerho Nasujen yhteistä kaudenpäättäjäisiä. Juhlat olivat niin Juhannusjuhlat kuin vohvelikestit. Tarjolla oli koko aukiolon tuoreita vohveleita vaahterasiirapin, mansikkahillon ja kermavaahdon kera sekä vettä, mehua ja kahvia janoisille.

Kaksi lautasta, joissa vohvelipinot. Lautasella vohveli, jonka päällä mansikkahilloa ja kermavaahtoa.

 

 

 

 

 

 

Aurinkoinen sää suosi meitä ja aika kului nopeasti leikkien, syöden, kuunnellen musiikkia ja tutkien ympäristöä. Pihalla oli muutama viltti, joiden päältä löytyi erilaisia leikkejä. Suurennuslaseilla pääsi tutkimaan mm. muurahaisia ja käpyjä lähemmin.

Pihariehapäivän maalauksista tehty viiri koristi piha-aitaa. Vihreän viltin päällä oli ponileikki. Kuvassa linna ja poneja. Toisen vihreän viltin päällä oli laatikollinen kirjoja.

 

 

 

 

 

 

Hunajatupa ja Nasut toivottavat kaikille kävijöilleen Hyvää Juhannusta ja ilon täytteistä kesää! Molempien toiminta jatkuu taas Elokuussa lyhyen kesäloman jälkeen. 🙂

 

 

 

 

Nättisrock 2022 vuoden päättäjäisjuhlat

Nättisrock 2022 oli Nättinummen päiväkodin tämän vuoden päättäjäisjuhlat, jotka vietettiin koko talon voimin Karrinkadun pihalla. Näissä musiikkifestivaaleilla oli tietenkin pääesiintyjä, jona toimi meidän esiopetusryhmä Kenguruista tuttu Kaitsu. Kaitsu soitti sähkökitaraa ja lauloi meille tuttuja ja kivoja lauluja sekä kasasin pienen bändin vapaaehtoisista lapsista. Välillä jumppailimme musiikintahtiin, leikimme sekä marssimme elefanteina. Jokaisella paikallaolleella oli myös ranteessaan tietenkin festivaaliranneke.

Nättisrock 2022 toimi myös juhannusjuhlana, joten pehmoleuista tehty juhannussalko nousi pystyyn pihan keinujen viereen. Monta juhannuskoiviakin pystyi päivänaikana näkemään nojaavan talon seinään tai pihan aitoihin. Hassua kyllä, mutta juhlissa piipahti pyörähtämässä myös joulumuori ja pääsiäisnoita. 🙂


Pehmoleleuista tehty juhannussalko.

 

Pehmoleleuista tehty juhannussalko.

 

 

 

 

 

 

Nättisrockista löytyi myös sauna, jossa kiukaalle sai hettää vettä sekä monta vihtaa. Veden heittäminen kiukaalle oli monen mielestä hauskaa ja omaa veden heittoa vuoroa odotettiin innolla. Tarpeen tullen festivaaleilla pystyi myös käydä bajamajassa (leikisti leikisti).penkeistä ja ämpäristä tehty saunamuodostelma. Leikkitelttoihin laitettu sisälle potat ja ylhäältä roikkuu vessapaperirulla. Nämä ovat siis leikkibajamajoja.

Festivaaleilla sai ottaa myös itselleen tatuoinnin (leimasimella) tai korvalävistyksen (tarroja). Yhden tatuoinnin sai yhtä jonotuskertaa kohden, koska jono oli pitkä. Lapset jaksoivat jonotella peräti kahdeksan leimaa itselleen. Festivaaleilla oli tarjolla myös pientä hiukopalaa. Pallogrillissä grillattiin nakkeja ja suurimpaan janoon sai vettä tai glögiä.

Tatuointivaihtoehtoja kuvina. leimasin jälki lapsen kädessä.

Juhannuskoivu.Pallogrilli täynnä nakkeja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nättisrock oli kaikkien osallistujien mielestä erittäin hauska. Nyt Nättinummen päiväkodin työntekijät toivottavat kaikille hyvää juhannusta ja hyvää kesää!

Hunajatuvan ja nasujen yhteinen vesileikkipäivä

Tänään pidimme Hunajatuvan ja Nasujen yhteisen vesileikkipäivän päiväkodin pihalla olevalla isolla aidatulla pihalla. Aurinko paistoi lämpimästi ja touhutessa tuli melkein hiki. Leikimme mm. hiekkalaatikolla, puhaltelimme saippuakuplia, poksauttelimme saippuakuplia suihkepullojen avulla ja käsin, piirtelimme liiduilla kallioihin, maalailimme vedellä erillaisia pintoja ja uitimme kaarnalaivoja vesiastiassa. Aamupäivä meni nopeasti ja evästaukokin sujui leppoisasti istuskellen nurmikolla vilttien päällä. Erittäin mukava päivä !

