Toukokuu

Toukokuussa me Hopsut teimme kaikenlaista. Aloitimme kuukauden tekemällä äitienpäivälahjat. Niistä tuli upeita! Pidimme myös varhaiskasvatus iltapäivän jolloin vanhemmat saivat tulla leikkimään lasten kanssa. Teimme myös suuren suuren temppuradan saliin.

Äitienpäivälahjojen massan valmistus.

 

 

 

 

 

 

 

Pidimme eväsretken lähipuistossa. Kuuntelimme kikattavaa kakkiaista jajuoksimme ympäri vihreää puistoa niin, että kaikille maistui päiväunet sen jälkeen.

Harjoittelimme hieman maalaamista. Keräsimme ulkoota kukkia, lehtiä, yhden kävyn ja vähän kiviä ja testasimme miten niilä voi maalata. Voikukista lähti hauskasti keltaista väriä, mutta se peittyi nopeasti vesiväreihin.

 

 

 

 

 

 

 

Käytiin vielä kuun lopussa tiedepajassa ryhmän ”isojen” kanssa.

 

 

Huhtikuu

Tässä kuussa olemme Hopeahavuissa nauttineet paljon auringosta ja kevään tuomasta lämmöstä! On leikitty hiekkalaatikolla, keinuttu ja laskettu mäkeä. Kävimme myös parilla retkellä. Yhtenä päivänä suuntasimme lähipuistoon ja matkalla sinne bongasimme pari lintua. Niitä oli hauska katsella ja ihmetellä.

Muovailuvahat ovat olleet kovassa kulutuksessa. Niistä on tehty nukkeja, kelloja, rannekoruja ja vaikka mitä muuta hauskaa.

Sorminäppäryyttäkin on tullut harjoitettua.
Siirryttiin pienistä palapeleistä suuriin.

 

 

 

 

 

 

 

Vapun kunniaksi juhlittiin koko päiväkodin voimin. Saimme nauttia sirkus- esityksestä, klovnista, ilmapalloista, temppuradasta ja vaikka mistä muusta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pidimme myös Hopsujen omat vappu-juhlat! Leikimme ilmapalloilla ja tanssimme Dj-Kakkiaisen tahtiin. Lopuksi nautimme eväistä ja katsoimme ryhmä hauta.

 

 

 

 

 

 

Tässä kuussa ollaan Hopsujen kanssa harjoitelu muunmuassa ulkona jonossa kulkemista, sitä miten olla kärsivällinen ja puuvärikynillä värittämistä. Niillä väritimme esimerkiksi ilmapalloja! Ne koristivat ikkunoita vapun ajan.

 

Maaliskuu

Kevät saapuu, hitaasti mutta varmasti. Ollaan Hopsujen kanssa oltu paljon ulkona, laskettu liukumäkeä, leikitty poliisia ja rosvoa (omilla säännöillä) ja nautittu auringosta aina silloin kun sitä meille on suotu!

Olemme tässä kuussa myös lukeneet paljon. Kirjojen avulla ollaan harjoiteltu hieman värejä, kehonosia ja tutkittu minkälaisia ääniä eri eläimet pitävät.

 

Vietimme maaliskuussa varhaiskasvatuspäivää siten, että kutsuimme vanhemmat meille Hopsuihin kylään! Se oli todella mukavaa ja lapset nauttivat siitä hurjasti. Meillä oli nukkarissa jumpparata, askarteluhuoneessa pelejä ja ruokahuoneessa leikkejä. On tärkeää, että huoltajat saavat hieman makua siitä minkälaisia päiviä lapsilla täällä päiväkodissa on ja se on lapsillekkin kivaa, kun voi näyttää huoltajalle leluja ja muuta.

 

Maaliskuussa oli paljon aikaa askarrella joten sitähän me sitten teimme. Maalasimme vesiväreillä ja niillä olikin hauska tehdä läiskiä ja viivoja. Ryhmässämme on selvästi tulevaisuuden Picassoja, sillä maalaukset olivat kaikki upeita!

 

Nyt on junajonoa harjoiteltu niin paljon, että Hopsut osaavat jo melkeinpä täydellisesti sen muodostaa!

 

Tehtiin vielä lumiukko maalaukset, ennen kuin kevät tulee ja lumet sulaa. Valmiit maalaukset löytää käytävän seinältä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hopeahavujen helmikuu

Vuosi etenee hurjaa vauhtia, helmikuu on ihan juuri ohi! Kuten viime kuussakin, myös helmikuussa ollaan Hopeahavuissa painotettu tekeminen kaikkeen tuttuun ja turvalliseen.

