Mästare9

”Mästare9 är en händighetstävling för elever i grundskolans nionde klass. Målet med Mästare9 är att stödja ungdomarna vid yrkesval och väcka intresset för hantverksyrken. Samtidigt försöker man öka intresset för yrkesutbildningar och utöka det lokala samarbetet mellan grundskolor, yrkesläroanstalter och företag.” Mera information hittar du här.

Mästare9  deltävling 1 ordnades i Axxell i  Pargas onsdagen den 21 oktober.  S:t Olofsskolan deltog med 3 lag. Lagen placerade sig riktigt bra och ett av lagen vann t o m hela deltävlingen, där hela 15 lag deltog! Vinnarlaget bestod av Joel Sandås, Jessica Lindholm och Thomas Honkola.

Vinnarlaget intervjuas.

Vinnarlaget intervjuas.

Tävlingen gick ut på att se vem som var snabbast, händigast och bäst på 6 uppgifter, med anknytning till yrkesutbildningar i Axxell Pargas.

Uppgifterna:
– skruva in (gammaldags) säkringar
– geografiuppgift (karta som man skulle placera bilder på)
– känna igen grönsaker, rotfrukter och frukter
– mäta vatten i en skål med sprutor/pipetter
– känna igen skönhetsprodukter
– bygga en pyramid av träbattingar.
Gamla proppar

skruva in (gammaldags) säkringar

 

turism

geografiuppgift (karta som man skulle placera bilder på)

 

 

 

 

 

kock

känna igen grönsaker, rotfrukter och frukter

 

 

 

 

 

 

 

 

Det vinnande laget kommer att åka till Loimaa torsdag 26 november, där 24 lag tävlar i semifinal om några platser i finalen! 

Riksfinalen går av stapeln i Seinäjoki i maj i samband med den nationella Taitaja-mässan.

Publicerat i Hem

Annorlunda program på Svenska dagen

Studerande från Novia  yrkeshögskola arrangerade detta år Svenska dagen -program för hela åk 9 på ungdomsgården Vimma. En grupp studerande hade i god tid kontaktat skolan och efter hand utformat ett innehållsrikt program. 9:orna fick i förväg välja två stationer av sex, som man sedan på fredagseftermiddagen 6.11 fick ha som sina. Utbudet bestod i stort av möjligheten att forma poesi, måla något finlandssvenskt, delta i fotoshopping, smoothietillverkning, lek & spel samt gissa musik. Stationerna berömdes överlag av eleverna och också de medföljande lärarna såg mycket gott i det mesta. Nedan följer ett potpurri av det upplevda. (Filmklippen bör öppnas i Chrome.)

Välkommen till Vimma; musikfrågesporten.

Välkommen till Vimma; musikfrågesporten.

Känner du igen låten? (videoklipp)

Målarverkstaden.

Målarverkstaden.

Konstverk tar form.

Konstverk tar form.

Färdigt konstverk med Svenska dagen inspiration.

Färdigt konstverk med Svenska dagen inspiration.

Presentation av konstverken (videoklipp)

Smoothietillverkning.

Smoothietillverkning.

Diskussion runt godiset (videoklipp)

Poesiunderlag.

Poesiunderlag.

Poesiskapandet (videoklipp)

Poesin börjar ta form.

Poesin börjar ta form.

Spelglädje.

Spelglädje.

Mera spelglädje (videoklipp)

Fotoshopping.

Fotoshopping.

Mera foto (videoklipp)

Djupsinnig utvärdering.

Djupsinnig utvärdering.

Så där, ja! Då var workshoppandet prövat och nöjda ansikten samlades ännu en gång till startpunkten. Före alla tackade varandra stod ännu en avslutningsdans på programmet. Ivriga händer lyftes ovanför huvudet, kropparna gungade och alla sjöng Go, go go bananas.

Avslutningsceremoni (videoklipp)

19.Vid avrundningen ställde alla upp i dans.

Vid avrundningen ställde alla upp i dans.

Svenska dagen hade lyckligt rotts i land, fastän vår avslutningssång gick på engelska.

