Blogi

Juhannusjuhlat

Tänään vietimme Rahjekadulla juhannusjuhlia. Juhlissa tanssittiin, laulettiin sekä syötiin makkaraa ja jätskiä.

Yhteislaulua juhlan alkuun.
Kalastusta. Saaliiksi tuli jätskiä. 🙂
Makkara maistui myös.

Hyvää juhannusta kaikille! <3

 

Koronakevät 2020

Koronakevät on ollut meille kaikille poikkeuksellista aikaa. Rahjekadulla olemme pyrkineet järjestämään mahdollisimman normaalia varhaiskasvatusta poikkeusoloista huolimatta.

Maaliskuussa totuttelimme uuteen arkeen, ja saimme ennätysmäärän lunta. Lunta oli varmaankin enemmän kuin koko talvena.

Maaliskuun 30. päivä

Huhtikuussa valmistauduimme pääsiäiseen koristelemalla pajunkissoja ja istuttamalla pääsiäisruohon itsetehtyihin kipsipurkkeihin.

Kipsistä tehdyt kupit pääsiäisruohoille.

Teimme myös pajunkissamaalaukset, ja kokeilimme samalla silkkipaperimaalausta.

Vietimme pääsiäistä etsimällä pääsiäispupun piilottamia pääsiäismunia.

Huhtikuussa bongailtiin kevään merkkejä ja juhlimme myös vappua. Pidimme vappujuhlat päiväkodin pihalla.

Pikkuautoilla maalausta vappujuhlissa.

Toukokuussa teimme pyöräilyretken palloilukentälle ja vietimme kevätjuhlia lasten kanssa. Kevätjuhlissa muistimme meidän tulevia eskareita ruusuilla.

Pyöräretkelle lähdössä..

Tuleville eskareille ruusuja.

Leikkikerho avasi myös ovensa uudelleen toukokuun puolessa välissä. Kerholaiset ovat askarrelleen ötököitä ja laulaneet ötökkälauluja. Lisäksi kerhossa rakennettiin ”puumaja”, ja jumpattiin jumppasalissa. Jumpassa harjoiteltiin eri muotoja ja värejä.

Steam Junior -haastekilpailu, Pieniä suuria Itämeri-tekoja 2020

Osallistuimme viime viikolla Steam Junior -haastekilpailuun Vekkulien ja Viikarien 5-vuotiaiden kanssa. Kilpailussa piti keksiä ratkaisuehdotus Itämeren ja Saaristomeren tilan parantamiseksi. Katsoimme ensin videon Itämeren rehevöitymisestä, jonka jälkeen lapset saivat vapaasti ideoida ratkaisua esitettyyn ongelmaan. Meidän viskarit ideoivat hienoja vedenpuhdistuskoneita. Tässä kuvia koneista:

Lisäksi teimme videon, jolla osallistuimme kilpailuun. Videolla lapset saivat kertoa keksinnöistään.

Tapahtumarikas helmikuu

Helmikuussa Rahjekadulla tapahtui seuraavaa..

Tiedepäivä

Vietimme Rahjekadulla tiedepäivää tiistaina 11.2. Saimme vieraiksemme TSYKin luonnontiedelukion 2. vuosikurssin opiskelijoita, jotka olivat suunnitelleet meidän viskareille tiedetapahtuman. Tapahtumassa kiersimme erilaisia tiedepisteitä.

Pisteillä tutkimme erilaisten esineiden kellumista ja uppoamista.

Treenasimme pipetin käyttöä..

Selvitimme, mitä tapahtuu kaalimehun värille, kun siihen sekoittaa etikkaa, ruokasoodaa, sitruunamehua tai pyykinpesujauhetta.


Tutustuimme mikroskoopin käyttöön ja tutkimme, miltä iho tai vaatteet näyttävät oikein läheltä.

Mietimme sisäelinten paikkaa ”söpö”-torson (lasten keksimä nimi) kanssa.


Lisäksi harjoittelimme ohjelmointia ja kirjaimia BeeBot-roboteilla, joka oli huippukivaa!

Tiedetapahtuman loppuhuipennus oli elefantin hammastahna, joka syntyi kun sekoitettiin asianpesuainetta ja vetyperoksidia.

 

Ystävänpäivä 14.2.

Ystävänpäivänä kokoonnuimme kaikki yhteen katsomaan pöytäteatteria, joka oli tarina pienestä karhunpojasta, joka kaipasi ystävää. Muut metsän eläimet yrittivät ensin tarjota sille ruokaa, kunnes pieni jäniksenpentu ymmärsi, että karhunpoika kaipasikin ystävää ja leikkikaveria.

Li Anderssonin vierailu

Maanantaina 24.2. oli jännittävä päivä meille kaikille, kun opetusministeri Li Andesson kävi Rahjekadulla vierailulla. Lapset olivat tehneet ministerille pienen kirjasen, jossa oli tarina kivasta päiväkotipäivästä. Lapset saivat kertoa siitä, mikä päiväkodissa on kivaa ja mitä siellä tehdään. Lopussa oli myös terveiset päiväkodin henkilökunnalta ministerille varhaiskasvatuksesta.