     Nyt kun ryhmässämme on ollut muutoksia, (uusia lapsia ja aikuisia) on ollut erityisen tärkeää pitää kiinni vanhoista tavoista ja struktuurista, se luo lapsille turvallisuuden tunnetta. Käytämme päivittäin tukiviittomia, ja -kuvia. Aamupiirissä käydään läpi päivän kulku kuvien avuin. Aamupiirin jälkeen usein laulamme muutaman toivelaulun ja sen jälkeen leikimme, askartelemme, hassuttelemme tai mitä ikinä ollaan sille päivälle keksitty.

     

Hopsut ovat harjoitelleet paljon tekemään itse ja osallistumaan arjen päivittäisiin tekemisiin. Harjoittelemme päivittäin pukemista, riisumista, astioiden viemistä kärryyn, käsien pesua ja paljon muuta. Tässä kuussa on myös jonkin verran harjoiteltu jonon muodostamista ja siinä kävelyä. Se onnistuukin jo todella hyvin!

Hopsut ”junajonossa”.

Leikkiminen on ollut hyvä tapa tutustua uusiin kavereihin. Olemmekin leikkineet todella paljon. Lapset saavat aina itse näyttää leikinvalintataulusta mitä haluavat leikkiä. Uusi selkeä hittileikki on ollut ponit, autoleikkiä se ei kylläkään vielä voita. Hopsut ovat myös tehneet paljon ”pöytähommia” eli palapelejä, hamahelmiä ym. Olemme myös askarrelleet ja piirtäneet, siinä samalla on harjoiteltu keskittymistä ja näppäryyttä. Olemme myös laulaneet paljon ja kuten viime kuussa, tämänkin kuun toivotuin laulu oli Leijonan metsästys, se saa lapset kirkumaan ja nauramaan niin, että saranat paukkuu!

 

Onneksi saatiin paljon lunta vielä niin ollaan päästy pulkkailemaan ja tekemään lumihommia ulos! Olemme pitäneet välillä ns, ”ulkoilupäiviä” eli ollaan oltu aamupäivällä pidempään ulkona. Niistä Hopsut ovat kyllä tykänneet, kukapa nyt ei tykkäisi pyöriä lumessa ja laskea mäkeä. Ulkona ollaan myös voitu tarkkailla ympäristöä, miltä puut näyttävät, millaisia ääniä eläimistä ja luonnosta syntyy…

Terkut tammikuulta

Hyvää uutta vuotta kaikille! Ensimmäinen kuukausi vuodesta 2023 on takana päin. Niin kuin syyskaudellakin tarkoituksena on, että Hopeahavujen puuhia avataan blogissa aina kuun vaihteessa; kerrotaan mitä on touhuttu ja mistä on innostuttu sekä avataan vähän tulevan kuukauden suuntaviivoja.

Sekä tammi- että helmikuu ovat Hopeahavuissa muutoksen aikaa, sillä saamme uusia kavereita ja aikuisia ryhmään. Siksi tammikuussa ja helmikuussa toiminnassa painottuvat  kiireettömyys, pienryhmät, tutustuminen, itsetekeminen ja osallistuminen, hauskuus, leikki – se tavallinen & turvallinen Hopsu-arki!

Turvallisuutta luo se, että Hopeahavuissa käydään päivittäin useamman kerran läpi, mitä päivän aikana tapahtuu. Päiväjärjestys löytyy kuvitettuna ryhmän seiniltä ja sen äärelle on tärkeä pysähtyä- erityisesti silloin, jos päiväkoti on uusi asia. Välillä tammikuussa päivästruktuuria on harjoiteltu aamupiirissä leikittelemälläkin; kuvat ovat väärässä järjestyksessä tai eivät järjestyksessä lainkaan. Tämä on ollut Hopeahavuista hauskaa ja he osaavat hienosti itse rakentaa päivän kulun kuvista. Myös viittomat onnistuvat ja niiden näyttäminen on tärkeä osa aamupiiriä. Päiväjärjestyksen läpikäymisen lisäksi ennen toimintaa pidettävässä aamupiirissä lauletaan vaihteleva viikonpäivälaulu.

Tammikuussa lomailujen jälkeen Hopeahavuihin olikin saapunut uusia leluja ja puuhia! Erityisesti niin kutsutut pöytähommat ovat kiinnostaneet ja innostaneet Hopeahavuja. Ne ovat tuoneet kivaa vaihtelua tavallisille leikeille sen lisäksi, että niiden avulla on taas voitu harjoitella eri tavalla esimerkiksi keskittymistä ja sorminäppäryyttä.

