8-luokan retkikurssilaisten ensimmäinen retki Pompanrahkalle 2.-3.9.-21

”Minä menin retkelle Pompanrahkalle. Sinne osalllistui kaksi luokkaa ja kaksi opettajaa. Siellä oli tosi kivaa.”

Retkivalmistelut ensimmäistä retkeä varten olimme aloittaneet hyvissä ajoin elokuun puolella. Opettelimme käyttämään kaasutrangiaa ja yhdessä katsoimme, miten teltta saatiin pystytettyä. Nämä olivatkin tärkeitä taitoja, olihan ensimmäisen yöretken teemana itsestä huolehtiminen.

”Valmistauduttiin pakkaamalla rinkka. Sinne laitettiin teltta, makuupussi, makuualusta, trangia ja omia asioita esim. vaatteita. Osa tavaroista oli turhia enkä käyttänyt niitä ollenkaan.”

Retkelle lähtiessä sää suosi ja retkeläiset taivalsivat kuusi kilometriä varsin ripeään tahtiin osittain ilman rinkkaa ja osittain rinkan kanssa.

”Oltiin perillä klo 16.00. Kasattiin teltat. Huomasin, että teltta kannattaa pystyttää paremmalle maastolle seuraavalla kerralla. Sitten mentiin tekeen ruokaa ja alkoi sataa. Teimme ruokaa sadeviitta päällä.”

Perustoimet leirillä sujuivat yllättävän hyvin. Kun vatsat olivat täynnä ruokaa, sade yllätti meidät. Eipä se pitkään menoa haitannut. Iltahämärän laskeutuessa oppilaat ottivat ilon irti otsalamppujen kanssa juosten pitkin tannerta sinne tänne. Osa kuitenkin viihtyi nuotiolla makkaranpaistossa ja tulikeppien loisteessa.

”Oli kiva seikkailla yöllä pimeässä. Pidettiin bileet punkkerissa, seikkailtiin hyvin ja sytytettiin puutikkuja. Mieleenpainuvinta oli, kun Samu herätti minut yöllä. Myös kylmyys jäi mieleen.”

Perjantaiaamu valkeni kuulaana. Teltoista kömpi ulos nälkäisiä ja viluisia retkeläisiä yksi toisensa jälkeen. Retkihenki saatiin kuitenkin nopeasti nostettua hyvälle tasolle aamunuotion rätistessä ja lämmittäessä kylmiä sormia. Myös aamupuuro tuntui maistuvan.

Ja yhtä rivakasti kuin retkipaikalle tultiin, sieltä myös lähdettiin. Teltat kasaan, rinkat selkään ja menoksi! Retkestä jäi hyvä mieli meille kaikille.

”Retki on tosi kiva ja opettava. Toivottavasti seuraava tulisi pian.”

Retkikurssin yöretki Haunisten altaalle

Syksyn toinen retki suuntautui siis Haunisten altaalle. Haunisten allas on kiva ja rauhallinen paikka, jossa yöpyminenkin on mahdollista. Haunisten allas on myös hyvä paikka frisbeegolfille ja kävelylle.


Seuraavaksi kuvia retkiteltoista. Teltat sijoiteltiin melko tiiviisti lähelle grillikatosta.


Eräälle telttakunnalle kävi pieni haaveri. Oppilas nojasi teltan seinämään, jolloin teltan kaarituki katkesi. Telttakangasta ei saanut kunnolla kiristettyä, jolloin sadevesi pääsi telttaan. Tämän vuoksi viritettiin erillinen pressusuojus.

 

Retken teema oli tällä kertaa retkikeitin. Keittimillä valmistettiin chorizopasta. (Opettajat valmistivat ruokansa nuotiolla). Jutun lopusta voi katsoa pastareseptin!

Kokatessa oli hyvä pöhinä…

 

Aamukahvia tulossa…

Tällä kertaa retkeä saapui seurailemaan myös Ylen toimittaja. Retkikurssi pääsi näin suoraan radiolähetykseen.

Oppilaiden kommentteja yöretkestä 

Kannattaa mennä metsään nukkumaan telttaan, siellä on hauskaa! 

Sade hiukan ärsytti, mutta muuten oli loistava reissu! 

Ei sade mitään haittaa, on vain siisti kun on pimeetä ja sataa kaatamalla! 

Ruoka oli hyvää! 

Vohvelit Nutellalla ja kermavaahdolla, nam! 

Yön sekoilun jälkeen nukuimme hyvin! 