Laskiainen

Laskiaistiistaina 25.2. ei päästy pulkkamäkeen, mutta vietimme päiväkodinpihalla ulkoilutapahtumaa liikunnallisen radan merkeissä. Lisäksi grillasimme makkaraa ja soijanakkeja päiväkodin takassa.

Myöhemmin makkaran grillaus jatkui pihaleikeissä.

Kalvelan päivä

Näkemyksiä sammosta.

Kalevalan päivänä luimme Koiramäen kalevalaa, piirsimme sampoja ja kuuntelimme kannelmusiikkia.

Tapahtumien lisäksi helmikuun kattavana teemana on ollut ystävyys. Olemme puhuneet paljon siitä, millainen on hyvä kaveri ja mitä kavereiden kanssa voi tehdä. Lisäksi olemme piirtäneet sekä mielikuvitusystäviä että oikeita ystäviä. Ystävistä puhuessa eräs lapsi totesi, että ”Isi on ihanin, koska auttaa ja tekee töitä”.

Kuvia ystävistä.

 

Syksyn puuhia ja jouluun valmistautumista

Syksy oli ja meni. Syksy kului muun muassa metsämörriretkillä, joissa käytiin läpi kompostointia ja maatumista ja vietiin linnuille talveksi ruokaa. Olemme viikoittain käyneet ihmettelemässä, onko ruokaa vielä jäljellä ja lisänneet sitä sen mukaan. Lisäksi olemme jumpanneet viikoittain salissa ja laulaneet syksylauluja.

Lintubongausta.

 

Vekkuleiden pienten jumpassa käytiin temppuilemassa pallomeressä!

Marraskuussa saimme muutaman päivän nauttia myös lumesta.

Isänpäivän seikkailurata. Lumikin tuli juuri sopivasti!

Lisäksi olemme viettäneet pikkujouluja päiväkodin viereisessä metsässä, ja tulipa ihan oikea tonttukin meitä tervehtimään ja jätti meille kirjeen. Kirjeessä tonttu toivoi omia lempijoululauluja, joita sitten lauloimme yhdessä. Vietimme myös itsenäisyyspäivää, jossa ohjelmassa oli perinteinen presidenttiparin kättely sekä tanssiaiset. Joulujuhlia vietettiin tänä vuonna aamulla puurojuhlan merkeissä.

Viikkoa ennen joulua kävimme Mikaelin kirkossa, jossa saimme muun muassa testata urkujen soittamista.

Rahjekadun päiväkoti löytyy nyt myös Instagramista nimellä Rahjekadun_phy. Ottakaa seurantaan! 🙂

Oikein hauskaa joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille! <3

 

Kesäpäivystys ja paluu arkeen

Rahjekadun päiväkoti hiljeni heinäkuuksi ja siirryimme kesäpäivystykseen Säkäkujan päiväkotiin. Päivystyksen yhtenä teemana oli vesi. Tutustuimme vedenalaiseen maailmaan ja teimme taideteokset samaisella teemalla. Leikimme vesileikkejä, maalasimme vedellä, ja teimme puutöitä. Kesäpäivystyksessä oli kivaa!

 

 

 

 

 

 

Majan rakennusta.

Paluu arkeen on sujunut tutustumisen merkeissä. Lapset ovat saaneet rauhassa tutustua päiväkotiin ja toisiinsa. Elokuussa Vekkuleissa on tutkittu päiväkodin lähiympäristöä ja retkeilty viikoittain lähimetsässä. Vekkulit ovat saaneet tutustua Metsämörriin sekä Metsämyttyseen. 

Saanko esitellä, Metsämyttynen!

 

Koti Metsämyttyselle

5-vuotiaat ovat lisäksi tehneet tuttavuutta sympaattisen Pikin kanssa, joka opettaa lapsille kaveritaitoja. Lisäksi Vekkulit ovat maalanneet pihlajanmarjoja sekä syksyisiä omenoita. 

Keväällä istutettujen yrttien maistelua. Suosikiksi nousi persilja.

Myös Viikareissa on elokuussa tutustuttu uusiin kavereihin, harjoiteltu leikki-ja vuorovaikutustaitoja ja luettu tarinoita. Lisäksi Viikareissa maalattiin ystävyyden värit Piki-tarinan innoittamana. Maalaus tehtiin yhdessä kaverin kanssa ja samassa harjoiteltiin päävärejä.

Ystävyyden värit

”Vadelmatassut, vadelmatassut, meillä on hienot vadelmajuhlat!”

