Ajankohtaista

Tammenterhojen eskarit pääsivät tekemään taidetta Suikkilan uuteen päiväkoti- ja koulurakennukseen

 

Pääsimme taiteilija Pive Toivosen kanssa tekemään koivuaiheista taideteosta rakenteilla olevaan päiväkoti- ja koulurakennukseen. Aluksi Pive kertoi meille yleisesti koivusta ja mihin kaikkeen koivua voidaan hyödyntää. Sen jälkeen tutkimme tarkemmin luupeilla koivun siemeniä ja piirsimme kuvan koivun siemenestä paperille. Pive oli tehnyt koivuvanerista pieniä koivun siemeniä, joihin lapset saivat käydä painamassa omat sormenjälkensä. Nämä pienet koivunsiemenet tulevat uuden rakennuksen seinälle yhdeksi isoksi taideteokseksi. Nykyiset eskarilaiset pääsevät ihailemaan omien kätensä jälkiä ensi syksynä 1.luokkalaisina, kun uusi päiväkoti ja koulu avataan Talinkorventielle.


 

Joululauluja Iso-Heikin palvelutalossa.

Nipsut kävivät ilahduttamassa palvelutalo Iso-Heikin asiakkaita joululauluilla. Esityksen jälkeen vietimme vielä mukavan hetken ikäihmisten kanssa herkutellen joulupipareilla ja pillimehuilla. Yhteistyö palvelutalon kanssa tulee jatkumaan vielä tulevaisuudessa uusien vierailujen merkeissä.

STEAM -tiedepaja

Perjantaina 24.11.2023 saimme Akselintielle STEAM-projektista henkilön pitämään lapsille tiedeaiheista toimintaa. Tutkimme mm. veden pintajännitystä ja sen vaikutusta kelluvuuteen, leikkasimme paperista kukkia, jotka avautuivat vedessä. Kokeilimme kiikareita ja suurennuslaseja sekä teimme värikkään myrskyn vesiastiaan partavaahdon ja värjätyn veden avulla.

Joulun avajaiset Akselintiellä!

Virittäydyimme joulun odotukseen pitämällä jouluisen tapahtuman päiväkodin pihalla keskiviikkona 22.11.2023. Piha täyttyi lapsista, heidän vanhemmistaan sekä sukulaisistaan. Joululaulut soivat henkilökunnan säestämänä sekä vanhempaintoimikunnan järjestämän buffetin antimet maistuivat. Päiväkodin kausivalot sytytettiin juhlan aikana ensimmäistä kertaa tänä talvena.

Vanhempaintoimikunta tarjosi karkkiaBuffetissa paistettiin makkaraa Kausivalot sytytettyinä Kausivalot sytytettyinä.

Paloauto Akselintiellä!

Paloauto vieraili 8.11.2023 Akselintiellä. Lapset pääsivät ryhmittäin tutustumaan paloauton varusteisiin ja sisätiloihin. Pelastajat esittelivät autoa työvarusteissa. Lopuksi näimme, kun paloauto joutui lähtemään pelastustehtävälle valot vilkkuen ja sireenit soiden.

Lapsi paloruiskun kanssa.

Paloauton varusteita.

Paloauton varusteita auton sisällä.

JUHANNUSJUHLAT AKSELINTIELLÄ 20.6.2023

Juhlimme juhannusta hieman etuajassa 20.6.2023. Juhlat aloitettiin alkumaljalla ja yhteisellä tiputanssilla. Sen jälkeen lapset pääsivät kiertämään pihalla olleita pisteitä, joissa kaikissa oli erilaista ohjelmaa. Juhannukseen kuului perinteinen juhannussauna sekä vihdat.

Lapsi istuu saunassa  Ohjelmassa oli myös karaokea sekä juhannustanssit. Letkajenkkaa harjoiteltiin tiputanssin lisäksi yhdessä. Pihan perältä löytyivät myös humoristiset ulkohuussit (teltat, joissa oli nuken potat).

Lapset jonottavat huussiinYhdellä pisteellä harjoiteltiin tarkkuusheittoa erilaisten hirviöiden kitoihin.

