Terkut tammikuulta

Hyvää uutta vuotta kaikille! Ensimmäinen kuukausi vuodesta 2023 on takana päin. Niin kuin syyskaudellakin tarkoituksena on, että Hopeahavujen puuhia avataan blogissa aina kuun vaihteessa; kerrotaan mitä on touhuttu ja mistä on innostuttu sekä avataan vähän tulevan kuukauden suuntaviivoja.

Sekä tammi- että helmikuu ovat Hopeahavuissa muutoksen aikaa, sillä saamme uusia kavereita ja aikuisia ryhmään. Siksi tammikuussa ja helmikuussa toiminnassa painottuvat  kiireettömyys, pienryhmät, tutustuminen, itsetekeminen ja osallistuminen, hauskuus, leikki – se tavallinen & turvallinen Hopsu-arki!

Turvallisuutta luo se, että Hopeahavuissa käydään päivittäin useamman kerran läpi, mitä päivän aikana tapahtuu. Päiväjärjestys löytyy kuvitettuna ryhmän seiniltä ja sen äärelle on tärkeä pysähtyä- erityisesti silloin, jos päiväkoti on uusi asia. Välillä tammikuussa päivästruktuuria on harjoiteltu aamupiirissä leikittelemälläkin; kuvat ovat väärässä järjestyksessä tai eivät järjestyksessä lainkaan. Tämä on ollut Hopeahavuista hauskaa ja he osaavat hienosti itse rakentaa päivän kulun kuvista. Myös viittomat onnistuvat ja niiden näyttäminen on tärkeä osa aamupiiriä. Päiväjärjestyksen läpikäymisen lisäksi ennen toimintaa pidettävässä aamupiirissä lauletaan vaihteleva viikonpäivälaulu.

Tammikuussa lomailujen jälkeen Hopeahavuihin olikin saapunut uusia leluja ja puuhia! Erityisesti niin kutsutut pöytähommat ovat kiinnostaneet ja innostaneet Hopeahavuja. Ne ovat tuoneet kivaa vaihtelua tavallisille leikeille sen lisäksi, että niiden avulla on taas voitu harjoitella eri tavalla esimerkiksi keskittymistä ja sorminäppäryyttä.

Pöytähommien lisäksi sorminäppäryyttä on harjoiteltu askartelun parissa! Hopeahavut ovat askarrelleet upeita omakuvia, jotka koristavat ruokailuhuoneen seinää. Sieltä on voitu yhdessä ihastella ja ihmetellä omaa ja kaverin potrettia. Hopeahavut saivat itse päättää askarteluun vaatteet ja visioida aikuisen avulla, minne vaatteet laitettaisiin.

Muuten leikeissä on innostaneet uudet duplot ja ponit- mutta eipä taida silti olla autoleikin voittanutta. Tammikuussa leikille on annettu erityisen paljon aikaa ja sen huomaa: Hopeahavuissa on todella taitavia leikkijöitä! Käytämme leikeissä leikinvalintataulua ja time-timeria. Leikinvalintataulun avulla lapsi näkee, mitä kaikkia leikkejä on valittavissa ja saa kertoa mielipiteensä, mitä haluaa tehdä. Sen avulla aikuiset voivat myös ohjata kokeilemaan eri leikkejä tai vaikka rajata yhteen leikkiin osallistuvien määrää. Time-timerillä harjoittelemme pitkäkestoisempaa leikkiä: tabletille tai älytaululle asetettu ajastin näyttää, miten pitkään samaa leikkiä leikitään, ennen kuin voi vaihtaa. Leikki on myös ollut hyvä tapa tutustua uusiin kavereihin!

Arkeen kuuluu myös laulaminen ja Hopeahavuissa lauletaankin pääsääntöisesti päivittäin! Päivittäin ennnen lounasta on pieni ”viihdytyshetki”, jolloin usein laulamme älytaulun avulla . Tämän lisäksi on erillisiä musiikkihetkiä. . Hopeahavuilla on  käytössä laulukartta, missä useimmiten lauletut laulut ovat kuvitettuna ja näin jokaisen on helppo saada toivoa omaa suosikkilauluaan. Toivelauluhetki onkin ollut tammikuun teemana! Näin uudetkin Hopeahavut ovat päässeet tutustumaan ryhmän lemppareihin. Jos Hopeahavuilta nyt kysyisi, niin tammikuun suosikkilaulu olisi varmaan Leijonanmetsästys, joka jännittää ja naurattaa joka kerta! Lisäksi toivelauluhetkillä on ollut soittimet mukana! Syksyllä harjoittelimme lähinnä marakasseilla, mutta nyt olemme kokeilleet jos jonkinmoista soitinta. Tärkeää on ollut, että jokainen on saanut itse valita haluamansa soittimen ja kokeilla useampaa soitinta musiikkituokion aikana (niin halutessaan). Vinkkinä kotiin, että suuri osa Hopeahavujen suosikkeja on Kielinupun lauluja, jotka löytyvät ihan Youtubesta!

Kielinupun Puetaan-laulu on yksisuosikeista. Sitä laulellaan välillä eteisessä pukiessakin.

Viikottaisella jumppasalivuorolla olemme tutustuneet erilaisiin välineisiin. Jumppahetket alkavat useimmiten kannustuspiirillä, jossa jokainen Hopeahavu saa juosta piirin ympäri, kun kaverit samalla taputtavat ja kannustavat nimeltä. Tämä on tärkeä kunniakierros, jossa samalla tulee kaverien nimet tutuksi. Hikoilujen jälkeen päätämme jumppahetket loppurentoutukseen, jossa kuuntelemme rauhallista musiikka ja hengittelemme syvään. Tammikuun aikana olemme muun muassa rakentaneet pehmopalikoilla, roikkuneet rengaissa, ajaneet ja korjanneet mopoja. Lisäksi on harjoiteltu kiipeämistä sekä pompittu trampoliinilla.

Tärkeimpänä osana arkea on erillisten toimintahetkien lisäksi kuitenkin päivittäistoiminnot eli pukeminen, syöminen ja vessassa käyminen! Niissä hetkissä tärkeintä on se, että Hopeahavut saavat tehdä itse mahdollisimman paljon ja harjoitella taitojaan sitä kautta. Ja voi sitä ylpeyden määrää, kun on itse saanut pipon päähän tai vienyt astiat kärryyn ruokailun päätteeksi. Arjessa tärkeintä onkin, että itse tekemiselle ja osallistumiselle annetaan riittävästi aikaa.