Pöytähommien lisäksi sorminäppäryyttä on harjoiteltu askartelun parissa! Hopeahavut ovat askarrelleet upeita omakuvia, jotka koristavat ruokailuhuoneen seinää. Sieltä on voitu yhdessä ihastella ja ihmetellä omaa ja kaverin potrettia. Hopeahavut saivat itse päättää askarteluun vaatteet ja visioida aikuisen avulla, minne vaatteet laitettaisiin.

Muuten leikeissä on innostaneet uudet duplot ja ponit- mutta eipä taida silti olla autoleikin voittanutta. Tammikuussa leikille on annettu erityisen paljon aikaa ja sen huomaa: Hopeahavuissa on todella taitavia leikkijöitä! Käytämme leikeissä leikinvalintataulua ja time-timeria. Leikinvalintataulun avulla lapsi näkee, mitä kaikkia leikkejä on valittavissa ja saa kertoa mielipiteensä, mitä haluaa tehdä. Sen avulla aikuiset voivat myös ohjata kokeilemaan eri leikkejä tai vaikka rajata yhteen leikkiin osallistuvien määrää. Time-timerillä harjoittelemme pitkäkestoisempaa leikkiä: tabletille tai älytaululle asetettu ajastin näyttää, miten pitkään samaa leikkiä leikitään, ennen kuin voi vaihtaa. Leikki on myös ollut hyvä tapa tutustua uusiin kavereihin!

Arkeen kuuluu myös laulaminen ja Hopeahavuissa lauletaankin pääsääntöisesti päivittäin! Päivittäin ennnen lounasta on pieni ”viihdytyshetki”, jolloin usein laulamme älytaulun avulla . Tämän lisäksi on erillisiä musiikkihetkiä. . Hopeahavuilla on  käytössä laulukartta, missä useimmiten lauletut laulut ovat kuvitettuna ja näin jokaisen on helppo saada toivoa omaa suosikkilauluaan. Toivelauluhetki onkin ollut tammikuun teemana! Näin uudetkin Hopeahavut ovat päässeet tutustumaan ryhmän lemppareihin. Jos Hopeahavuilta nyt kysyisi, niin tammikuun suosikkilaulu olisi varmaan Leijonanmetsästys, joka jännittää ja naurattaa joka kerta! Lisäksi toivelauluhetkillä on ollut soittimet mukana! Syksyllä harjoittelimme lähinnä marakasseilla, mutta nyt olemme kokeilleet jos jonkinmoista soitinta. Tärkeää on ollut, että jokainen on saanut itse valita haluamansa soittimen ja kokeilla useampaa soitinta musiikkituokion aikana (niin halutessaan). Vinkkinä kotiin, että suuri osa Hopeahavujen suosikkeja on Kielinupun lauluja, jotka löytyvät ihan Youtubesta!

Kielinupun Puetaan-laulu on yksisuosikeista. Sitä laulellaan välillä eteisessä pukiessakin.

Viikottaisella jumppasalivuorolla olemme tutustuneet erilaisiin välineisiin. Jumppahetket alkavat useimmiten kannustuspiirillä, jossa jokainen Hopeahavu saa juosta piirin ympäri, kun kaverit samalla taputtavat ja kannustavat nimeltä. Tämä on tärkeä kunniakierros, jossa samalla tulee kaverien nimet tutuksi. Hikoilujen jälkeen päätämme jumppahetket loppurentoutukseen, jossa kuuntelemme rauhallista musiikka ja hengittelemme syvään. Tammikuun aikana olemme muun muassa rakentaneet pehmopalikoilla, roikkuneet rengaissa, ajaneet ja korjanneet mopoja. Lisäksi on harjoiteltu kiipeämistä sekä pompittu trampoliinilla.

Tärkeimpänä osana arkea on erillisten toimintahetkien lisäksi kuitenkin päivittäistoiminnot eli pukeminen, syöminen ja vessassa käyminen! Niissä hetkissä tärkeintä on se, että Hopeahavut saavat tehdä itse mahdollisimman paljon ja harjoitella taitojaan sitä kautta. Ja voi sitä ylpeyden määrää, kun on itse saanut pipon päähän tai vienyt astiat kärryyn ruokailun päätteeksi. Arjessa tärkeintä onkin, että itse tekemiselle ja osallistumiselle annetaan riittävästi aikaa.

Hopeahavujen joulukuu

Joulukuussa olemme nauttineet lumesta, joulun tunnelmasta, joulukalenterista, leikeistä, lukemisesta, pöytähommista ja joululauluista!

