Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

Toiminnallinen tekniikkaTET ammattikorkeakoulussa

Turun ammattikorkeakoulussa suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä alueen lukioiden kanssa lukio-opiskelijoiden TET-toteutusmalli, jossa lukiolaiset tutustuivat tekniikan aloilla opiskelevien ammattikorkeakoululaisten johdolla päivän ajan jatko-opintomahdollisuuksiin ja opiskeluun AMK:ssa.  Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Päivän aikana opiskelijat tutustuivat konetekniikan, ICT-alan ja kemianteollisuuden koulutuksiin, Koneteknologiakeskukseen, kemian laboratorioon, pelilaboratorioon ja The Firmaan (ICT projektioppimisympäristö AMK:ssa). Lukio-opiskelijat saivat ohjata särmäysrobottia, seurata 3D-tulostusta, testata AMK:ssa kehitettyjä pelejä ja tehdä laboratoriokokeita. Opiskelijoilla oli myös mahdollisuus haastatella Koneteknologiakeskuksen työntekijöitä, konetekniikan opettajia ja päivän aikana tapaamiaan opiskelijoita.

Lukiolaiset arvioivat lopuksi päivän antia. Tämän pohjalta kehitettiin seuraavia TET-päiviä. Ensimmäisen TET-päivän lukiolaiset arvioivat antoisaksi, sillä he saivat päivässä paljon monipuolista tietoa ja käytännön töitä oli mukava tehdä. He toivoivat enemmän keskusteluja korkeakouluopiskelijoiden kanssa, joten tätä lisättiin toisella kerralla.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Yhteistyö lukioiden opettajien kanssa käynnistyi. Kemian osuuden pitivät teknologia-agentit, jotka olivat saaneet koulutuksen oman koulutuksensa ja tilojensa esittelyyn, joten tämäkin yhteistyöväylä avautui. Teknologiakeskus, kemian koulutus, pelilaboratorio ja the Firma tulivat lukiolaisten lisäksi tutummaksi myös opettajille. Lukiolaiset tutustuivat päivän aikana monipuolisesti AMK:n yrityskumppaniin, kuten esimerkiksi Koneteknologiakeskukseen, sekä peli- ja kemian laboratorioihin.

Lukiolaiset pääsivät tutustumaan Koneteknologiayritykseen käytännössä ja saivat tehdä siellä pieniä aktiviteetteja. Lisäksi he saivat käsityksen tekniikan alan AMK-opinnoista, mistä on hyötyä korkeakouluvalintojen kanssa.

Lisätietoja

Turun ammattikorkeakoulu
Sari Asteljoki ja Sirpa Niittymäki
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi

29.3.2019

Liitteet

TET-päivän ohjelma (pdf)