Uuden toimintakauden aloitus Nipsuissa! 

Elokuu on nyt vaihtunut syyskuuksi ja kaikki lapset ovat jo palanneet lomiltaan Nipsuihin. Nipsuissa on tällä kaudella muutama vanha konkari viime kaudelta sekä lapsia, jotka siirtyivät päiväkodin muista ryhmistä Nipsuihin. Muutama lapsista aloitti ensimmäistä kauttaan Talinkorventien päiväkodissa. Tilanteessa, jossa lapset eivät ole toisilleen entuudestaan tuttuja, on erityisen tärkeää panostaa ryhmäytymiseen ja hyvän me-hengen luomiseen ryhmässä. Tällä tavalla luomme kaikille turvallisen ilmapiirin oppia ja toimia ryhmässämme.  

Aloitimme toisiimme tutustumisen erilaisilla leikeillä, joissa lasten nimiä tulee toistettua useita kertoja. Yksi leikeistä on kommervenkkaa, jossa lapset hyppivät ympäri huonetta ja yhdessä lorutellaan; kommervenkkaa vemmerkonkkaa, kommervenkkaa vemmerkonkkaa, hyttynä myttynä maahan! Lorun jälkeen lapset menevät vatsalleen maahan makaamaan ja sulkevat silmänsä. Aikuinen peittää yhden lapsista peitolla ja muut saavat avata silmänsä. Yhdessä arvuutellaan, että kuka lapsista on peiton alla piilossa. Lapset oppivat nopeasti huomaamaan, että kuka porukasta puuttuu. Olemme myös laulaneet liinalaulua, jossa lapset käyvät vuorotellen antamassa liinan ystävälleen ja silittämässä tämän poskea. Kannustuspiirissä jokaista lasta on kannustettu nimeltä huutaen juoksemaan piiriä ympäri takaisin omalle paikalleen. Päivittäin toivotamme jokaisen lapsen tervetulleeksi nimeltä mainiten ja laulamme; kiva kun oot täällä! 

Lapsi piilossa peiton alla

Ensimmäinen askartelumme tänä syksynä oli jokaisen lapsen omakuva. Piirsimme tussilla ääriviivat ja jokainen sai maalata vesiväreillä itselleen mieleisensä vaatteen. Koristeluun käytettiin pieniä värikkäitä timantteja. Hiukset leikattiin langasta. Olemme tehneet ryhmätilan eteiseen seinän, johon kiinnitämme jokaisen lapsen omakuvan. Lapset ja vanhemmat voivat ihailla koko ryhmäämme aina tuonti- ja hakutilanteissa. Seinälle kiinnitämme myös vuodenaikaan sopivia askarteluja, jotka päivittyvät aina sitä mukaa, kun huomaamme ulkona merkkejä uuden vuodenajan alkamisesta. Seinää koristaa myös puu, jonka lehtiin olemme kirjanneet lastenkokouksessa esiin tulleita toiveita. Toiveet varisevat puun juurelle sitä mukaa, kun ehdimme niitä toteuttaa. Tällä tavalla lapset ja vanhemmat voivat seurata toiveiden toteutumista konkreettisesti.  

Lapsen tekemä omakuvaLapsen tekemä omakuvaTutustumme syksyn aikana jokaiseen lapseen syvällisemmin heidän voimavarapuidensa kautta. Perheet pääsivät osallistumaan toimintaamme tämän askartelun kautta. Koteihin jaettiin täytettäväksi kyselyt, joissa kartoitettiin lapsille tärkeitä ihmisiä (juuret),  taitoja, vahvuuksia, osaamista (runko), kiinnostuksen kohteita, harrastuksia ja iloa tuottavia asioita (oksat) sekä haaveita, toiveita ja unelmia (lehdet). Jokainen lapsi saa esitellä oman valmiin puunsa koko ryhmälle.  

voimavarapuu