Hopeahavuilla on ollut kaksi joulukalenteria: ryhmän oma sekä koko talon kalenteri. Kastun päiväkodilla on ollut perinteenä joulukalenteri-ikkunat, jossa jokaiselle päivälle löytyy jostain talon ikkunasta joku tunnelmallinen asetelma tai pieni tehtävä. Olemme innoissamme kiertäneet ihmettelemässä muiden ikkunoita ja saaneet itsekin tehdä kaksi kalenteri-ikkunaa. Kuvat koko talon joulukalenterin luukuista löydät Kastun pk:n instagramin kokokohdista.
Lisäksi Hopeahavuilla on ollut ryhmän kesken oma kalenteriluukku avattavana, Turun kaupungin digitutorien kalenteri, jossa joka päivälle on ollut älytaululta katsottavissa joku pieni laulu, video tai tehtävä. Olemme katsoneet kalenteria koko ryhmä yhdessä aina ennen lounasta.

 

Joulukuussakin olemme lukeneet, myös dokumenttikameran kautta älytaululta. Joulutunnelmoinnin nimissä olemme lukeneet myös jouluaiheisia kirjoja yhdessä.

Joulun tunnelmasta ollaan nautittu monella eri tavalla. Kalentereiden lisäksi olemme pitäneet tonttulakkeja päässä ja laulaneet paljon eri joululauluja. Myös takkatuli on ollut älytaululla ruokailujen ajan tuomassa tunnelmaa. Lisäksi joulukuun alussa pidettävässä varhaiskasvatusaamussa pääsimme nauttimaan vanhempienkin kanssa Hopeahavujen joulutunnelmasta.

Parasta tässä kuussa on kuitenkin tainnut olla lumiset ulkoilut. On päästy liukumäkeen, pulkan kyytiin ja tehty lumitöitä.

Tammikuussa aloitetaan taas rauhallisella ja turvallisella tunnelmalla. Ryhmään tulee uusia Hopehavuja, niin aikuisia kuin lapsiakin, joten tammikuussa panostetaan tavalliseen arkeen, ryhmäytymiseen ja ryhmän tapojen opetteluun.

Kiitos kaikille kuluneesta syyskaudesta. Hopeahavut hiljenevät nyt joulun viettoon. Näiden kuvien myötä tahdomme toivottaa kaikille ihanaa joulunaikaa ja hyvää uutta vuotta 2023! Nähdään taas ensi vuonna!

 

Marraskuussa

Marraskuussa Hopeahavuissa on..

.. päästy valokuvattavaksi!
Se oli aika jännittävää ja pitkäveteistäkin, kun piti jaksaa odotella omaa kuvausvuoroa. Onneksi oli musiikkia taustalla viihdyttämässä ja saatiin tärkeitä kuvamuistoja päiväkotiajasta!

.. juhlittu isänpäivää!
Pienet paketit lähtivät koteihin tärkeille ihmisille ja lisäksi jumppasaliin rakennettiin jumpparata yhdessä kierrettäväksi ja seikkailtavaksi!


.. jumppailtu ahkerasti! 

Jumppasalissa on nautittu eri välineistä ja juoksemisesta. Pääsipä eräällä kerralla hevosetkin talleistaan mukaan! Omassa ryhmässä on palloteltu ja ulkona liikkumaan innostaa kärryt, autot ja lumi! Parasta!

 

.. tutustuttu paperiin ja harjoiteltu repimistä!
Harjoittelusta on saatu myös itse tekemisen ilon lisäksi tuotokset, joita voi ihailla Hopeahavujen seinällä.

 

.. harjoiteltu tunneasioita!
Olemme laulaneet Kielinupun aiheeseen sopivia opettavaisia lauluja, kuten Miltä tuntuu nallesta, Kiukun kesytys ja Minä autan sinua. Lisäksi olemme nimenneet ja näytelleet erilaisia tunteita ja esittäneet niitä. Erillisellä tuokiolla on harjoiteltu myös leikkien  avulla koskettamista ja kosketuksi tulemista, lelun avulla antamista, jakamista ja vuoron odottamista sekä rentoutumista ja hengittämistä.


.. tehty ”pöytähommia”!

Palapeli, nuppipeli, piirtäminen, lautapelit- kaikenlaista on kokeiltu ja harjoiteltu lasten oman mielenkiinnon ja tahdon mukaan!

