Ajankohtaista

Hyvän joulun toivotus

Tässä kuvia joulukuun askarteluista ympäri taloa.

pienten lasten joulumaalaukset sormiväreillä
Hymykuoppien joulumaalauksia
eläinaskartelut ja joulukuusiaskartelu
Tattaraisten jouluinen metsä
ikkunassa kuusiaskarteluja
Tinttarellojen jouluikkuna

Tattaraiset ovat joulukalenterin yhteydessä keksineet tarinan joulupukille sekä kuvittaneet sen jouluiseen maisemaan.

Pukki työntää poroja taivaalla. Pukki laskeutuu lumeen. Pukki laskee mäkeä ylhäältä alas. Lumilyhty hyppää ja pallot menee ylös.  

Hirvi syö lunta. Kuu voi pudota. Puu kaatuu lumeen ja karhukin syö lunta. Puuro tuli pussukasta. Nalle menee syömään. Jättää paljon puuroa hirvelle.  

Joulupukki vie lahjan porolle ja karhulle. Poro haluaisi avata paketin heti. Se tippuu joulupukin säkistä ja se on vielä kovaa. Se on jäätynyt. Joulupukki laskeutuu lumeen. Sen takia jäähiutale putoaa hirven päälle. Tähti nallen päälle tipahtaa.  

Toukka lentää kuuhun ja sitten se lentää taivaalle ja lumilyhtyyn. Toukka syö omenoita.  

Poro poksahtaa ja on ihan rikki. Siitä tulee verta. Jänö tulee ja lohduttaa. 

Tonttu menee hirven ja karhun viereen. Tonttu silittää poroa ja karhua. Se on niin suloista! Tonttukin menee kuuhun. Pöllö tippuu joulukuuseen ja sitten hän ”huhuuuuu!”. Pöllö tippuu puuroon ja omenaan ja karhuun ja lumihiutaleeseen ja kuuhun.  

Orava kävelee lumilyhdyn luokse. Se sitten ihmettelee, orava hekottaa.  

Hiiri menee Joulupukin kanssa jakamaan lahjoja kaikille. Kaikki tulevat iloisiksi.”

Kuva joulutarinaan

NÄTTINUMMEN PÄIVÄKODIN VÄKI TOIVOTTAA KAIKILLE HYVÄÄ JOULUA JA ONNEA VUODELLE 2024!

Tattaraiset ja Pikku toukka paksulainen

Olemme innostuneet Tattaraisissa kirjasta Pikku toukka paksulainen. Kirja kertoo toukasta, jolla on tosi hyvä ruokahalu. Hän syö viikon aikana erilaisia terveellisiä ja vähemmän terveellisiä herkkuja – ja kasvaa. Lopulta toukka koteloituu ja hänestä kuoriutuu perhonen.

kuva Pikku toukka paksulainen -kirjan kannesta, värikkään toukan kuva

Pikku toukka paksulaiseen liittyen olemme tehneet Tattaraisissa kaikenlaista: opetelleet värejä ja laskemista sekä lajittelemista, helmien pujottelemista toukaksi, laulaneet ja loruilleet, pelanneet hedelmäpeliä, taiteilleet omenapuita, opetellut kaveritaitoja nukketeatterin avulla.

pienet kädet tekevät omenapainantaa paperille
Omenapainantaa

Ulkoleikeissä olemme ihan oikeastikin törmänneet tuhatjalkaiseen toukkaan. Siinä riittikin lapsilla ihmeteltävää.

Toukka punaisella muovilautasella ja lapset katsovat sitä

Tehdasteatterin vierailu päiväkodissa

Tehdasteatterin esitti Siiran sirkusmatkan. Siiran sirkusmatka on nukketeatteriesitys arasta siirasta, joka uskaltautuu ulos vasta kuultuaan, että Ötökkämetsään saapuu sirkus. Hän etsii siistin takkinsa, korjaa vanhan polkupyöränsä ja hyppää sen selkään. Matka ei suju kuitenkaan ihan suunnitelmien mukaan…

Pienimmätkin 2-3-vuotiaat teatterinkatsojat jaksoivat katsoa hienon nukketeatteriesityksen innolla loppuun. Hienot lavasteet ja teatterinuket sekä mukaansatempaavat musiikit olivat huikeita. Esitys oli päiväkotimme vanhempainyhdistyksen kustantama. Kiitämme!

kuva käsinukeista ja niiden liikuttelijoista teatterin lavasteissakuva käsinukesta teatterin lavasteissa

Posankan seikkailut!

Nättinummen päiväkodissa seikkailee tänä kautena Posankka. Lasten kanssa käsitellään erilaisuutta ja ystävyyttä Posankan kautta. Posankka näyttää erilaiselta kuin muut eläimet. Onko hän possu vai ankka vai ihan jokin muu? Minkälaista ääntä Posankka pitää? Osaako hän lentää vai uida vai molempia?

Posankka on jo löytänyt hyvän ystävän Pöllöstä. He ovat monen mutkan kautta löytäneet tiensä Nättinummen päiväkotiin ja seikkailu jatkuu. Yhteisillä isojen lauluhetkillä saamme kuulla lisää…

pöllö pehmolelu ja posankka kumiankka vierekkäin metsäisellä kuviomatolla

Papukaijat Bella ja Veeti vierailulla

Tattaraisissa ja Tähtitukissa kevään yhteisenä projektina ovat olleet villieläimet. Loppua kohden projekti kohdentui papukaijoihin, joka alkoi papukaijamerkkien keräilystä. Papukaijamerkkien avulla kiinnitimme huomiota hyviin ruokatapoihin ja rauhalliseen ruokailuhetkeen. Lapset saivat kerättyä paaaaaljon papukaijamerkkejä ja toukokuun viimeisellä viikolla vietimmekin lasten kanssa yhdessä suunnittelemat papukaijajuhlat.

