Vähä-Heikkilän koulussa kiusaamistapaukset selvitetään kiusaamiseen puuttumisen mallin mukaisesti.
Koulukiusaamisella tarkoitetaan toistuvaa, tarkoituksellista ja epäoikeudenmukaista käyttäytymistä, jossa yksi tai useampi henkilö kohdistaa toistuvasti negatiivisia tekoja, sanoja tai uhkailua toista oppilasta kohtaan kouluympäristössä. Kiusaaminen voi ilmentyä eri muodoissa, kuten fyysisenä väkivaltana, sanallisena loukkaamisena, sosiaalisena eristämisenä tai digitaalisena häirintänä. Kiusaaminen voi tapahtua niin luokassa, välitunneilla, koulun käytävillä kuin myös verkossa. Riidat ja erimielisyydet eroavat kiusaamisesta siinä, että ne ovat usein hetkellisiä, eikä niiden kohteeksi joudu jatkuvasti sama oppilas.
Kiusaamistapausten selvittäminen kiusaamiseen puuttumisen mallin mukaisesti
- Kiusaaminen tulee koulun henkilökunnan tietoon
- Kiusatun ja kiusaamisen huomanneen velvollisuus on kertoa kiusaamisesta joko kotona tai koulun aikuiselle. Huoltajien vastuulla on saattaa tieto kiusaamisesta koulun henkilökunnalle.
- Opettaja selvittää
- Opettaja, jolle asia on tullut tietoon, keskustelee kiusatun ja kiusaajan kanssa erikseen sekä järjestää yhteiskeskustelun tarvittaessa. Opettaja voi tarvittaessa käyttää koulun sovittelutiimin tukea.
- Kiusaamista selvittävä opettaja ottaa selvittelyn tueksi Kiusaamisen selvittely -lomakkeen.
- Yhteinen sopimus kiusaamisen lopettamisesta, seurannasta ilmoittaminen ja seurantapäivämäärästä sopiminen.
- Ilmoitus huoltajille. Opettaja, joka on selvittänyt tilannetta, tiedottaa koteja.
- Seuranta
- Noin 2-4 viikon kuluttua kiusaamistapauksen selvittämisestä järjestetään seurantakeskustelu, jossa selvitetään, onko kiusaaminen jatkunut. Asiaa selvittäneellä opettajalla on vastuu seurannasta.
- Ilmoitus huoltajille ja kerrotaan mahdolliset jatkotoimenpiteet:
- Jos kiusaaminen on jatkunut edelleen, pidetään koululla yhteinen palaveri. Mukaan kutsutaan oppilaat, huoltajat, koulun ja oppilashuollon edustaja. Palaverin tukena käytetään Kiusaamisen selvittely -lomaketta. Kiusatulle ja kiusaajalle tarjotaan tarvittaessa oppilashuollon tukea.
- Jos kiusaaminen on loppunut, tarjotaan kiusatulle ja kiusaajalle oppilashuollon keskustelutukea.
Haastavat kiusaamistapaukset ohjataan rehtorin selvitettäväksi. Tarvittaessa mukaan selvittämiseen otetaan mukaan oppilashuolto tai muu viranomaistaho.