.. aloitettu joulutunnelmointi!
Älytaulussa palaa takka ja taustalla soi joululauluja. Tonttulakkeja näkyy pienissä päissä ja piparin tuoksuakin on ollut haistettavissa.


Joulukuussa iloitaan (ainakin toistaiseksi) lumisista ulkoiluissa, lauletaan joululauluja, tehdään jouluisia askarteluja ja nautitaan ihanasta tunnelmasta. Joulukuussa lapsissa on usein jo nähtävissä väsymystä syyskaudesta ja kurkkivat tontutkin saattavat aiheuttaa jännitystä. Siksi Hopeahavuissa pyritään pitämään tunnelma kiireettömänä, rauhallisena ja leppoisana, tunnelmointia ja iloa tietystikään unohtamatta!

Lokakuun kuulumisia

Taas on yksi syksyinen kuukausi vierähtänyt Hopeahavuissa.
Lokakuu on ollut aika rikkonainen; on ollut paljon tauteja liikkeellä, henkilökunnan suunnittelupäivä ja syyslomailuja. Puuhaa on silti kyllä riittänyt!

Päivän puuhat hoidetaan pääsääntöisesti pienryhmissä, jotta maksimoidaan keskittymisrauhaa, yksilöllistä huomiointia ja saadaan vähennettyä turhaa hälinää ja odottelua. Hopeahavuissa on kolme pienryhmää, jotka ovat nyt värikoodattu! Pienryhmäkokoonpanot löytää tähdistä Hopeahavujen pedagogisen dokumentoinnin seinältä ruokahuoneen vierestä.

Lukulokakuun Satujuna sai huisin monta vaunua luetuista kirjoista! Omaa kirjaa on myös luettu ja esitelty kavereille aamuisin ja iltapäivisin, ja satujunaa on ihailtu pitkin päivää. Lukulokakuu on ollut ihana, koko ryhmää yhdistävä asia kuukauden aikana, vaikka toimimmekin pienryhmittäin. Lukemista tietysti jatketaan kaikkina muinakin kuukausina, sillä se on todella tärkeää kielen kehittymisen kannalta. Kielen kehitystä tuetaan myös loruilla ja laulamisella. Hopeahavuissa myös käytetään ahkerasti kuvia kommunikoinnin tukena ja myös viitotaan. Hopeahavut ovat todella taitavia viittomaan! Kannattaa kokeilla kotona, osaisiko lapsi vaikka näyttää käsillä ”ulos” tai ”lepohetki”…

 

Hopeahavut tykkäävät kovasti laulamisesta! Ryhmässä lauletaan melkeinpä joka päivä, jos ei erillisellä toimintahetkellä, niin siirtymätilanteissa ja vessassa, tai ihan viimeistään lounaan aikaan, kun odotellaan hetki valmisteluja. Lounaspöydissä usein hyödynnetään laulellessa älytaulua. Mutta niin on hyödynnetty lokakuussa myös lauluhetkillä! Lauluhetken laulut ovat olleet tietysti nallelauluja, osa uusia ja osa vanhoja tuttuja. Laulamisten ja laululeikkien lisäksi Hopeahavut ovat saaneet jatkaa marakassiharjoituksia. Hiljaa, kovaa ja tauko ovat olleet entuudestaan tuttuja. Lokakuussa lisättiin vielä hitaasti ja nopeasti. Suurin hitti on, kun soitetaan tosi kovaa. Se naurattaa melkein joka kerta.

 

Jumpassa on lokakuussa harjoiteltu juoksemista ja pysähtymistä! Salissa on soinut musiikki, ja kun musiikki on loppunut on pitänyt pysähtyä tai mennä seisomaan muodon päälle. Olemme myös tehneet kannustuspiirin: istutaan lattialla piirissä ja yksi kerrallaan jokainen saa mennä juoksemaan piiriä ulkopuolelta kavereiden taputtaessa ja kannustaessa nimeltä. Olemme ottaneet salin jumppahetkillä käyttöön samanlaisen rakenteen; ensin juostaan ja lämmitellään, sitten on pieni ohjattu jumppahetki, jonka jälkeen otetaan erilaisia välineitä ja on vapaampaa ”hoploppeilua”. Jumppahetken päätteeksi on aina loppurentoutus, jossa päästään kuuntelemaan rauhallista musiikkia patjojen päälle. Tärkeä osa jumppaa on myös harjoitella saliin siirtymistä jonossa, se on aika jännittävää!

