Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

Ilmastotalkoot-webinaari Satakunnan AMK:n kanssa

Porin Lyseon lukiossa suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa käytäntö, jossa lukio-opiskelijat pääsevät osallistumaan biologian ja maantieteen kursseilla korkeakouluopiskelijoille suunnattuun Ilmastotalkoot-webinaariin. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Porin Lyseon lukion noin 70 opiskelijaa osallistui Ilmastotalkoot-webinaariin, jonka Satakunnan ammattikorkeakoulu järjesti omille opiskelijoilleen. Ennen webinaaria lukio-opiskelijoiden kanssa kerrattiin lyhyesti kasvihuonekaasujen vaikutusmekanismi ja ilmastonmuutoksen perusfaktat.

Webinaarissa tutustuttiin monipuolisesti Satakunnan energiantuotantoon ja kasvihuonekaasujen päästökehitykseen. Tilaisuus oli monipuolinen ja sopi aiheiltaan hyvin lukiolaisillekin, sillä ilmasto- ja energiaratkaisut ovat myös lukion biologian ja maantieteen kurssien sisältöjä.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Osa lukio-opiskelijoista yllättyi iloisesti, kun he ymmärsivät melko hyvin korkea-asteelle suunnattuja luentoja. Tämä voi alentaa opiskelijoiden kynnystä valita kurkistuskursseja korkeakouluista jatkossa. Opiskelijoiden joukossa oli kuitenkin myös heitä, joiden mielestä ainakin osa luennoista oli liian vaikeita.

Webinaarin jälkeen opiskelijoilta kysyttiin, mitä uusia asioita he oppivat ilmastonmuutoksesta. Muutama vastasi, että heidän tietämyksensä siitä, millaista ilmastotyötä paikallistasolla tehdään, kasvoi huomattavasti.

Yhteinen webinaari on matalan kynnyksen yhteistyömuoto lukioiden ja korkeakoulujen välillä, joka vaatii toteutuakseen korkeakoulujen etäluentojen avaamisen lukio-opiskelijoille.

Lisätietoja

Porin Lyseon lukio

Hanna Numminen

etunimi.sukunimi@edupori.fi

17.2.2021