Tietoturva ja tietosuoja opetusalalla -verkkokurssi

Tietoturva ja tietosuoja opetusalalla -verkkokurssi

Hankkeessa kehitetty Tietoturvan ja tietosuojan verkkokurssin on nyt avoinna kaikille.

Kurssin voi suorittaa täysin itsenäisesti sillä sen tehtävät tarkistetaan automaattisesti.

Kurssi koostuu kolmesta osiosta:

 1. Tietoturva
 2. Tietosuoja
 3. Tekijänoikeudet lyhyesti

Jokaisen osion jälkeen on osiotentti, jonka läpäiseminen edellyttää 2/3 oikeita vastauksia. Hyväksyttyjen osiotenttien jälkeen avautuu lopputentti, jonka läpäisy edellyttää 8/10 oikeita vastauksia. Hyväksytyn lopputentin jälkeen kurssi on suoritettu.

Ohjeet Turun kaupungin henkilöstölle

Ohjeet muille kurssista kiinnostuneille

Päätösseminaarissa ollaan digiajan tietosuojan äärellä

Päätösseminaarissa ollaan digiajan tietosuojan äärellä

Petteri JärvinenHenkilöstökoulutushanke Föliin! Digiosaaminen kaikille on päättymässä. Sen kunniaksi järjestämme 23.5.2022 kiinnostavan päätösseminaarin, jonka puhujaksi saapuu IT-alaa laajasti seuraava tietokirjailija Petteri Järvinen.

Järvinen käsittelee esityksessään uusimman eli 34. kirjansa ”Digiajan tietosuoja” teemoja ja monia ajankohtaisia kysymyksiä: sähköistä tunnistamista, nettiurkinnalta suojautumista, tietosuojalakien hyviä ja huonoja puolia, somejättien valtaa sekä aiheen tulevaisuudennäkymiä. Yksityisyyttä on edelleen ja siitä voi pitää kiinni jatkossakin, jos vain jaksaa nähdä vaivaa.

Kirja: Digiajan tietosuoja

 • Tietosuojamurrot ovat herättäneet ihmiset ymmärtämään terveys- ja muiden henkilökohtaisten tietojensa arvon ja havahduttaneet meidät huomaamaan, mitä seurauksia henkilötietojen päätymisellä vääriin käsiin voi pahimmillaan olla.
 • Mitä henkilötietoja meistä kerätään, miten niitä käsitellään ja mitä jokaisen tulisi tietää omien henkilötietojensa suojaamisesta?
 • Älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat mainioita arjen apuvälineitä, mutta niihin sisältyy myös suuria riskejä, ellemme suojaudu verkkopalvelujen urkinnalta sekä älypuhelimen vakoilulta, joka pahimmillaan johtaa vainoamiseen ja digitaaliseen väkivaltaan.
 • Salakuunteleeko Facebook meitä?

Päätösseminaarin kohderyhmänä on Turun seudun (TSO) opetushenkilöstö (varhaiskasvatus – esi- ja perusopetus – lukiokoulutus – ammatillinen koulutus). Maksuton, OPH rahoittaa.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen (16.5.2022 mennessä)

Rehtorihackathonissa työstettiin digitasa-arvoa

Rehtorihackathonissa työstettiin digitasa-arvoa

Rehtorihack

23. maaliskuuta 2022 pystyttiin vihdoin toteuttamaan moneen kertaan koronatilanteen vuoksi siirretty Rehtorihackathon!

Aktiivinen joukko perusopetuksen rehtoreita kolmesta Turun seudun kunnasta lähestyi digitasa-arvon teemaa hieman erilaisessa  koulutuspäivässä – ja pitkästä aikaa yhdessä! Hackathonina toteutetussa päivässä viisi tiimiä innovoi uusia ratkaisuja digitasa-arvon edistämiseksi omassa koulussa ja kunnassa. Haasteeksi oli muotoiltu ”Miten voin rehtorina edistää koulussani digitasa-arvon toteutumista?” Ratkaisuehdotuksiin sisältyi mm.

 • jaettua johtajuutta eli ”digiseriffi”, joka apulaisseriffien tukemana vastaa koulun digipolun toteutumisesta
 • yhdessä tekemisen tie, jota pitkin koko koulu tekee yhteistä ”bussimatkaa” kohti tavoitetta
 • digipolun toteutumista seuraava appi tai sähköinen digipolku, jota tuetaan tutoroinnilla
 • keskusteleva prosessi, jossa hyväksytään pysyvä muutos ja sitoudutaan yhteisiin linjauksiin koulussa

Päivää kuljettivat Educraftor Oy:n seremoniamestarit Juhani ja Peter. Päivän teemaa alusti Opetushallituksen Päivi Leppänen.

Loppuvuoden koulutuksia

Loppuvuoden koulutuksia

Minecraftin alkeet

17.11.2021 klo 9:00 – 15:00, TOP-keskus

Sisältö

Minecraft Education Edition -kurssilla opit pelin perustoiminnot ja -asetukset. Lisäksi tutkimme yhdessä pelin erilaisia ulottuvuuksia ja miten sitä voi hyödyntää opetuskäytössä aina alkuopetuksesta yläluokkiin.

Huom! Osallistujalla pitää olla oman organisaation Office 365 -tunnus ja Minecraft for Education käytössä. (Esim. Turun kaupungin opettajilla on.)

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet

Garageband-perusteet

23.11.2021 klo 9:00 – 15:00, TOP-keskus

Sisältö

iPadin GarageBand-sovellus on monipuolinen ja tehokas työkalu kaikenlaisten äänimaailmojen luomiseen ja jälkikäsittelyyn. GarageBand soveltuu erinomaisesti opetukseen.

