I Vasa skapade vi ett nätverk för besök av professionella och insatta företag och organisationer, som på något vis kunde bidra med sina insikter om arbetslivet. Praxis utvecklades inom LukioTEKO-projektet.
Käytännön kuvaus
Vi hade besök från företag och organisationer som föreläste eller hade övningar och workshops för studerande. Vi besökte Österbottens museum för att se på hur näringslivet och arbetslivet har förändrats genom historien i Vasaregionen och hur människorna har anpassat sig till förändringarna. Resurscentret Föregångarna hade workshops i arbetssökning och CV-skrivning. Forskare från Åbo Akademi berättade om framtidens arbetsliv. Servicefacket JHL upplyste om arbetstagarens rättigheter och vikten av att vara medlem i fackförening. Vasek berättade om företagande och hur man startar företag. I slutet av kursen höll representanter från ABB, The Switch, VEO och Fondis en paneldiskussion där de diskuterade vad de förväntar sig av arbetstagare m.m. Studerande besökte valfria företag på egen hand och skrev rapport om besöken.
Största utmaningen var att engagera och motivera företag om vikten av samarbete med andra stadiet. Dessutom fanns ett lågt intresse från studerandens sida att delta i kursen, antagligen för att det krävdes en del engagemang och aktivitet. Tröskeln att själva kontakta och besöka företag var hög.
Studerande deltog i kursen och kunde själva välja olika företag att göra individuella besök hos. Vi ändrade kursplaneringen på studerandens önskemål så att de gjorde ett företagsbesök mindre än planerat. Studerande gjorde en muntlig utvärdering i slutet av kursen.
Käytännön hyödyt ja tulokset
Studerande fick lära sig ta ansvar och initiativ.
Studerande fick insikter i krav och förutsättningar för framtidens arbetsliv och hur man söker arbete.
Studerande fick insikter i arbetstagarens rättigheter.
Tutustu lisää
Erfarenheterna från Vasa gymnasium´s Arbetslivskurssen – LukioTEKO blogg (link)
Lisätietoja
Vasa gymnasium
Sami Siekkinen
sami.siekkinen@edu.vaasa.fi
9.3.2018