KeN

Publicerat i Hem

Orientering i Kurjenrahka nationalpark

Den 30.9.2015 besökte alla åttondeklassister med de flesta av sina klassföreståndare Kurjenrahka nationalpark. Det har som så mycket annat i skolan redan liksom blivit en tradition att åttorna får åka dit. Från skolans sida är det närmast biologilärarna som står för arrangemanget.

Vi startade genast 8.15 från skolan och åkte iväg med tre bussar. Efter 45 minuter var vi framme. Där fick vi provianten, bröd, banan och saft. Efter det indelades vi i grupper och väntade på vår tur att få starta orienteringen.

Framme!

Framme!

Trängsel i början!

Trängsel i början!

 

 

 

 

 

 

 

 

Orienteringen gick ut på att vi gick en ca 3 km lång sträcka och följde röda märken som var fastsatta i träden. Under färden fanns det kontroller med frågor om myrmarker, som man skulle svara på, på ett papper som vi fått när vi startade. På pappret fanns det namn på olika växter och djur(spår), som man skulle känna igen.

Ut i ödemarken det bär!

Ut i ödemarken det bär!

4

Bäst att hålla sig till spången..

Var månne vi hamnar?

Var månne vi hamnar?

Kontroll med frågor.

Kontroll med frågor.

Vi kom fram till matstället vid 10.30 tiden. Där fick man äta sin ”lunch” och grilla något om man ville. Många grillade korv, marshmallows och till och med bananer. En stor del av tiden gick till att vänta på sin tur att grilla. Det var också svårt att hitta en bra plats där man kunde äta. Dessutom var det vått på marken så det var inte så trevligt att sitta i gräset. Men alla fick väl i sig sin mat och verkade dessutom nöjda med den annorlunda dagen.

Ahh, härligt att få pausa

Ahh, härligt att få pausa

Vi började gå tillbaka till bussarna kl.11.30. Den här rutten var ungefär 3.3km och det tog 1½ timme att komma fram till sista raststället. Där fanns ett utedass och ett litet museum. Det var många som utforskade naturen. Efter en stund bestämde sig flera pojkar för att ta och simma i det kalla vattnet. Vi gick tillbaka till bussarna 12.30-tiden och sedan startade vi iväg till skolan.

Packa in och ut hör till

Packa in och ut hör till

Vi tycker att utfärden var toppen och trevlig variation till vardagen. Det skulle vara kul om det skulle arrangeras lite mera utflykter, eftersom de ofta är lyckade och roliga.

Något för själen?

Något för själen?

Text: Johanna, Erika och Bella 8b

Foton: Bella

Publicerat i Hem

LÄROPLANSARBETE

I juni 2012 godkände riksdagen den nya timfördelningen och efter det inleddes förberedande arbete gällande de allmänna riktlinjerna för grunderna för läroplanen. En expertgrupp som bestod av olika experter tillsattes. Eleverna, vårdnadshavarna och olika samarbetsparter togs med i den gemensamma diskussionen.

Redan innan de slutliga grunderna för den nya läroplanen blev godkända, inleddes också arbetet i skolorna i Åbo redan under hösten 2013.   

I denna blogg kan du följa med hur läroplansarbetet i S:t Olofsskolan framskridit sedan hösten 2013. De färskaste inläggen står överst.

Fortbildningar och möten i anknytning till läroplanen:

 Kollegial fortbildning

  • 14.10 (värdegrunden, synen på lärande)
  • 9.12 (den mångsidiga kompetensen)
  • 27.1.2015  (den mångsidiga kompetensen + introduktion av pilotverksamhet)
  • 10.3.2015  (presentation av pilotprojekten i ämnesgrupper)
  • 18.4.2015  (mångvetenskapliga lärområden)
  • 3.10.2015 (bedömning)

Oppiva ops (finskspråkig fortb. för läroplanskoordinatorer)

  • regelbundna skolningar med stadens finska kolleger

Regionförvaltningens fortbildning (svenskspråkig fortb. för läroplanskoordinatorer)

  • regelbundna skolningar med regionens svenskspråkiga kolleger

 

Hösten 2015

Höstens läroplansarbete inleddes tisdagen den 25 augusti med ett båtseminarium. Seminariet utgjorde startskottet för det kommunala läroplansarbetet som 130 lärare från Åbos svenskspråkiga och finskspråkiga grundskolor redan på våren utsetts att medverka i. S:t Olofskolan representerades av hela 7 lärare, som under resten av höstterminen deltagit i utarbetandet av kommunala tillämpningar av läroplansgrunderna. Totalt 11 grupper bestående av svenskspråkiga och finskspråkiga lärare har träffats regelbundet på olika håll i Åbo. Svenskspråkiga lärare har suttit med i de grupper som jobbat med:

