Porin suomalaisen yhteislyseon lukiossa kehitettiin yritysyhteistyön muotoja, joiden kautta lukion opiskelijat pääsivät tutustumaan alueellisesti merkittävän Metso-Outotecin tutkimuslaitokseen ja sen työtehtäviin. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.
Käytännön kuvaus
Taloustieteen kurssin opiskelijoiden näkökulmasta tavoitteena oli tutustua suuren pörssiyhtiön liiketoimintaan. Tarkoituksena oli kehittää yhteistyötä, jossa erityisesti lukion luonnontieteellisen erityislinjan opiskelijat voisivat tutustua luonnontieteelliseen huippututkimukseen ja tutkimuslaitoksen erilaisiin ammatteihin. Lukiolaiset tekivät tutkimuslaboratoriossa myös pienimuotoisia tutkimuksia kuten lumianalyysin. Erityisesti kiertotaloutta ja siihen liittyviä tulevaisuuden visioita ja liiketoimintamalleja esiteltiin lukiolaisille Outotecin järjestämillä luennoilla.
Alusta saakka tavoitteena oli kehittää yhteistyölle muotoja, jotka olisi helppo monistaa ja jotka toisivat yhteistyölle jatkuvuutta. Päätettiin hyödyntää lukioyhteistyössä tutkimuslaitoksessa toimivia jatko-opiskelijoita, jotka voisivat toimia yrityskummeina Metso-Outotecin ja lukion välillä. Samalla sovittiin vuosittaisista Outotec-luentojen järjestämisestä lukiolaisille koulun tiloissa.
Käytäntö oli suunnattu erityisesti lukion luonnontieteellisen erityislinjan opiskelijoille. Lisäksi taloustieteen opiskelijoille esiteltiin yhteistyön avulla kiertotalouden periaatteita ja siihen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia.
Lukion kannalta oli merkittävää, että Metso-Outotec lähti samaan aikaan kehittämään yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa uutta metallurgian opintolinjaa. SAMKin prosessitekniikan väyläopinnoissa opiskelijoilla on mahdollisuus päästä opiskelemaan Aalto-yliopistoon Sustainable Metals Prosessing -koulutusohjelmaan. Tämä uusi koulutusohjelma tuo luonnollisesti lisäarvoa yhteistyölle ja tarjoaa lukiolaisille aivan uusia opintoväyliä. Samalla uusi koulutusväylä vastaa maakunnan yritysten osaamistarpeeseen rekrytoida koulutettuja työntekijöitä tulevaisuudessa.
Käytännön hyödyt ja tulokset
- Mahdollisuus tutustua luonnontieteelliseen tutkimukseen ja tutkijan työhön
- Vuosittaiset Outotec-luennot ja jatko-opiskelijoiden kummitoiminta
- Kaivosteknologian jatko-opintojen vetovoiman lisääminen ja väyläopintojen kehittäminen
- Yhteistyön kautta luodut henkilökohtaiset kontaktit
Lisätietoja
Porin kaupunki
Jari Leivo
etunimi.sukunimi@edupori.fi
5.2.2021