 

Kädentaitoja on taas harjoiteltu pukemis- ja riisumistilanteissa! Kurahousukausi on virallisesti täällä ja se on tuonut meille lisää tekemistä ja harjoitusta eteiseen. Ulkona on erityisesti kiinnostellut hiekkakakkuhommat, kaivurit ja lätäköissä pomppiminen- tietysti. Pienryhmissä on jatkettu maalailua; ensin kuunneltiin metsän ääniä ja maalattiin metsää.  Myöhemmin metsän keskelle päästiin liimaamaan nalle. Jokainen nalletyö on tekijänsä näköinen, sillä nallen osaset sai itse sijoittaa minne haluaa. Maalailun ja liimailun lisäksi Sininen pienryhmä pääsi harjoittelemaan myös saksilla leikkaamista. Ensin harjoiteltiin silppuamista, sitten viivaa pitkin leikkaamista ja lopuksi kasvattajan avustuksella leikattiin nallelle pää ja vartalo. Sinisessä pienryhmässä oltiin saksista innoissaan ja harjoiteltiin uutta todella rohkeasti.

 

Lokakuun nallepuuhat huipentuivat kuun lopussa vietettyyn nalleviikkoon, jota vietettiin 27.10. juhlittavan kansainvälisen nallepäivän kunniaksi! Hopeahavut saivat tuoda päiväkodille omat nallet, jotka pääsivät mukaan leikkeihin, jumppaan, aamupiiriin, lauluhetkelle- kaikkialle! Nalleviikon päätteeksi pidettiin vielä nalledisco, jossa nallet pääsivät omistajiensa kanssa kuuntelemaan musiikkia ja tanssimaan!

 

Marraskuussa Hopeahavuissa on suunnitelmissa:
– jatkaa juoksuharjoituksia:
Miten juostaan iloisesti? Miten juostaan surullisesti?
Miten maltetaan pysähtyä liikkeestä?
-harjoitella rentoutumista ja tunnetaitoja:
Mitä tunteita on? Miltä ne näyttää?
Missä ne tuntuu? Miten pysähtyä ja olla vaan?
-harjoitella paperin käsittelyä:
Miltä paperi tuntuu? Miten sitä revitään? Miten leikataan?
-harjoitella pukemista:
Missä järjestyksessä vaatteita puetaan?
– pelata pelejä, tehdä palapelejä, muovailla:
Miten keskittyä omaan tekemiseen? Miten näppärät sormet ovat? Miltä häviäminen tuntuu?

Syyskuu Hopeahavuissa

Syyskuu on vaihtumassa kovaa vauhtia lokakuuksi ja on aika vähän koostaa viime viikkojen puuhia blogin puolelle!

Syyskuun aikana pienryhmätoiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin Hopeahavuissa. Pienryhmiä on pääsääntöisesti kolme ja niihin jakaudutaan aina ulkoilun jälkeen sisälle siirryttäessä. Pienryhmissä toimimisen tarkoituksena on, että mahdollistetaan kasvattajille ja lapsille keskittymisrauha. Myös lasten yksilöllinen huomioiminen helpottuu, hälinä pienenee ja turha odotteluaika vähenee. Hopeahavuissa ajatus on se, että lapset pysyvät pienryhmässä samana, mutta aikuiset vaihtuvat viikoittain. Pienryhmissä toimiminen tarkoittaa myös sitä, että ryhmän eri lapsilla voi olla päivän tai viikon aikana eri toimintaa.

Hopeahavuissa jokainen pienryhmä aloittaa varsinaisen toimintahetkensä aamupiirillä, jossa käydään läpi viikonpäivä ja päivän kulku. Viikonpäivää on vielä käyty läpi samalla Kielinupun Viikonpäiväsoppa-laululla kuin elokuussakin ja osa osaakin jo laulaa hienosti mukana! Aamupiirin jälkeen siirrytään aina päivän puuhaan.

Isompien pienryhmän hittileikki on ollut smartmaxeista tehty mikrofoni ja esiintyminen kavereille.

Syyskuussa on harjoiteltu leikkimistä! Pienryhmissä leikkiminen helpottaa keskittymistä ja sitä kautta tukee pitkä kestoisempaa leikkiä, kun häiriötekijöitä on vähemmän. Hopeahavujen jokaisesta ryhmätilasta löytyy nyt leikinvalintataulu, josta löytyy kuvitettuna kaikki valittavissa olevat leikit. Leikinvalintataulun avulla jokainen lapsi pääsee osallistumaan oman leikkinsä valintaan ja kertomaan mielipiteensä.

