Rektors förord inför våren 2021

Arbis och ”det nya normala” fortsätter

Tack! Det är det ord med all dess innebörd jag vill rikta till både våra studerande och vår personal efter coronahösten 2020. Tillsammans har vi motarbetat spridningen av coronan. Jag har med glädje kunnat notera att de flesta av våra studerande har hållit säkerhetsavstånden, använt handsprit och burit munskydd eller visir. Jag är stolt över den respekt vi alla visat varandra och det hotande viruset.

Arbis som arrangör har också burit sitt ansvar. Vi har halverat de största grupperna, flyttat vissa kurser till större och luftigare utrymmen, arrangerat mera utomhuskurser, tillhandahållit handsprit m.m. Allt utifrån de råd och anvisningar Åbo stad gett med THL:s och statsmaktens rekommendationer och regelverk i botten.

Tack vare detta har vi kunnat hålla igång Arbis relativt normalt under hösten 2020 – mycket bättre än en del fruktade inför terminsstarten. Då detta skrivs i slutet av november 2020 har vi ett deltagarantal som motsvarar hela 93% av motsvarande siffra hösten innan. Det bevisar igen en gång att den samhörighet Arbis närundervisning skapar är stark. Mycket går att hitta på nätet men den kraft det mänskliga mötet utgör övervinner det mesta av det virtuella. Det gäller också de yngre eftersom Arbis största grupp fortsättningsvis är i åldern 25-35. Däremot har coronan tyvärr gjort att många äldre inte besökt Arbis under hösten 2020.

Om vi alla fortsätter att bära vårt ansvar också under våren kan Arbis fortsätta att verka så normalt som möjligt trots att ”det nya normala” fortsätter. Uppbyggnaden av vårens studieprogram följer samma principer som höstens – mindre gruppstorlekar, större utrymmen, utomhuskurser och god hygien. Mot den bakgrunden hoppas jag att vi ska kunna erbjuda många inspirerande och trygga stunder hos oss under vintern och våren 2021.

Välkommen!

Sixten Westerby/rektor