Papukaijajuhlia ennen saimme vieraaksemme oikeita papukaijoja: Sinikelta-ara Bellan ja neitokakadu Veetin. Saimme kontaktin luomiseen vierailijaan apua Lemmikkilinnut Kaijuli yhdistyksestä.

iso värikäs papukaija seisoo häkkinsä päällä ja syö paperinpalaa
Bella
lapsi syöttää pientä häkissä olevaa neitokakadua
Veeti

Lapset pääsivät katselemaan, kyselemään ja ihmettelemään mielenkiintoisia kaveruksia lähempää. Samalla tuli harjoiteltua eläinvieraidemme huomioonottamista rauhallisin liikkein ja puhein. Papukaijoja pääsi syöttämään ja muutaman lapsen kädelle Veeti suostui myös istahtamaan hetkeksi.

Papukaijajuhlissa oli disco, ilmapalloja, tiputanssia ja tietenkin herkkuja. Näiden lisäksi lapset pääsivät askartelupuuhiin. Papukaijajuhlissa tiistaina 30.5. oli hieman jo päättäjäistunnelmaa, koska nurkan takana häämötti jo muutaman lapsen ja aikuisen kesäloma. Jaoimme myös jokaiselle lapselle oman papukaijamerkin papukaijadiplomin kera, johon oli jokaiselle lapselle mietitty oma tärkeä vahvuus.

 

Päiväkodin viskarit tiedepajaretkellä

Turun kaupunki on järjestänyt päiväkodeille mahdollisuuden ilmoittautua tiedepajoihin. Ilmoitimme päiväkotimme viskarit tiedepajaan. Tiedepajalla oli asiantunteva ja motivoiva ohjaaja, joka tutustutti meidät erilaisiin tiedetehtäviin. Näitä seuraavia tehtäviä voi toteuttaa ja tutkia ihan kotioloissakin tutuilla välineillä

tiedepajan välineistöä

Lapset pääsivät itsenäisesti tutkimaan pikkuautojen painoja ja niiden eroja vaa’an avulla. Sähköistymistäkin kokeiltiin kamman, käsipaperin ja pienten silkkipaperipalojen avulla.

sokeripaloja värjättynä lautasella

Teimme tiedekokeen sokeripalojen, vesivärien ja pipettien avulla. Pääsimme tutustumaan kapillaari-ilmiöön, mutta myös esimerkiksi värioppiin. Pipettien käyttö oli suurimmalle osalle lapsista aivan uutta. Se oli tosi kivaa lasten mielestä ja hienomotoriset taidot kuten pinsettiote kehittyvät!

Kiinnostava koe oli myös se, miten paljon mahtuukaan klemmareita eli paperiliittimiä lähes täynnä vettä olevaan pieneen lasipurkkiin ilman, että vesi tulee yli reunan. Moni arvaus eli tieteellisellä termeillä hypoteesi klemmarien määrästä meni pieleen. Kyllä oli ihmeteltävää! Vedellä on suuri pintajännitys. Pintäjännityksellä tarkoitetaan voimaa, joka syntyy vesimolekyylien välille ja pitää niitä yhdessä.  Parhaimmillaan tiedekokeet ovat lapsille mysteerien ratkaisua.

Sirkusduo esiintyi Nättinummen päiväkodilla

Saimme vieraaksemme toukokuun alussa 3.5.2023 Sirkus Duo Emman ja Makun. Esityksen mahdollisti päiväkodin vanhempaintoimikunta. Säät suosivat meitä ja saimme nauttia hurjan taitavista akrobaattitempuista päiväkodin pihalla.

sirkustaiteilijoita, toinen seisoo toisen olkapäillä ja tähyilee kauas kämmen otsalla
Olemmeko jo kohta perillä?
sirkustaiteilijat tähtäävät leikkijousipyssyllä ilmapalloon, joka on ihmisen kädessä
Jännittävää!
sirkustaiteilijat tähyilevät leikkikiikareilla yleisöön ja toinen vetää matkalaukkua perässään
AIka lähteä seuraavaan kohteeseen…

KIITOS! 🙂

Tärkeän ihmisen päivä 29.3.

Vietimme Nättinummen päiväkodissa Kärsämäessä Tärkeän ihmisen päivää aurinkoisena ja lumisena keskiviikkopäivänä 29.3. Pääsiäinen oli lähestymässä, joten ryhmissä tärkeät ihmiset yhdessä lasten kanssa pääsivät touhuamaan pääsiäisaiheisten askartelujen ja muiden tekemisten merkeissä. Isompien ryhmissä askarreltiin virpomisoksia palmusunnuntaille ja maalailtiin pääsiäismunia. Pienten ryhmissä laitettiin pääsiäisruohot kasvamaan lasten askartelemiin purkkeihin. Iloista yhdessä tekemistä ja leikkiä, ennen kaikkea lasten riemua oli aamupäivä tulvillaan. Miten ihanaa onkaan saada oma tärkeä aikuinen mukaan päiväkotiin tutustumaan itselle tärkeisiin leikkipaikkoihin ja leluihin sekä kavereihin! Kiitos kaikille tärkeille aikuisille osallistumisestanne lapsen päiväkotipäivään.

aikuinen ja lapsi leikkivät muovisilla työkaluillalapsi on rakentanut pehmeistä värikkäistä isoista palikoista linnan, jota aikuinen katselee