Pensseleitä, vesiämpäreitä ja liitukippo.
Hiekkalaatikko, jossa leikit leikit kesken.
Kalliomaalauksia. Tässä ovat nasut.
Lasten kalliomaalauksia.
Lasten kalliomaalauksia.
Kelluvia kaarnalaivoja.
Paljon saippuakuplia ilmassa.
Paljon saippuakuplia ilmassa. Näitä oli hauska poksautella eritavoin ja niiden perässä jaksettiin juosta hyvin pitkään.

Hunajatuvan kesä

Hunajatuvassa ollaan jo kesäfiiliksissä ja sen vuoksi olemme toiveesta ulkoilleet sään salliessa paljon. Olemme leikkineet päiväkodin pihalla pihariehapäivänä yhdessä leikkikerho nasujen ja esiopetusryhmä kenguruiden kanssa sekä Martanpuistossa puistotoiminnan lasten kanssa. Olemme pitäneet dinosaurusviikkoa sekä askarrelleet jäätelöitä. Hunajatupa on vielä Juhannukseen asti auki. Tervetuloa touhuilemaan. 🙂

Dinosaurusaskarteluja.
Dinosaurukset valtasivat monen monta leikkiä. Tässä niitä näkyy mm. linnassa ja linja-autossa.
Martanpuiston hiekkalaatikko, juuri ennen lasten saapumista.
Martanpuiston kiipeilyteline.
Martanpuiston puistotoiminnan leluvarasto ja leluja esille nostettuna.
Pihariehapäivänä pääsi maalaamaan yhdessä suurelle paperille vesiväreillä.
Pihariehapäivänä sai halutessaan myös kasvomaalauksen poskeen tai käteen. Leppäkerttu oli päivän suosituin kuva.

 

 

Nasujen ja Hunajatuvan yhteinen metsäretkipäivä

Viime perjantaina leikkikerhoryhmä Nasut ja avoin päiväkotiryhmä Hunajatupa tekivät kevään ensimmäisen ja yhteisen metsäretken. Retken aikana harjoittelimme parijonossa kulkemista, leikimme metsässä, tutkimme luupeilla ja suurennuslaseilla erilaisia ötököitä ja kasveja, vierailimme Martanpuiston puistotoiminnassa leikkimässä, söimme omia eväitä paluumatkalla ja joimme kupposet kuumaa kahvia. Suurennuslasit olivat eväiden lisäksi kaikkien suosikkeja. Palattuamme takaisin metsäretkeltä oli meillä vielä kivasti aikaa leikkiä päiväkodin pihalla. Kuuntelimme musiikkia ja otimme hetkeksi esiin saippuakuplia. Seuraavaksi odottelemme innolla mahdollisia yhteistä pihapäiviä, joita voisimme kesällä yhdessä viettää.

Oman vanhemman kanssa sai metsässä myös suorittaa tehtäviä. Ennen kuvan ottamista muutama aarre ehti tarttua tuulen mukaan, mutta valtavan hienosti löytyi munakennon lokeroihin asioita.

Keppihevosviikko Hunajatuvalla

Viikolla 19, Hunajatuvalla vietettiin poni- ja keppihevosviikkoa. Viikon aikana rakentelimme erilaisia heppojen esteratoja ja suorittelimme niitä. Askartelut liittyivät ponien ja heppojen lemppariherkkuihin eli omeniin ja porkkanoihin. Viikon lopuksi pidimme pienet leikkimieliset kilpailut, joihin osallistuivat myös leikkikerho Nasut. Kaikki osallistuneet sekä paikalla olleet lapset saivat kilpailujen päätteeksi oman ruusukkeen ja herkkumukin, jossa oli popkornia tai maissinaksuja. Kisat olivat erittäin jännittävät ja hauskat. 🙂

Poniaiheisia värityskuvia.
Porkkana- ja omena-askartelumalleja.
Lasten rakentama keppihevosrata, joka on kuvassa jo kokenut monta vauhdikasta kierrosta.
Keppihevoskilpailupäivänä saimme nuorisotilalta muutaman kepparin lainaan. Oman keppihevosen sai myös tuoda mukana. Tässä väsyneet keppihevoset lepäilevät pitkin poikin sinistä tallialuetta.
Kaikille osallistujille ja paikalla olleille lapsille jaettiin ruusukepalkinto muistoksi hienosta ja rohkeasta suorituksesta.

Kuvassa näkyy miten ruusukkeen saa kiinnitettyä keppihevoselle.