Lapsi heittää häntäpalloa lakanan reikiinPaperilennokkien askartelupiste saavutti suuren suosion ja lentokoneita heiteltiin vielä iltapäivälläkin. Pihapelinä lapsia viihdytti perinteinen mölkky.

Lapsi laittaa mölkyn palikoita oikeaan järjestykseenPihan aidat ja puuosat saivat uutta väriä vesimaalauksen aikana.

Lapsi aloittaa vesimaalaustaLopuksi aukesi vielä jäätelökioski, josta jokainen lapsi sai ostaa kolikoilla (pikkukivillä) oman jäätelön.

Lapset jonottavat jäätelökioskille

Joulu lähestyy!

Akselintiellä virittäydyttiin joulun tunnelmaan 23.11.2022. Vanhemmat ja sukulaiset pääsivät nauttimaan mukavasta ohjelmasta lapsia hakiessaan.  Päiväkodin pihalla laulettiin joululauluja kitaran säestyksellä ja vanhempainyhdistyksen buffetista oli perheillä mahdollisuus maistella erilaisia herkkuja. Myös joulupukki ehti paikalle ja lapset pääsivät esittämään pukille joululahjatoiveitaan. Juhlan puolessa välissä sytytettiin päiväkodin pihan kaikki jouluvalot ja saimme ihailla valojen loistetta pimenevässä illassa. lapset tonttulakki päässä jouluvalojen edessä.

Vanhempainilta 6.9.2022

Koko talon yhteinen vanhempainilta pidettiin 6.9.2022 päiväkodin pihalla. Jokaisella ryhmällä oli oma pisteensä ja keskustelunaiheensa. Ilta alkoi siten, että vanhemmat kokoontuivat oman lapsensa ryhmän pisteelle ja keskustelivat ryhmän toimintaan liittyvistä asioista. Alkuinfon jälkeen vanhemmat kiersivät läpi kaikkien ryhmien pisteet ja osallistuivat pisteillä kunkin ryhmän aiheeseen liittyvään keskusteluun. Vanhemmat saivat itselleen myös kynät ja paperit, joihin saivat kirjata kierroksen aikana toiveitaan ja ajatuksiaan keskusteltavista aiheista. Paperit palautettiin kierroksen päätteeksi oman lapsen ryhmään.

PISTEET:

Esiopetuksen pisteellä kerrottiin lyhyesti esiopetuksen tavoitteista sekä toiminnallisesta tavasta oppia asioita. Myös leikin merkitystä oppimisessa korostettiin.

Nuuskamuikkusten pisteellä vanhemmat saivat tutustua välineisiin, joilla voidaan tukea lapsen kommunikaatiota ja toiminnanohjausta. Esillä oli mm. erilaisia kuvatauluja sekä ajastimia (time timer, mouse timer, tiimalasi, munakello). Edellä mainittuja arjen helpottajia kannattaa kokeilla pienellä kynnyksellä!

Tuutikkien pisteellä aiheena oli hakutilanteet.
Pohdittavana oli mitä vanhemmat toivovat meidän ottavan huomioon lasta hakiessa.
Monet toivoivat, että kerrottaisiin mitä lapsi on päivän aikana tehnyt sen lisäksi, että kerrotaan oliko hyvä päivä. Päiväkodin puolelta toivomme, että vanhempi keskittyy hakiessaan lapseen ja lapsen päivästä kuulemiseen.

 

