10 ASIAA, JOTKA OLET TEHNYT LAPSESI KANSSA AINA OIKEIN

Lähde: TUNNE & MIELI 4/2016

Kasper Strömman kertoi blogissaan asioista, jotka teemme tavallisesti täysin oikein. Kuten esimerkiksi banaanin kuoriminen: ihan sama, mistä päästä sen aloittaa, pääasia että saa kuoren poistettua. Koska moni vanhempi epäilee kykyjään ja resurssejaan huolenpitäjänä ja kasvattajana, ajattelin esitellä tässä samassa hengessä kymmenen asiaa, jotka useimmat vanhemmat tekevät pääasiassa oikein.

  1. SUUTUT, KUN SUUTUTTAA. Olet ihminen. Sinulla on tunteita ja lapsesi näkee sinut niin iloisena kuin tyytyväisenä kuin vihaisena ja surullisenakin. Kaikki ihmiset kokevat kaikkia tunteita, siksi lapsen on tärkeä nähdä ja kokea niitä turvallisimmassa mahdollisessa ihmissuhteessa: sinun kanssasi.
  2. PIKAPUURO. Kukaan ei moiti sinua, vaikka et hauduttaisi spelttiä.
  3. TEET MITÄ LUPAAT. No et ehkä ihan heti, mutta palaat siihen myöhemmin. Ja se on hyvin tärkeää. Se kertoo lapsellesi, että kannattelet häntä mielessäsi ja että hänen toiveensa ovat merkityksellisiä.
  4. PILLIMEHUT. Hui kamala, sokeroitua mehua! Jos takapenkki hiljenee, kaikki on ok.
  5. VIETÄT KAHDENKESKISTÄ AIKAA LAPSESI KANSSA. Sitä voisi aina olla enemmänkin, mutta lyhyetkin hetket lasketaan. Uno-korttipeli iskän kanssa voi jäädä mieleen ikuisiksi ajoiksi, siinä missä päivä huvipuistossa tallentuu pitkäkestoiseen muistiin vain äänten ja valojen sekamelskana.
  6. RAUHOITA VIIKONLOPPUAAMUT. Pikku Kakkonen ja pyjamassa hengailu perheen kesken ovat parasta.
  7. OLET HEVONEN. 1-2 lasta selkään ja hoppotihoi ympäri olohuonetta selkä- ja polvikivuista välittämättä. Sillä lailla.
  8. PIDÄT AIKUISTEN ASIAT AIKUISTEN ASIOINA. Kerrot lapsille, että vanhemmat eivät ole heille vihaisia. Nyt ollaan eri mieltä asioista ja aikuiset selvittävät tämän keskenään, eikä tarvitse huolia.
  9. MASUN PÄRISTELY. Kaikenlainen päristely toimii aina ja teet sen ihan oikein.
  10. HALAAT JA PUSSAAT. Tässäkään et voi mokata. Jos hyvin menee, lapsesi antaa sinun halata ja pussata vielä aikuisenakin.

Teemu Ollikainen

Kirjoittaja on erikoispsykologi ja psykoterapeutti, joa työskentelee Psykologi-liitossa ja vapaatajat.fi -palvelua tuottavassa AtCare Oy:ssa.

img_01091