Kategoriat
Työelämälähtöiset opintojaksot

Fysiikkaa, psykologiaa ja ohjelmointia liikennefysiikan kurssilla

Turun klassillisen lukion, Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion, Luma-keskuksen ja Turun seudun joukkoliikenteen yhteistyönä suunniteltiin ja toteutettiin fysiikkaa, ohjelmointia ja psykologiaa yhdistävä Liikennefysiikan kurssi. Käytäntö on kehitetty Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Uudella fysiikkaa, ohjelmointia ja psykologiaa yhdistävällä Liikennefysiikan kurssilla opiskelijat perehtyivät liikennevirtoihin, tulevaisuuden liikennesuunnitteluun ja -käyttäytymiseen. Opiskelijat toteuttivat kurssin aikana erilaisia projekteja kuten liikennesuunnitelman, autonomisen auton ohjelmointia ja robottiauton rakentamista. Näissä projekteissa opiskelijoille annettiin valmis pohja kurssin aiheiksi, mutta he saivat vapaat kädet toteuttaa omaa visiotaan. Kurssin arvioinnista sovittiin osallistujien kesken ja arviointivälineeksi valikoitui suoritusmerkintä. Harjoitustöinä mm. tutkittiin ja testattiin pyöräilykypärän merkitystä suojavälineenä tekemällä pudotus- ja törmäyskokeita vesimelonien avulla.

Kurssi toteutettiin yhteistyössä Lounais-Suomen Luma-keskuksen ja Turun seudun joukkoliikenteen kanssa. Tulevaisuudessa kurssin ohjelmaan tullaan yhdistämään myös vierailu Valmet Automotive Oy:n Uudenkaupungin tehtaalle.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Kurssin lopputuloksena luotiin kokonaisuus, jota on helppo kehittää edelleen. Kurssilla toteutetut projektit olivat avoimia ja vaativat etenkin opiskelijoilta erilaisten tietojen soveltamista. Tämä projektilähtöisyys vaikutti olevan sopiva lähestymistapa kurssille ja tavanomaista opetusta oli kurssilla vain vähän. Projektit onnistuivat yleisesti ottaen hyvin ja niissä päästiin tavoiteltuun lopputulokseen.

Tutustu lisää

Kurssin kotisivut (linkki)

Uutinen: Liikennefysiikan kurssin huipennuksena törmäyksiä vesimeloneilla (linkki)

Lisätietoja

Turun klassillinen lukio, Turun kaupunki

Jaani Paski

etunimi.sukunimi@edu.turku.fi

17.2.2021