Timetimereitä löytyy Youtubesta ja niiden avulla on helppo havainnollistaa aikaa pienelle lapselle

Olemme harjoitelleet yhdessä leikissä pysymistä ja pitkäkestoista leikkiä.Avuksi olemme ottaneet isompien Hopeahavujen kanssa youtubesta löytyviä Timetimereitä, jotka havainnollistavat ajan kulumista.Kun aika on kulunut ja äänimerkki tulee, niin saa vaihtaa leikkiä! Pienryhmätoiminnassa aikuisen on helpompaa olla läsnä, ohjata ja osallistua leikkiin sekä rikastuttaa sitä tarvittaessa. Suosituimpia leikkejä syyskuussa ovat olleet autot, kotileikki ja Smartmaxit.

 

Kädentaitoja ja sorminäppäryyttä on päästy harjoittelemaan eteisessä, kun puettavaksi ovat tulleet haalarit, pipot, kaulahuivit ja hanskat! Tämän lisäksi Hopeahavut ovat päässeet maalaamaan sormiväreillä. Maalaushetkellä harjoiteltiin myös värejä valittavien maalien avulla. Jokainen Hopeahavu sai itse päättää taideteoksiinsa käytettävät värit. Valmiita, upeita teoksia pääsee ihailemaan Hopeahavujen seinältä, josta ne jaetaan myöhemmin lokeroihin kotiin vietäväksi. Sormimaalausten lisäksi olemme päässeet sormilla piirtämisen makuun piirtämällä älytaulun kosketusnäyttöön. Tämä on hauskuuttanut Hopeahavuja erityisesti. Myös tämän piirtelyn lomassa ollaan harjoiteltu eri värejä.

 

 

Hopeahavut viihtyvät pääsääntöisesti hyvin ulkona- säällä kuin säällä. Ulkona on syyskuussa innostuttu erityisesti mopoista, taaperokärryistä ja muista ”ajettavista” leluista. Vauhtia siis on riittänyt! Sisällä on liikuttu pallojumpan ja DJ Kakkiaisen tahtiin. Hopeahavut kävivät myös tutustumassa päiväkodin jumppasaliin. Tärkeimpänä tavoitteena oli harjoitella matkaa saliin ja tehdä tuttavuutta uuden tilan kanssa. Ihanat välinekokeilut olivat ihanaa bonusta. Jatkossa Hopeahavuilla on tarkoituksena käyttää viikottaista salivuoroa niin, että jokainen pääsisi saliin muutaman kerran kuussa. Muun ajan jumppailemme oman ryhmämme tiloissa. Isommat ovatkin syyskuun aikana pienryhmätoiminnassaan harjoitelleet kehonosia, tasapainoa ja kehon hahmotusta hauskojen leikkien avulla Hopeahavujen omissa tiloissa. Pienemmässäkin tilassa on kivaa ja helppoa harjoitella motorisiataitoja!

Hopeahavuissa myös lauletaan päivittäin- jos ei muuta, niin ainakin viikonpäivälaulu. Syyskuussa ollaan otettu laulamiseen mukaan soittimia! Soitinharjoitukset on aloitettu marakassista. Ollaan harjoiteltu itse soittamista, taukoa, hiljaa ja kovaa soittamista. Hopeahavuissa on laulettu syyskuussa muunmuassa Bussilaulua, Pikkuiset Kultakalat, Pikkujänö nukkuu ja Sade lauluja Siinan Taikaradiosta sekä Jumppalaulua.

Lokakuussa jatketaan samoilla lauluilla ja soitinharjoituksilla. Myös pitkäkestoisemmat ohjatut leikkihetket jatkuvat. Muuten Hopeahavuilla onkin tiedossa melkoisen jännittävä kuukausi, kun vietetään Lukulokakuuta ja sen lisäksi lokakuun viimeisellä viikolla Nallepäivän innoittamaa Nalleviikkoa! Tiedossa on siis paljon satujen lukemista, nallelauluja sekä nalleaskartelu. Jumpassa harjoitellaan juoksemista ja käsittelytaitoja. Saattaa olla, että nalletkin pääsevät mukaan jumppaamaan..

Kiitos myös kaikille varhaiskasvatusiltapäivään osallistuneille! Tämä oli Hopeahavuissa ensimmäinen laatuaan, mutta ei suinkaan viimeinen!  Varhaiskasvatusaamu- & iltapäiviä on suunnitelmissa pitää toimintavuoden aikana neljä niin, että ajankohta vuorottelee aamun ja iltapäivän välillä. Varhaiskasvatuspäivien tarkoituksena on, että vanhemmat pääsevät osallistumaan lapsen päiväkotiarkeen, näkemään ryhmän toimintaa, tiloja ja menetelmiä, keskustelemaan kasvattajien kanssa ja tutustumaan ryhmän toisen lasten vanhempiin. Tämänkertaisen varhaiskasvatusiltapäivän tarkoituksena oli tehdä yhdessä ryhmäsuunnitelmaa. Sen lisäksi jokaisesta Hopeahavusta tehtiin vahvuustähti, joka pääsee koristamaan ryhmän tiloja.  Joulukuisen varhaiskasvatusaamupäivän tarkoituksena on viettää pikkujouluja, mutta maltetaan hetki vielä nauttia syksystä!

