Tampereella kehitettiin malli lukiolaisten ja heidän vanhempiensa työpaikkojen välisestä yhteistyöstä. Näin saatiin mukaan laaja kirjo eri aloja työelämäyhteistyön kehittämiseen. Käytäntö kehitettiin LukioTEKO-hankkeessa.
Käytännön kuvaus
Lukiosta lähetettiin Wilman kautta opiskelijoiden vanhemmille viestin, jossa pyydettiin huoltajia ja heidän edustamiaan yrityksiä mukaan tapaamaan lukion opettajia työelämätreffeille aamukahvien merkeissä.
Tampereella kokeiltiin ideaa houkutella lukio-opiskelijoiden vanhemmat ja heidän työpaikkansa mukaan työelämäyhteistyöhön. Keskeistä oli luoda malli, jossa kukin työelämän edustaja voi osallistua lukion kanssa tehtävään yhteistyöhön omalla tavallaan. Vanhemmat osallistuivat mukaan mm. kertomalla omasta urapolustaan, järjestämällä vierailuja työpaikalleen, tarjoamalla lukiolaisille TET-mahdollisuuden jne. Työelämäkumppanien toivottiin välittävän lukiolaisille tietoa oman työnkuvansa ja urapolkunsa lisäksi etenkin työelämässä vaadittavista taidoista ja osaamisesta sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta.
Yhteistyöstä kiinnostuneet vanhemmat ja heidän työpaikkojensa edustajat kutsuttiin koululle tapaamaan eri oppiaineitten vastuuopettajia ja suunnittelemaan tulevaa yhteistyötä aamukahvien merkeissä. Tilaisuuden tuloksena päästiin kokeilemaan yhteistyötä käytännössä. Aamukahveille tuli kymmeniä huoltajia, jotka edustivat noin pariakymmentä eri yritystä ja työpaikkaa. Opettajien tehtävänä oli sopia opetusaineensa puitteissa esim. yritysvierailun toteuttamisesta, tai vierailuista oppitunneilla.
Käytännön hyödyt ja tulokset
- Koulu-yritysyhteistyö oppiaineittain
- Huoltajien asiantuntemuksen hyödyntäminen koulun arjessa
- Lisääntynyt koti-koulu -yhteistyö
Tutustu lisää
Rellun työelämätreffit – LukioTEKO-hankkeen blogi (linkki)
Lisätietoja
Tampereen kaupungin lukiokoulutus
Pentti Koivisto
etunimi.sukunimi@tampere.fi