 

Retkiruokailu 

Pasta Arabiata retkikeittimessä kolmelle 

4 dl fusilli pastaa 

200 g chorizo makkaraa 

1 tölkki tomaattikastike Arabiata 

Fetakuutio 

Oliivi 

Creme fraiche 

Parmesaanijuustoa 

 

Jälkkäri 

Vohveli nuotiolla 

Nutellaa  

Spray-kermavaahto 

 

 

 

Retkikurssin syksyn 2019 ensimmäinen yöretki

Kauden ensimmäinen yöretki suuntautui Paimioon Hevonpään laavulle. Paikka on upea, yksityisin voimin ylläpidetty laavupaikka, joka on tarkoitettu kaikille. Isompien ryhmien on hyvä ilmoittaa laavun ylläpitäjälle, jotta ryhmät eivät osu paikalle samaan aikaan.

Laavu sijaitsee hieman yli Fölin rajojen, joten vähän jouduimme kävelemään päästäksemme laavulle.

Parkkipaikalta otimme varusteet kantoon ja sen jälkeen kävelimme lyhyen matkan laavulle.

Metsässä oli kuuma, kun telttoja kasattiin. Osa retkeläisistä meni heti teltan pystytyksen jälkeen makoilemaan väsymyksen vuoksi.

Kuvassa uusi teltta, joka oli ensimmäistä kertaa käytössä. Teltta oli helppo koota ja siinä oli hyvä nukkua.

Kaikkiaan neljä oppilasta nukkui ”Hammockeissa” eli riippumatoissa.

Etsi kuvasta tappajahämähäkki! Teltan viereisessä puussa oli jäätävä, valtava ja pelottava hämähäkki…

Hammock-jengi nukkui osin päällekkäin. Ensi kerralla laitetaan kolmeen kerrokseen!

Retkiruokana oli paljon erilaisia syötäviä, joita laitettiin paistumaan folionyytteihin. Tarjolla oli mm. erilaisia makkaroita, perunaa, paprikaa, tuorejuustoa ja sipulia.

Löysimme herkkutatteja! Niistä tehtiin herkullista kastiketta paahdettujen ruisleipien päälle.

Tässä kuvassa näkyy hivenen yön tunnelmaa. Metsässä oli pimeää, mutta silti siellä oli kiva kävellä, koska meillä oli otsalamput mukana.

Tämän retken suurimmat tapahtumat: Astuttiin maa-ampiaisten pesään. Tämän seurauksena alkoi huitominen ja siinä hötäkässä otsalamppukin sai kyytiä. Onneksi se löytyi seuraavana aamuna.

Lisäksi jännitystä saatiin, kun yöllä käveltiin otsalamppujen valossa muinaishaudalle, jossa oppilaille kerrottiin kauhutarinoita!

Ja lopuksi pieni muistutus retkeilijöille!

 

 

 

 

 

Retkikurssin 2019 päätösreissu Kullaanvuorelle

Retkikurssimme viimeinen reissu tältä keväältä suuntautui Kullaanvuoren laavulle. Aluksi bussin kyydillä liikahdimme Myllylle, josta lähdettiin kävelemään. Matkan varrella näimme Haunisten altaan ja siitä jatkoimme kohti tapaamispaikkaa.

Matkalla laavulle pysähdyimme pieneläinten hautausmaalla, josta otimme rinkat selkään. Hautausmaalle haudataan pienehköjä lemmikkieläimiä.

Kävely oli semi-raskasta ja matkan pituus oli noin 1,7 km. Käytiin myös katsomassa jollain hiekkavuorella maisemia.

Muutamat kaverit ottivat kokeiluun uuden teltan…

…sekä uuden riippumaton.

Iltanuotiolla teimme texmex-buffan, joka oli hyvää ja kaikki pitivät siitä.

Näkötornista näki Turkuun ja jopa pidemmälle.

Tässä olimme nuotion ääressä ja hyvässä seurassa.

Me odotimme bussia, että pääsisimme koululle ja siitä kotiin.

 

Retkikurssin talviretki Sauvon Ahtelassa 5.-6.3.2019

 

Kertasimme puolijoukkueteltan pystytyksen kerran koululla, mutta Ahtelassa tuuli vaikeutti pystytystä. Kamina saatiin nopeasti syttymään ja kipinävuorot jaettua.

Teimme ruokaa nimeltä Gulassi ja se oli todella hyvää! Kaikki tykkäsivät.

Maisema oli kaunis ja avara. Ahtela oli hieno paikka vaikkakin siellä oli viileää ja siellä tuuli paljon varsinkin yöllä. Yöllä oli pakkasta 18 astetta ja aamulla 5 astetta.

Kipinävuorot kestivä 1,5 tuntia. Välillä tuli liian kuuma kun kipinämikko laittoi liika puita kaminaan. Joitakin retkeläisiä se harmitti.