Hopeahavujen uusi alku

Tervetuloa seuraamaan Hopeahavut-ryhmän arkea ja puuhia blogiin! 
Hopehavut on kokenut paljon uudistuksia; aikaisemmin isompien ryhmänä toiminut Hopeahavut on nyt saanut uutta pienempää väkeä ja aikuisetkin ovat vaihtuneet. Elo- & syyskuu menee näitä suuria muutoksia yhdessä ihmetellen ja kaikille toimivaa arkea luoden. Tarkoituksena on jatkossa päivitellä blogiin kuulumisia kuukausittain ja koota tapahtumia, avata ryhmän pedagogiikkaa ja kertoa tulevan kuun suunnitelmia.

Hopeahavut aloittivat toimintavuoden elokuussa täysin uuden äärellä. Kuukausi onkin vietetty tutustumisen parissa. Paljon on uutta ja ihmeellistä, mutta ”hiljaa hyvä tulee”.

Elokuun aikana Hopeahavuihin on luotu päivästruktuuri, jonka pohjalta lähdetään yhdessä luomaan hyvää päivää. Samanlaisena toistuvat päivät luovat turvaa uuden äärellä itsekullekin. Päivänkulkua käydään yhdessä läpi eri tavoilla pitkin päivää tukikuvia & -viittomia hyödyntäen.

Erityisesti niin kutsuttu aamupiiri on se hetki, jossa yhdessä pysähdytään käymään tulevaa päivää läpi. Olemme elokuussa harjoitelleet aamupiiriä ja harjoitukset ovat sujuneet hienosti! Hopeahavut ovat olleet kovin innokkaita osallistujia ja nopeita oppijoita. Aamupiiristä tulee jatkossa päivittäinen osa pienryhmätoimintaamme.

Piirin tarkoituksena on olla yksi osa päiväkotipäivän rutiineista, vaikka sisältö saattaa vaihdella osallistujien vireystilan, mielenkiintojen ja innostuksen mukaan.
Elokuussa olemme harjoitellut kuuntelemista, käyneet läpi tulevaa päivää ja laulaneet Kielinupun Viikonpäiväsoppa-laulua. Osalle on jäänyt viikonpäivien nimiä jo mieleen, osalle taas samana toistuva laulu innostaa taputtamaan mukana. Aamupiiri on myös tärkeä osa tulevaan toimintaan ohjaamista ja motivoimista. On todella tärkeää, eritysesti uutta arkea harjoitellessa, että tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, missä, kenen kanssa ja millä tavalla.

Elokuun aikana olemme leikkineet todella paljon. Leikin avulla olemme voineet rauhassa & turvallisesti tutustua aikuisiin, kavereihin, leluihin, tiloihin ja sääntöihin. Erityisesti autoleikki on tuntunut olevan Hopeahavujen suosiossa, vaikka kyllä kotileikissäkin on ahkerasti kokkailtu. Toiminta-aikana ja leikkihetkinä pyrimme toimimaan aina pienryhmissä, jotta mahdollistetaan parempi keskittymisrauha kaikille.

Leikkien lisäksi Hopeahavuissa on luettu kirjoja, palloteltu, laulettu, tanssittu, loruteltu, pelailtu palapelejä, tehty hiekkakakkuja, keinuttu, sylitelty ja hassuteltu. Yhdessä puuhaaminen ilon kautta on tärkeä osa tutustumista ja turvallisen ilmapiirin luomista. Koko talomme teemana tälle alkaneelle toimintavuodelle onkin tavallinen läsnäoleva arki,  aidosti ja sensitiivisesti kohtaava aikuinen  sekä kaveritaidot – näitä asioita painotamme Hopeahavuissakin päivittäin.

Syyskuun aikana jatkamme tutustumista, ryhmäytymistä ja uuden arjen harjoittelua- siinä on vielä paljon ihmettelemistä meille kaikille! Suunnitelmissa on myös lauluhetkiä, kehonosajumppaa ja  sormivärimaalausta.