  • Kapitel 2-4: Den grundläggande utbildningen som grund för allmänbildning                                       Uppdrag och allmänna mål                                                                                             Verksamhetskulturen i en enhetlig grundläggande utbildning
  • Kapitel 5: Skolarbete som främjar lärande
  • Kapitel 6: Bedömning av lärande
  • Kapitel 7: Stöd för lärande och skolgång
  • Främmande språk
  • Modersmål
  • Historia och samhällslära
  • Matematik
  • Omgivningslära
  • Konst- och färdighetsämnen
  • Religion och livsåskådning

Den 18 november kommer ett seminarium att hållas för både den svenska och den finska sektionen, nämndens medlemmar samt den finska föräldraföreningen Turvarys styrelse. Även föreningen Hem och Skola borde bjudas in. I december är det meningen att den lokala läroplanen skall vara klar, och en arbetsgrupp kommer då att förenhetliga texten. Därefter översätts den till svenska. Efter att sektionerna godkänt den kommunala läroplanen vidtar arbetet med de skolvisa texterna. Detta innebär att vårens fortbildningsdag också kommer att handla om den nya läroplanen.

Höstens fortbildningsdag hölls lördagen den 3 oktober, då lärarna från Cygnaeus skola, Sirkkala skola och S:t Olofsskolan samlades kring temat bedömning.

På förmiddagen föreläste Ann-Cathrine Henriksson från Centret för livslångt lärande (CLL) under rubriken ”Bedömning av och för lärande”.

Föreläsare Ann-Cathrine Henriksson.

Föreläsare Ann-Cathrine Henriksson.

Hon klarlade begreppet formativ bedömning (FB), vilket ju den nya läroplanen förutsätter att vi lärare skall använda oss av. FB skiljer sig från summativ bedömning genom att vara en integrerad del av undervisningen, och inte någonting som sker efter en avslutad undervisningshelhet. FB ger lärare hänvisning om hur undervisningen bör fortskrida och eleverna får en uppfattning om var de står i förhållande till de uppställda och tydligt uttalade målen. Ann-Cathrine gav konkreta tips för bedömning i enlighet med den nya läroplanen och berörde då inte bara den typ av bedömning som läraren ägnar sig åt, utan också självbedömning och kamratbedömning.

Många åhörare var samlade.

Många åhörare var samlade.

Efter lunchen i S:t Olofsskolans matsal fortsatte diskussionen i 8 stadieöverskridande grupper. Syftet med eftermiddagen var att glänta på dörrarna mellan stadierna samt att dela med oss av god praxis och värdefulla tips gällande bedömning. Tankar som väckts vid föreläsningen dryftades också. Varje gruppordförande ledde samtalen utgående från en på förhand utarbetad manual. Betydelsen av att ta tillvara elevers förkunskaper samt att tydligt klarlägga lärandemålen stod i fokus, liksom vikten av att upprätthålla ett gott klassrumsklimat.

Här kan man läsa manualen för eftermiddagens arbetsgång.

Diskussionerna med kolleger från andra stadier upplevdes som givande, och vid slutdiskussionen i matsalen yttrades önskan om att denna typ av samarbete borde fortsätta också i framtiden.

postit

Guldkorn från dagen nerskrivna på post-it lappar.

Under höstens lopp har tre lärarmöten i S:t Olofsskolan delvis ägnats åt fortsatt planering av de mångvetenskapliga lärområdena, som vårens fortbildningsdag resulterade i.

Mångvetenskapliga lärområden utarbetade av kollegiet vid föregående fortbildningstillfälle.

Fyra lärargrupper har reflekterat kring vilka ämnen som skall samarbeta kring ett visst tema eller fenomen, på vilket eller vilka sätt de olika ämnena skall bidra till helheten samt tidtabellen för genomförandet. Frågan om hur helheten liksom de olika ämnenas bidrag skall bedömas kommer att aktualiseras i senare diskussioner.