Tiitiäisten pisteellä oli aiheena osallisuus. Pisteellä käytiin läpi miten lapsi saadaan osallistettua ryhmämme toimintaan ja mitä on lasten vanhempien osallisuus. Osallisuus lapsella vahvistaa hänen itsetuntoaan: ”Lapsi oppii, että hänen mielipiteillään on merkitystä ja että hänellä saa olla oma tahto”. Tiitiäisissä (alle 3v.) pyritään yhdessä lasten kanssa luomaan leikkiympäristö, jossa on näin pienille sopivia leluja käden ulottuvilla ja lasten valittavissa. Meillä on myös varastohuone, jossa käymme aina välillä hakemassa niitä leluja ja leikkejä, jotka eivät ole jatkuvasti esillä. Kirjat ovat laatikoissa, joista voi käydä hakemassa mieluisensa. Jumppavälineet ovat käytettävissä meidän lepohuoneessa. Pomppupatja, tunneli ja pallokori ovat aina käsillä. Välillä käymme hakemassa naapurista trampoliinin lainaksi tai musisoidessamme päiväkodissa on soitinkärryt, joita voi tarvittaessa lainata. Ulkona leikkiessämme olemme yhdessä samalla pihalla sekä pienet että isommat. Tämä luo mahdollisuuden osallistaa pienet myös leikkimään isompien kanssa. Isot mielellään keinuttavat ja leikittävät pienempiä ja pienet taas mielellään osallistuvat isompien leikkeihin esim. juoksukilpailuissa ja yhteisleikeissä ja Aakkosmaan lauluhetkissä. Tällöin vuorovaikutus kaikkien kesken voimistuu. Vanhempien taholta esitettiin myös ulkotouhujen osalta toive suosittujen retkien järjestämisestä, kun on palattu taas lockdownin jälkeiseen aikaan- ja eiköhän niitä aleta taas järjestämään. Kruununa kakussa lasten osallistamisessa on vuosittain järjestettävä lasten parlamentti, johon osallistuvat kaikki päiväkotimme ryhmät ja jossa yhteisesti päätetään esim. leluhankinnoista päiväkotiimme. Etukäteen valitut edustajat äänestävät lopuksi kaikista leluehdotuksista heille sopivimman vaihtoehdon suuressa loppuäänestyksessä. Tätä ennen ehdotukset ja ehdokkaat on valittu paikallisissa äänestystilaisuuksissa. Lasten vanhempia pyritään myös osallistamaan toimintaamme. Vanhempainillat, wilmaviestintä sekä viestintä muilla somealustoilla antavat mahdollisuuden vuoropuheluun unohtamatta päivittäisiä kuulumisen vaihtamisia tuonti- ja hakutilanteissa. On esitetty myös toive, että ”jos lapsi on jäänyt kovin itkuisena hoitoon voisi olla hyvä idea ilmoittaa vanhemmalle, kun lapsi on rauhoittunut”. Viimeisenä päiväkodin väki on kiitollinen meidän vanhempainyhdistykselle, johon voi halutessaan liittyä ja joka on järjestänyt lapsille hienoja ilon hetkiä ja tilaisuuksia jo vuosien ajan!

Hemuleiden pisteellä tehtävänä oli luoda pihasäännöt uudelle pihallemme. Vanhemmat antoivat positiivista palautetta suuresta, yhtenäisestä pihasta. Ystävyyssuhteet säilyvät yli ryhmärajojen ja sisarukset voivat moikata toisiaan muun toiminnan lomassa. Yhdessä pohdittiin mitä vähemmän sääntöjä, sen parempi. Näin lasten on helppo muistaa tärkeät säännöt ja lapsilla on mahdollisuus toteuttaa itseään luovasti ja monipuolisesti. Turvallisuus ja kaikkien viihtyvyys aina huomioiden. Pihalla kaikenlainen kiusaaminen on kiellettyä ja siihen puututaan aina. Henkilökunta esitti vanhemmille muutaman valmiin pihasäännön ja vanhemmat lisäsivät omia ehdotuksia ja ajatuksia. 

Yhdellä pisteistä käytiin läpi aamuun ja lasten tuomiseen liittyviä asioita. Päiväkodin ovet ovat aina lukittuna, joten perheiden pitää aamulla tullessaan soittaa ovikelloa ja odottaa, että henkilökunta tulee avaamaan oven. Toiveena on, että jos lapsi on tulossa aamupalalle, niin hän olisi paikalla viimeistään klo 8.05. Aamupalan aika on 8-8.30, jonka aikana toivomme ruokarauhaa. Toiveena on myös, että vanhemmat kulkisvat ulkokautta ryhmien välillä tuodessaan siasruksia päiväkotiin. Vanhemman tehtävänä on myös huolehtia lasten käsipesusta ja tossujen pukemisesta. Lapsi luovutetaan ryhmän aikuisille siten, että kontakti ryhmän henkilökuntaan syntyy ja he näkevät lapsen tulleen. Päiväkodin parkkipaikalla sähkötolpalliset paikat ovat tarkoitettu henkilökunnan käyttöön.

