ÖPPET HUS DRAR BESÖKARE

Lördagen den 17 januari 2015 ordnade S:t Olofsskolan åter Öppet hus för alla intresserade. Man har på senare tid arrangerat dagen vart annat år. Dagen började med att rektorn, Christer Karlsson, hade infotillfälle för föräldrarna i gymnastiksalen. Redan då fanns det kanske 100 föräldrar på plats men under dagen skulle antalet nog fördubblas. Efter infon började lektionerna i ganska vanlig ordning och föräldrarna gick mest till sina barns undervisning för att följa med och kanske också ställa frågor. Vissa gick ändå genast till caféet där vi passade på att intervjua några av dem.

Första frågan gällde hur besökarna tycker om en Öppet hus – dag.

  • Det är roligt att föräldrarna får se hur skolan är på riktigt och följa med i undervisningen. Det är ändå en tid sedan man själv gått i skola, sade Patrik Palm.

Alla utom en av besökarna hade varit i den här skolan förut antingen som elev eller tidigare på Öppet hus. De tycker att skolan ändå inte har förändrats så mycket sedan de själva var elever, men mera hjälpmedel har det förstås kommit i undervisningen. En av mammorna vi intervjuade var Annica Saarela och hon sade:

  • Skolan har nog blivit mångsidigare, friare och man måste inte mera plocka lingon till skolan”.

Flera av de intervjuade tyckte också att förhållandet mellan lärare och elev nog utvecklats till det bättre. Vi ville också veta vad de tycker om mobilbruk under lektionstid, eftersom det varit så mycket debatt om den saken. De flesta tyckte att mobilen kunde vara bra om den används på rätt sätt, men tror att det inte alltid kan lyckas. Annica Saarelas åsikt var här tydligast:

  • Absolut inte! Om den används rätt är det okej, men det lyckas knappast.

De intervjuade tyckte att skolans utrymmen är helt bra. De var också imponerade av att skolan skaffat rastsysselsättning i form av olika spel.

  • Helt okej utrymmen; pingisbord och andra spel är bra för eleverna, sade Annemari Andrésen.

Annemari AndresenErnst Nyberg

 

 

Annemari Andrésen och Ernst Nyberg fick vi tag på i biblioteket. De tyckte båda att skolan förändrats till det bättre.

I caféet var det ofta överfullt och ibland hela 20 personer i kö för att få sig en munsbit av allt som elevkåren hade bakat. Elevkårens kassa fick nog ett rejält tillskott. Men också i klasserna satt det ibland upp till 15 personer extra, som ville följa med dagens undervisning och förstås se hur de egna barnen tar del av den. Hela intrycket av dagen var gott. Modersmålsläraren Kenneth Nygrén var glad att han hela tiden hade lika många vuxna som ungdomar på sin undervisning. Han tyckte också om att få berätta om vad eleverna just nu höll på med och uppskattade då de vuxna ville ställa mera frågor.

  • Kan hända att eleverna, av förekommen anledning, var något lugnare än vanligt, menade han.

WP_20150117_001

             I klassrummen fanns det lika mycket föräldrar som elever.

Rasmus Andersson, Aron Engblom och Axel Ahlskog i fadderklassen 8d

 

KeN

Publicerat i Hem