Tässä kuva liian kuumasta kaminasta…

Mukana oli myös koekamina, jonka toimivuutta kokeiltiin. Kamina toimi periaatteessa hyvin (vettäkin keitettiin), mutta se ei pysynyt kunnolla pystyssä.

Näinkin voi makkaraa grillata…;)

Aamupalaksi oli sämpylä, pillimehu ja keksi. Joimme grillikatoksessa myös kahvia. Bussi haki meidät koululle klo 11.30 ja kaikki olivat hymyssä suin. Aamun kelikin oli suosiollinen. Kiitos Ahtela!

Retkikurssin kauden toinen yöretki Vaarniemeen

Tämän kauden toinen yöretkemme suuntautui siis Kaarinaan Vaarniemen laavulle. Pakattuamme lähdimme koululta kävelemään Uittamon bussin pysäkille. Menimme bussilla Uittamon päätepysäkille asti. Sitten kävelimme pitkän matkan luontopolulla ja pitkospuilla.

Kävelimme syksyisessä metsässä kohti laavua. Matka oli rento kävellä syksyisissä maisemissa.

Tässä näemme opastaulun ja taustalla näkyy Vaarniemen rälssitila.

Tässä näemme Rieskalähteen koulun lukuvuoden 2018-2019 koulupuvun. Mallia otettu sotilasasusta vuodelta 1779.

Lopulta meillä oli vastassa raskaat portaat. Jalkalihakset joutuivat koville, koska portaita oli yhteensä 233 ja rinkat painoivat selässä.

Ruuaksi teimme chorizo-pastaa, joka oli todella hyvää ja helppo valmistaa. Kannattaa kokeilla kotona!

Pastaan kuului: paprikaa, valkosipulia, lehtikaalia, punasipulia, aurinkokuivattuja tomaatteja, tomaattikastiketta sekä makaroonia. Vatsat tulivat täyteen!

Yöllä ei ollut kosteata, koska teltat olivat kuivat aamulla.

Hyvin nukutun yön jälkeen teimme lähtöä Vaarniemen laavulta kohti koulua.

Loppumatkasta löytyi suuri tammi, jonka kyljessä oli niin suuri kolo, että sinne mahtuisi retkeilijä rinkkoineen.

Retkikurssi 2018-2019 ensimmäinen yöretki

Hevonpään laavu Paimiossa

Retkikurssin 2018-2019 ensimmäinen yöretki suuntautui uusiin maisemiin Paimioon Hevonpään laavulle. Tiistaina koulun jälkeen pakkasimme leirivarusteet ja lähdimme bussilla kohti Paimiota. Ystävällinen bussikuski vei meidät pysäkin verran Föli-alueen ulkopuolelle!

Parkkipaikalla meitä odotti Tomas Törn varusteiden kanssa ja sieltä lähdimme rinkat selässä kävelemään kohti laavua. Metsästä löytyi valtavasti herkkutatteja! Laavulle saavuttuamme etsittiin teltoille hyvät paikat ja leiriydyttiin. Pieninä snackseina maistelimme Muhiksen falafeleja sekä herkullista Amba-kastiketta.

Polttopuiden teko aloitettiin ennen pimeän tuloa.

Seuraavaksi lähdettiin etsimään viikinkihautaa. Hauta sijaitsi korkean kallion päällä.

Kallion laelta oli mahtavat näkymät lounaaseen.

Kalliokiipeilyn jälkeen palattiin laavulle ja maisteltiin nachoja USKOMATTOMAN tulisen kastikkeen kera. Sen jälkeen herkuttelimme TexMex-buffan nuotion ääressä. Yöllä jotkut telttaryhmät uskaltautuivat yöllisiin seikkailuihin.

Aamulla laitettiin varusteet kuntoon ja lähdettiin takaisin bussipysäkille. Koska varusteet pakattiin reippaasti, jäi aikaa chillailulle.

Kiitos Hevonpään laavulle ja sen ylläpitäjälle Reino Hutaselle!

Retkikurssin päätösretki Kullaanvuorelle

Kevään viimeinen retki suuntautui Ruskolle Kullaanvuorelle. Ensin matkustimme bussillä näppärästi koulun vierestä kauppakeskus Myllyyn ja sieltä kävelimme Raision ABC:n vieritse retkeilyreitistöä pitkin laavulle. Aluksi käveltiin ilman rinkkoja ja matkalta ne napattiin selkään.

Perillä laitettiin ryhmittäin telttamajoitukset kuntoon ja vietettiin iltaa mm. lähimaastossa liikkuen ja ruokaa laittaen. Telttayön jälkeen seuraavana päivänä matkasimme saman reitin takaisin koululle. Kävelymatkaa kertyi edestakaisin n. 11 km. Aurinko paistoi koko reissun täydeltä terältä. Oivallinen kurssinpäätös! Alla muutama maistiainen reissusta…

Tässä näemme Raision padon.

