Syyskuu Hopeahavuissa

Syyskuu on vaihtumassa kovaa vauhtia lokakuuksi ja on aika vähän koostaa viime viikkojen puuhia blogin puolelle!

Syyskuun aikana pienryhmätoiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin Hopeahavuissa. Pienryhmiä on pääsääntöisesti kolme ja niihin jakaudutaan aina ulkoilun jälkeen sisälle siirryttäessä. Pienryhmissä toimimisen tarkoituksena on, että mahdollistetaan kasvattajille ja lapsille keskittymisrauha. Myös lasten yksilöllinen huomioiminen helpottuu, hälinä pienenee ja turha odotteluaika vähenee. Hopeahavuissa ajatus on se, että lapset pysyvät pienryhmässä samana, mutta aikuiset vaihtuvat viikoittain. Pienryhmissä toimiminen tarkoittaa myös sitä, että ryhmän eri lapsilla voi olla päivän tai viikon aikana eri toimintaa.

Hopeahavuissa jokainen pienryhmä aloittaa varsinaisen toimintahetkensä aamupiirillä, jossa käydään läpi viikonpäivä ja päivän kulku. Viikonpäivää on vielä käyty läpi samalla Kielinupun Viikonpäiväsoppa-laululla kuin elokuussakin ja osa osaakin jo laulaa hienosti mukana! Aamupiirin jälkeen siirrytään aina päivän puuhaan.

Isompien pienryhmän hittileikki on ollut smartmaxeista tehty mikrofoni ja esiintyminen kavereille.

Syyskuussa on harjoiteltu leikkimistä! Pienryhmissä leikkiminen helpottaa keskittymistä ja sitä kautta tukee pitkä kestoisempaa leikkiä, kun häiriötekijöitä on vähemmän. Hopeahavujen jokaisesta ryhmätilasta löytyy nyt leikinvalintataulu, josta löytyy kuvitettuna kaikki valittavissa olevat leikit. Leikinvalintataulun avulla jokainen lapsi pääsee osallistumaan oman leikkinsä valintaan ja kertomaan mielipiteensä.

Timetimereitä löytyy Youtubesta ja niiden avulla on helppo havainnollistaa aikaa pienelle lapselle

Olemme harjoitelleet yhdessä leikissä pysymistä ja pitkäkestoista leikkiä.Avuksi olemme ottaneet isompien Hopeahavujen kanssa youtubesta löytyviä Timetimereitä, jotka havainnollistavat ajan kulumista.Kun aika on kulunut ja äänimerkki tulee, niin saa vaihtaa leikkiä! Pienryhmätoiminnassa aikuisen on helpompaa olla läsnä, ohjata ja osallistua leikkiin sekä rikastuttaa sitä tarvittaessa. Suosituimpia leikkejä syyskuussa ovat olleet autot, kotileikki ja Smartmaxit.

 

Kädentaitoja ja sorminäppäryyttä on päästy harjoittelemaan eteisessä, kun puettavaksi ovat tulleet haalarit, pipot, kaulahuivit ja hanskat! Tämän lisäksi Hopeahavut ovat päässeet maalaamaan sormiväreillä. Maalaushetkellä harjoiteltiin myös värejä valittavien maalien avulla. Jokainen Hopeahavu sai itse päättää taideteoksiinsa käytettävät värit. Valmiita, upeita teoksia pääsee ihailemaan Hopeahavujen seinältä, josta ne jaetaan myöhemmin lokeroihin kotiin vietäväksi. Sormimaalausten lisäksi olemme päässeet sormilla piirtämisen makuun piirtämällä älytaulun kosketusnäyttöön. Tämä on hauskuuttanut Hopeahavuja erityisesti. Myös tämän piirtelyn lomassa ollaan harjoiteltu eri värejä.

 

 

Hopeahavut viihtyvät pääsääntöisesti hyvin ulkona- säällä kuin säällä. Ulkona on syyskuussa innostuttu erityisesti mopoista, taaperokärryistä ja muista ”ajettavista” leluista. Vauhtia siis on riittänyt! Sisällä on liikuttu pallojumpan ja DJ Kakkiaisen tahtiin. Hopeahavut kävivät myös tutustumassa päiväkodin jumppasaliin. Tärkeimpänä tavoitteena oli harjoitella matkaa saliin ja tehdä tuttavuutta uuden tilan kanssa. Ihanat välinekokeilut olivat ihanaa bonusta. Jatkossa Hopeahavuilla on tarkoituksena käyttää viikottaista salivuoroa niin, että jokainen pääsisi saliin muutaman kerran kuussa. Muun ajan jumppailemme oman ryhmämme tiloissa. Isommat ovatkin syyskuun aikana pienryhmätoiminnassaan harjoitelleet kehonosia, tasapainoa ja kehon hahmotusta hauskojen leikkien avulla Hopeahavujen omissa tiloissa. Pienemmässäkin tilassa on kivaa ja helppoa harjoitella motorisiataitoja!

Hopeahavuissa myös lauletaan päivittäin- jos ei muuta, niin ainakin viikonpäivälaulu. Syyskuussa ollaan otettu laulamiseen mukaan soittimia! Soitinharjoitukset on aloitettu marakassista. Ollaan harjoiteltu itse soittamista, taukoa, hiljaa ja kovaa soittamista. Hopeahavuissa on laulettu syyskuussa muunmuassa Bussilaulua, Pikkuiset Kultakalat, Pikkujänö nukkuu ja Sade lauluja Siinan Taikaradiosta sekä Jumppalaulua.

Lokakuussa jatketaan samoilla lauluilla ja soitinharjoituksilla. Myös pitkäkestoisemmat ohjatut leikkihetket jatkuvat. Muuten Hopeahavuilla onkin tiedossa melkoisen jännittävä kuukausi, kun vietetään Lukulokakuuta ja sen lisäksi lokakuun viimeisellä viikolla Nallepäivän innoittamaa Nalleviikkoa! Tiedossa on siis paljon satujen lukemista, nallelauluja sekä nalleaskartelu. Jumpassa harjoitellaan juoksemista ja käsittelytaitoja. Saattaa olla, että nalletkin pääsevät mukaan jumppaamaan..

Kiitos myös kaikille varhaiskasvatusiltapäivään osallistuneille! Tämä oli Hopeahavuissa ensimmäinen laatuaan, mutta ei suinkaan viimeinen!  Varhaiskasvatusaamu- & iltapäiviä on suunnitelmissa pitää toimintavuoden aikana neljä niin, että ajankohta vuorottelee aamun ja iltapäivän välillä. Varhaiskasvatuspäivien tarkoituksena on, että vanhemmat pääsevät osallistumaan lapsen päiväkotiarkeen, näkemään ryhmän toimintaa, tiloja ja menetelmiä, keskustelemaan kasvattajien kanssa ja tutustumaan ryhmän toisen lasten vanhempiin. Tämänkertaisen varhaiskasvatusiltapäivän tarkoituksena oli tehdä yhdessä ryhmäsuunnitelmaa. Sen lisäksi jokaisesta Hopeahavusta tehtiin vahvuustähti, joka pääsee koristamaan ryhmän tiloja.  Joulukuisen varhaiskasvatusaamupäivän tarkoituksena on viettää pikkujouluja, mutta maltetaan hetki vielä nauttia syksystä!