Kategoriat
Lukio-opettajien työelämätiedon lisääminen Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

OpoTET

Vaasan lukion opinto-ohjaajat osallistuivat viiteen opoTET-päivään vierailemalla valitsemillaan työpaikoilla. Vierailun tavoitteena oli tutustua yritykseen, sen työntekijöiden työnkuvaan sekä koulutus- ja urapolkuihin ja kartoittaa sitä, mitä lukiolaisilta tulevaisuuden työntekijöinä vaaditaan. Käytäntö kehitettiin LukioTEKO-hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Kuusi opinto-ohjaajaa Vaasan lyseon lukiosta ja Vasa gymnasiumista osallistui yhteensä viiteen opoTET-päivään, joiden vierailupaikat etsittiin opojen omien mielenkiinnonkohteiden mukaan. OpoTET päivien tarkoitus oli lisätä opinto-ohjaajien  tietoa työ- ja elinkeinoelämän vaatimuksista ja tarpeista. Samalla opojen oli tarkoitus tutustua erilaisiin koulutus- ja urapolkuihin.

Ennen opoTET:een osallistumista jaettiin opoille erilliset ohjeet päivän tavoitteista ja tehtävistä. Tavoitteena oli tutustua valittuun organisaatioon, sen työntekijöihin ja työtehtäviin. Päivän aikana oli pyritty järjestämään aikaa myös keskustelulle työntekijöiden koulutustaustasta, rekrytoinnista ja osaamisvaatimuksista tulevaisuudessa. OpoTET-päivän jälkeen projektiin osallistuneet opot kirjoittivat kokemuksistaan blogitekstit. Tämän lisäksi opoTET-paikkojen työntekijöiltä pyydettiin kirjoituksia toissa.fi-sivustolle. Blogitekstien ja työelämän kertomusten perusteella muodostetaan kurssimateriaalia opinto-ohjauksen kurssille.

Päivän tarkoituksena oli toisaalta tuoda kuulumisia lukiosta työelämään, mutta pääasiallisesti pyrittiin kartoittamaan mitä työelämä toivoo lukiokoulutukselta ja lukiolaisilta tulevaisuuden työntekijöinä.

Käytännön hyödyt ja tulokset

  1. Opinto-ohjaajat saivat käytännön tietoa työpaikoista, joihin he olivat tutustumassa. He saivat tietoa koulutuspoluista ja työelämässä vaadittavista ominaisuuksista.
  2. Blogikirjoitusten ja toissa.fi kirjoitusten kautta saatu kurssimateriaali.
  3. Lisättiin lukion ja työpaikkojen yhteistyötä tulevilla esiintymisillä uratarinoita kokoavassa Futurefun-päivässä.

Tutustu lisää

Vaasan lukiokoulutuksen opoTET-vierailut osa 3/3: OpoTET Pohjalaisen toimituksessa ja Wärtsilässä – LukioTEKO-hankkeen blogi (linkki)

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio
Taru Leikas
etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi
22.03.2018

Liitteet

Kartoituskysely opoille

OpoTET-ohjeet opoille

Tiedote ja kysymykset työpaikoille

Arviointilomake opoille