Pikku- Myiden pisteellä keskusteltiin leikin merkityksestä. Leikki vahvistaa lasta ja tuottaa iloa. Leikki on lapselle luontainen tapa toimia, osallistua ja oppia. Leikeissä voi harjoitella erilaisia taitoja ilman epäonnistumisen pelkoa. Leikeissä lapsi harjoittelee oppimiaan asioita ja saa näin vahvistusta taidoilleen ja tiedoilleen. Leikissä lapsi oppii elämisen sääntöjä, esim. sosiaalisia-, vuorovaikutus-ja kuuntelemisen taitoja. Sosiaalisten taitojen kehittyminen onkin tärkeä osa leikkiä:       

-opitaan kommunikoimaan ja neuvottelemaan  

-katsomaan asioita toisen näkökulmasta 

-opitaan antamaan sekä vastaanottamaan empatiaa toisilta leikkijöiltä. 

 Vanhempien toiveita leikeistä: 

  • lääkärileikki 
  • liikunnalliset leikit sekä kiipeilyä 
  • kotileikki 
  • kauppaleikki 
  • siivousleikki 
  • laulut ja lorut 
  • musiikkileikit 
  • erään lapsen toivomus vanhempien mukaan: ”lisää päiväkotia” 

 

 

 

Sadonkorjuujuhlat 9.9.2022

Koko talon yhteistä sadonkorjuujuhlaa juhlittiin Akselintiellä aurinkoisena perjantaina 9.9. Jokainen ryhmä oli pystyttänyt pihalle oman pisteen, jota lapset saivat yhdessä omien kasvattajien kanssa kiertää. Liikunnallisilla pisteillä yritettiin mm. heittää kumisaappaita mahdollisimman pitkälle ja “omenoita” mahdollisimman tarkasti omaan koriin. Kädentaitoja päästiin harjoittelemaan tekemällä pihlajanmarjoista koruja ja painamalla omenoilla hienoja taideteoksia. Välillä rauhoituttiin kuuntelemaan marja- ja sieniaiheisia loruja. Nokkeluutta ja laskutaitoja harjoiteltiin myrkkysieni leikissä ja erilaisten ruokien lajittelupisteellä. Näiden lisäksi pihalle oli pystytetty herkkupöytä syksyn sadosta, mitä lapset saivat käydä tutkimissa. Lopuksi kokoonnuimme vielä yhteen laulamaan sadonkorjuulauluja.  

“Tänne juoksujalkaa, maistiaiset alkaa, on aika sadonkorjuujuhlien. Tänne juoksujalkaa, aukiolla raikaa, laulu sadonkorjuujuhlien!” 

 

sadonkorjuuherkut pöydällä
Sadonkorjuun satoa
koru
Itse pujoteltu koru

kuvia eläimistä ja syksyn herkuista

 

Nuuskamuikkusten Turku-retki

Talon alueellinen integroitu ryhmä Nuuskamuikkuset tekivät Turku-aiheisen retken maanantaina 12. syyskuuta. Retken kohteet oli lapsille yllätyksiä. Menimme ensin kahdella bussilla Aurajoen varteen Förin luo ja pääsimme ajelemaan sillä. Ihastelimme maisemia ja bongasimme esimerkiksi Tuomiokirkon. Ajelun päätteeksi suuntasimme Barkerinpuistoon ja jäimme sinne leikkimään. Eväitä siirryimme syömään puiston ulkopuoleiselle penkille. Siinä istuskellessa pillimehut ja keksit maistuivat. Eväiden syömisen jälkeen lähdimme kohti Funikulaaria ja matkustimme sen kyydissä ylös rinnettä. Osa lapsista pääsi ensimmäistä kertaa sen kyytiin. Se olikin joillekin jopa hieman jännittävää. Kakolanmäelle päästyämme alkoi paluumatka päiväkodille.

Lapset leikkipuistossa autossa istumassa
Leikkimässä Barkerinpuistossa
Lapset Förin kyydissä
Förin kyydissä maisemia ihailemassa