Täältä löydät hankeaikana aktiivisten toimijoiden tekemät, ideoimat ja kokoamat materiaalit ja linkit
– The Zoo -opetusaineisto ja eläintarhajuliste luokkaan= Valmiit tuntisuunnitelmat alkuopetusikäisille eläintarhateeman ympärillä. OneNote-alustaan koottu, toimii parhaiten tietokoneella!
Tulostettavat THE ZOO -aineiston pelitiedostot;
PELILAUTA: varhennusjuliste_a4_web
– pikaopas hyville sivustoille tässä: surffiopas
– kuvia taskunoppaan tai luokkaan (ks.noppa)
– tulostettavan vinkkiviuhkan, jossa leikkivinkkejä (alla)
AFRIKAN TÄHTI -peli: Oppilaita liikuttava kieliversio tutusta lautapelistä
OHJE_Afrikan tähti kielenopetuksessa
Tulosta tästä: Afrikan tähden pelilaatat
Tai nämä: Afrikan tähti merkit 2
Materiaalikassi
Kielitietoisesti kouluissa -hankkeen aikana pyrittiin löytämään mahdollisimman paljon pienen lapsen kokemusmaailmaan sopivia opetusmateriaaleja ja menetelmiä. Oppikirjoja ja monistettavaa materiaalia oli käytössä vain vähän. Ideoita leikkeihin ja peleihin koottiin varhentajien työpajoissa sekä koulutuksissa. Mukana olleet yksiköt saivat käyttöönsä materiaalikassit, joihin hankerahoituksella koottiin hyväksihavaittua toiminnallista materiaalia. Ajatuksena on, että kassi täydentyy vuosien saatossa koulun omilla hankinnoilla.
Liikkuva koulu tuki tätä ideaa tilaamalla toiminnallisen oppimisen materiaaleja kouluihin, ne jaettiin Kielitutor kouluissa -tilaisuuksissa jokaiseen turkulaiseen kouluun syksyllä 2019.
Materiaalikassin idea kannattaa napata omaan kouluun, vaikka erillistä rahoitusta ei olisikaan käytössä. Laukuksi sopii esim. vanha matkalaukku tai arkku. Sisään voi sujauttaa alkuun asioita, joita joka koulusta varmasti löytyy (hyppynaru, pallo, nopat), kaivella esiin vähällä käytöllä olevat monikäyttöiset lautapelit sekä sujauttaa kassiin kansio, jonne jokainen ope vuorollaan laittaa talteen hyväksi havaitut monisteet (kuten pelipojat).
Lue lisää varhennuskassista tästä: Materiaalikassi varhennetun kielenopetuksen toiminnallisiin tuokioihin.
Kuvia KieKon varhennuskassista löytyvästä materiaalista sekä ideoita materiaalin käyttöön:
Välineitä opetuksen avuksi ja tueksi:
MItä leikittäisiin? Tulosta tästä kielilähettiläs Anita Zengerin kokoama :VINKKIVIUHKA _2020. Tulosta yksipuolisena ja leikkaa ja laminoi, kiinnitä viuhkaksi esim. nippusiteellä. Jos tulostat monivärisille papereille, niin voit käyttää viuhkaa myös värien opettamisessa!
Leijona-käsinukke : pidäthän varhennustunnillasi mukana jonkun hahmon, joka puhuu vain kohdekieltä? Tai lapsille OPM ? (OmaPehmoMukaan)
Eric Carlen Toukka pikku paksulainen (tilattavissa useilla eri kielillä mm. Booky.fi) on upea kertomus, jonka avulla voi opiskella viikonpäivät, ruokasanoja jne. Sopii hienosti myös mm. kuvataiteen tai käsityön kanssa yhdistettäväksi aihekokonaisuudeksi! Paljon kivaa löytyy hakusanalla ”The very hungry catepillar activities”.
Toinen ihana tarina, johon löytyy paljon materiaalia myös verkosta, on tarina Mörkylistä; The Gryffalo
Muista myös…
- kärpäslätkät (esim. battle -peliin)
- lautapelit (esim. Twister, Lotto, Arvaa Kuka)
- paperinuket (vaatteiden, kehonosien opetteluun)
- muovailuvaha
- numerohernepussit
- storycubes
- Laulupiirtämisen menetelmä ja materiaali sopii hyvin englannin varhennukseen
Sivusto täydentyy lv. 2019-20 aikana.