Vaelsimme Raisiossa ja ylitimme puron. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin.

Yövyimme Kullaanvuoren laavulla. Se on mahtava leiripaikka! Lähistöltä löytyi myös näköalatorni.

Tästä emme saaneet polttopuita…

Illalla valmistimme yhteisen Tex-Mex -buffan!

Arrrivaaa!

Muchas gracias!

Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.

Mikä eläin on kuvassa?

Aivan oikein! Se on kyy. Ja tässä on sen kaveri. Uskokaa tai älkää, myöskin kyy.

Retkikurssi 2017-2018 kiittää ja kuittaa!

Retkikurssin yöretki Pomponrahkaan syksyllä 2017

Ensimmäinen tauko tämänvuotisella retkikurssilla.

Opeteltiin käyttämään retkikeitintä ja tehtiin chorizopastaa!

Retkeläisten lisäksi kuvassa opettajien yksiöt.

Tehtiin hyvää ruokaa ja syötiin.

Avot, Chorizopasta…

…samma med parmesan.

Astiat tiskattiin hiekalla ja vedellä.

Nuotion äärellä fiilistelyä.

Yöseikkailulla vastaan tulee outoja laitteita.

Iltanuotiolla seurattiin urheilua. Suomi voitti sekä koripallossa että jalkapallossa!

Auringonpaisteessa paluu kouluun.

Retkikurssin viimeinen yöretki

Pienluokkien retkikurssin 2016-2017 viimeinen yöretki pidettiin 9-10.5. Alkuperäinen ajatus oli että patikoidaan sellaiseen paikkaan, johon on koululta käsin mukava mennä kohtuullisin ponnistuksin. Paikaksi valikoitui Kullaanvuoren laavu Raision ja Ruskon rajalla. Kamojen pakkaus, pakulla rinkkojen siirto puolimatkaan Raision ABC:lle, oppilaat bussilla Myllyyn ja sieltä kävellen ja matkalta rinkat poimien yöpymään laavulle. Mahtavaa!

Matka kuitenkin alkoi hieman synkissä tunnelmissa…

Saatiin vähän lunta…

…hiukan lisää lunta…

…vielä vähän…mutta kun kalenterissa lukee että on kesä niin silloin on!

Suunnistamisessa muuten kyltit on käteviä!

Ja vielä yksi, jotta tilanne tulee varmasti selväksi.

Onneksi puolivälin krouvin pelastava peukku löytyi ennenkuin retkikuntamme kokonaan upposi hankeen shortseineen päivineen!

Ja lopulta myös pääsimme itse leiripaikkaan.

Leirissä laitettiin luonnollisesti teltat pystyyn. Seuraavassa erilaisia tapoja asua metsässä.

Sosiaaliset voivat rakentaa paritalon…

…Yksiö on kuitenkin halvempi ratkaisu…

…Hieman laadukkaampi yksiö paremmalta alueelta…

…Todelliset seikkailijat haluavat elää vaarallisesti unissaankin. Kunhan ei kaveri herää aamulla väärällä jalalla…

Ja tässä vaihtoehto romantikoille!

Tähän väliin pieni tilannekuva kokkailutuokiosta.

Retkiruokailussa kaikki tavat ovat sallittuja, kunhan ei roskaa.

Voi valmistaa ällöttäviä lohi-juures-vuohenjuustonyyttejä…

…tai sitten voi herkutella Saarioisten äitien gourmetilla!

Tärkeintä on että saa jälkkäriksi oppilaan itse pikku kätösin tekemällä paistinpannulla tehtyjä lettuja! Nam!

Illan aikana säikyttiin metsässä hiippailevia otuksia ja kuunneltiin karhun murinaa. Kaikesta jännittävästä huolimatta yöllä myös nukuttiin hieman. Ainakin jotkut…tai ainakin minä…vähän.

Aamulla yksi teltta oli vaihtanut paikkaa lähiöstä keskustaan.

Romantikkomme heräilemässä…

Kylmistä olosuhteista huolimatta sissimme selvisivät hengissä reissusta. Paluumatka oli hivenen miellyttävämpi myönnettäköön. Nyt sai kylteistäkin selvää, vaikkei niitä tarvittukaan.

Ja vielä lopuksi muoti-ikonimme esittelee kevään retkimallistoa!

Pienluokkien retkikurssi kiittää ja kuittaa! Neljä retkeä on takana jokaisena vuodenaikana. Voisi kuvitella että nämä hetket jäävät oppilaiden mieliin eri tavalla kuin luokissa vietetyt. Toivotamme syksyllä taas uudet reissulaiset tervetulleiksi.

Hyvää kesää kaikille!

T: Opettajat