Day 2: Mindfulnessia ja tunteita rannalla

Toisen päivän suunnitelmat vaihdettiin sääennusteen takia lennossa päittäin torstain kanssa, ja vuoriston sijaan lähdimmekin rannalle. Reilun tunnin ajomatkan jälkeen saavuttiin Ayia Napan lähelle, jossa meitä odotti tyhjä paratiisimainen pieni ranta ja rannalla mindfulness-harjoitusta varten levitetyt leikkivarjot.

Mindfulness-matot meille valmiina rannalla.
Puu-asana

Pienen alkusäädön jälkeen ohjaaja veti meille lyhyen, rentouttavan harjoituksen. Tässäkin harjoituksessa meidät kurssilaiset osallistettiin hyvin mukaan ja jokainen esitteli yhden jooga-asanan muille.

Tämän jälkeen jakauduimme pienempiin ryhmiin ilmoittautumistemme mukaan. Etukäteen oli voinut valita kolmesta eri kurssiohjelmasta: Inspiring Healthy Lifestyles, Health and Emotional Education, Invironmental and Outdoor Education. Meidän ryhmäämme (Health and Emotional Education) kuului kurssilaisia Portugalista, Saksasta ja Itävallasta. Meille pidettiin alustusta tunnetaidoista lähtien liikkeelle sanan emotion ”purkamisesta” (e + motion, jossa e tarkoittaa energiaa). Mikäli emme hyväksy ja käsittele tunteitamme, saatamme padota ne sisäämme, eikä tunne-energia pääse turvallisesti purkautumaan.

Empatiaa harjoittelemassa.

Pääsimme myös itse tekemään tunnetaitoharjoituksia. Toiminnallisin ja hauskin harjoitus oli luottamusharjoitus, jossa työskenneltiin pareittain toisia pareja vastaan. Yksi parittomaksi jäänyt toimi liikkuvana kohteena. Neljästä parista kaksi yritti tavoittaa kohdetta siten, että toinen oli silmät sidottuina ja toinen ei saanut puhua. Toiset kaksi paria yritti estää ”jahtaavien” parien pääsyä kohteeseen asettautumalla tielle. Tässä vahvistettiin luottamusta paria kohtaan sekä yhteistyötä parien välillä.

 

Tauon jälkeen puhuttiin kiusaamisesta ja siitä, miten kiusattu voi kiusaamistilanteessa toimia. Työvälineenä voi toimia esim. kuvassa oleva käsi, johon voidaan yhdessä/erikseen miettiä henkilöitä, joilta voi pyytää apua, kun on joutunut kiusatuksi tai jos näkee kiusaamista.

Vetäjä esitteli toimintamallin, jossa kiusattu reagoi kiusaajaan hyväksyen hänen negatiiviset kommenttinsa ja vastaten kiusaajaa kehuen. Tämän mallin pitäisi vähentää/lopettaa kiusaaminen, koska kiusaaja saa haluamaansa positiivista huomiota ja pohja kiusaamiselta häviää. Malli herätti keskustelua meissä kurssilaisissa eikä saanut täysin varauksetonta hyväksyntää.

Lopuksi harjoittelimme empatiaa ja tunteiden ymmärtämistä. Vetäjä antoi jokaiselle lapulla tunnetilan, jonka pohjalta kerrottiin henkilökohtainen tarina, joka oli herättänyt itsessä tämän tunteen. Muut yrittivät tarinan sekä kertojan ilmeiden ja eleiden avulla eläytyä tilanteeseen ja selvittää lapulla olleen tunteen.

 

Kaiken kaikkiaan päivän anti jäi ehkä hieman kevyeksi. Mindfulness-harjoitus oli lyhyt ja pinnallinen. Tunnetaito-osio ei pitänyt sisällään meille paljonkaan uutta. Iltapäivän vapaa-aika rannalla vahvisti kuitenkin suuresti työkykyä pimeää syksyä ajatellen.