GarageBandin avulla voidaan luoda musiikkia ilman, että tarvitsee välttämättä osata musiikin teorian perusteita. Musiikin luominen ei tyssää siihen, että oppilas ei osaa nuotteja, ei tunne sointuja, ei tiedä tahtilajeja yms. Apple Loopseja käyttäen voidaan tehdä omia kappaleita, joissa jokainen oppilas saa kuitenkin käyttää rajattomasti luovuutta, saaden helposti oman kädenjälkensä kuuluviin ja näkyviin. Onnistumisen kokemus toivottavasti synnyttää musiikin opiskelussa motivaation, jota opettaja voi myöhemmin hyödyntää vaikkapa em. musiikin teoriaa opettaessaan. Kurssilla käydään läpi, miten tällaisia kappaleita tehdään ja millaista jälkikäsittelyä ( ts. ”miksausta”, efektejä yms.) niille voi tehdä. Valmiin tuotoksen voi esim. palauttaa sellaisenaan opettajalle Teamsissa tai viedä osaksi jotain muuta projektia (vaikkapa iMovie-elokuvaan tai Keynote-esitykseen).

Musiikin lisäksi GarageBandilla voidaan tehdä monia muitakin peruskouluun sopivia projekteja, kuten vaikkapa podcasteja, haastatteluja, kuunnelmia, äänimaisemia yms. Kurssilla tutustutaan myös siihen, kuinka tallennetaan omaa ääntä ja yhdistellään äänitykseen erilaisia äänitehosteita GarageBandin omia äänikirjastoja käyttäen.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet

Laserleikkurilla työskentely tutuksi

29.11.2021 – 30.11.2021 klo 9:00 – 15:00
Kurssilla opetellaan käyttämään  laserleikkuria, sen hallintaohjelmaa sekä kuvien tuottamiseen liittyviä vektoripiirustusohjelmia. Painotus on peruskoulussa 7.-9.lk + lukio. Kurssilta saa mukaan heti valmiin materiaalipaketin, jolla laseria pääsee kokeilemaan oppilaiden kanssa.

Kurssi on 2-päiväinen: 1. päivä (TOP-keskus) harjoitellaan kuvien tuottamista ja niiden valmistamista laserin käyttöohjelmaan, 2.päivä koulussa (Yli-Maaria) harjoitellaan laserleikkurin käyttämistä.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet

Digirenessanssi!-koulutukset 1.-3. ja 4.-6. lk. opettajille

Digirenessanssi!-koulutukset 1.-3. ja 4.-6. lk. opettajille

Päiväys ja aika
27.10.2021 – 25.11.2021 klo 9:00 – 15:00

Kouluttajat

INTO School -kouluttajat sekä Sampo Olkinuora, Katariinan koulu

Sisältö

Toteuta jouluksi monialainen kokonaisuus helposti ja hauskasti iPadin avulla.

Koulutuksen kuluessa toteutat helposti ja hauskasti oppilaittesi kanssa iPadilla konkreettisen luovan projektin pedagogia edellä kuvaa ja ääntä hyödyntäen. Lopputuotos valmistuu parahiksi jouluksi. Niinpä voit rauhallisin mielin virittyä joulutunnelmaan, kun kollegasi yrittää vielä hikipäissään löytää seimikuvaelmaan tuuraajaa itämaan tietäjälle, jonka vanhemmat löysivät edullisen pakettimatkan kaukoitään ”vain ihan vähän ennen lukuvuoden loppua”. Mikä parempaa, itse koulutus huipentuu loppujuhlaan, joka voi toimia itsessään jopa oman koulusi joulujuhlistuksena!

Koulutukseen osallistuaksesi et kuitenkaan tarvitse minkään sortin teknistä, kuvallista tai edes musiikillista taituruutta, vaan innostus ja iPad riittävät. Koulutus toteutetaan yhteistyössä kansainvälisesti palkittujen INTO SCHOOL -kouluttajien kanssa, jotka ovat toimineet myös musiikkipuolella jokusen pystin ja kultalevyn arvoisesti. Eikä siinä kaikki! INTO SCHOOLin vanavedessä projektiin saadaan mukaan A-luokan artistivieras (tai jopa -vieraita), jotka antavat koulutuksen aikana kannustavaa palautetta ja esiintyvät loppujuhlassa – parhaassa tapauksessa juuri sinun oppilaittesi kanssa.

Tähän et kynällä ja paperilla pysty!

Koulutus sisältää kolme lähipäivää sekä päätöstapahtuman. Lisäksi saat oman tarpeesi mukaan verkkotutorointia lähipäivien välissä.

Osallistuja osallistuu jokaiseen kolmeen lähipäivään ja mahdollisuuksien mukaan päätösjuhlaan. Toteutus lähikoulutuksena, paikka (Turussa) tarkentuu myöhemmin.

Kaksi eri ryhmää samoilla aiheilla ikäryhmään soveltaen, samat ajankohdat. Koulutus on suunnattu perusopetuksen opettajille.

Ilmoittaudu tästä (Huom! Paikat vahvistetaan erikseen):

 1. lähipäivä ke 27.10.2021 klo 9-15:
  Ääni ja musiikki – äänen nauhoittamisen, käsittelyn ja musiikin tekemisen perusteet, mm. GarageBand
 2. lähipäivä ti 16.11.2021 klo 9-15:
  Valokuvaamisen, videoinnin ja editoinnin perusteet, mm. iMovie
 3. lähipäivä to 25.11.2021 klo 9-15:
  Animaation luomisen perusteet, mm. Stop Motion Studio

Päätösjuhla alustavasti pe 10.12. klo 9-10, tämän aika tarkentuu.