Avoimessa päiväkodissa ja leikkikerhossa vietettiin marjatempausta elokuun viimeisellä viikolla. Lauluhetkillä marjaisat lorut ja laulut veivät leikkijät mukaansa. Tutuksi tulivat niin pomppivat puolukat kuin marjastushumppakin. Taileiluhuoneen puuhissa marjamaalauksen aikana ei haitannut, vaikka marja jos toinenkin sujahti myös taiteilija omaan suuhun. Makuhermoja hellittiin myös keittiössä sillä leikkikerholaiset leipoivat tarjolle mustikkapiirakkaa. ”Mus-tik-ka, naminaminam, mus-tik-ka! JEEEE”

 

 

 

 

Juhannuksen juhlintaa

 

Torstaina vietimme juhannusjuhlia päiväkodin pihalla. Juhlissa ohjelmassa oli perinteiset lavatanssit, kukkaseppeleiden tekoa sekä ongintaa. Lasten yllätykseksi kalasaalis olikin jätskiä!

Ihanaa juhannusta. <3

 

Alkavan kesän ihanuus ja haikeus

Rahjekadulla on nautittu kesäisen lämpimistä säistä täysillä. Saimme Turun kaupungilta kasvualustat, joihin istutettiin lasten kanssa erilaisia yrttejä. Viime viikolla alkoi jo pienet vihreät kasvien alut pilkistää mullan alta.

Vekkulit ovat puuhailleet paljon ulkona, muun muassa ulkojumppaa ja tehneet metsäretkiä. Pidimme metsän siimeksessä satuhetken ja rakensimme majaa, jota on rakennettu jo alkukeväästä asti. Satuhetken tunnelma oli ihana. Tällä kertaa majaa sisustettiin sisältä kivillä, joista tuli sohvat ja telkkari sisälle. Rakensimme myös ”nuotion” majan eteen.

Viikarit ovat toukokuussa tutkineet erilaisia ötökoitä. Suurennuslasit ovat olleet kovassa käytössä, ja niillä on tutkittu muun muassa muurahaisia ja hämähäkkejä.

Kerhossa on tutustuttu ammatit-projektiin liittyen puutarhureihin.

Toukokuussa 15.5. vietettiin Rahjekadun kevätjuhlaa. Sää suosi meitä, ja juhlat järjestettiin päiväkodin pihalla, jossa oli erilaisia toimintapisteitä ja valokuvauspiste. Mannerheimin lastensuojeluliiton Soppaa ja sympatiaa tarjosi meille jätskit. Juhlassa muistettiin myös eskariin lähtijöitä. Juhlat päätti Vuoden uusi lastenlaulu –kilpailun 2018 voittaja Ville Karttusen konsertti.

Perhepotretti kevätjuhlafiiliksissä.
Ville Karttunen esittelee lapsille kasettisoitinta

Perhepäivähoidon lapset kävivät tutustumassa suureen idoliinsa, eli traktoriin Jyrkkälän huollossa.

Vierailupäivä alkoi asianmukaisten varusteiden pukemisella. Lapset saivat huomioliivit ja suojalasit, jotta työkoneen kanssa voidaan alkaa ”työskentelemään”. Koulutukseen kuului mm. Traktorin katsastus. Tarkkasilmäiset katsastajat huomauttivat, että traktori on liian likainen..

 

Traktorin katsastuskortti

Ohjaamo taisi olla se mielenkiintoisin paikka. Kukahan sitä nyt ei haluaisi traktorin penkillä istuskella. Vierailun päätteeksi jokaiselle osallistujalle kirjoitettiin vielä palkintodistus käynnistä ja sovittiin, että moikataan vilkuttamalla aina kun tavataan.

Perhepäivähoidon lapset vilahtavat Turun kaupungin facebook-sivuilla. Jos haluat piristystä päivääsi, käy katsomassa, miten meillä kaffetellaan. Tässä linkki julkaisuun: https://www.facebook.com/turunkaupunki/videos/369065910482139/

Kevään merkkien bongausta ja tutkimusretkiä lähiympäristöön

Rahjekadun kevätpuuhiin on kuulunut muun muassa keväisiä metsäretkiä, ulkona taiteilua ja pääsiäispuuhia. Vietimme myös vappujuhlia, jossa ohjelmassa oli naamiaiset ja disco sekä ulkona mehutarjoilu.

Majan rakennusta lähimetsässä.
Kevään merkkejä! <3
Ensimmäinen leskenlehti bongattu.

Vekkuleissa istutettiin pääsiäisruohoa, tehtiin virpomisoksia ja päästiin avoimen päiväkodin järjestämään pääsiäismuskariin. Näistä olikin osasta kuvia jo edellisessä blogi-postauksessa.

Ennen vappua Vekkulit maalasivat teemaan sopivasti ilmapalloilla pihalla auringon paisteessa.

Ilmapalloilla maalaus oli huippumenestys!

Vekkulit tekivät myös eväsretken Härkämäen leikkipuistoon. Eväät maistuvat aina parhaimmalta ulkona.

Leikkipuistossa oli hurjan korkeita kiipeilytelineitä, joihon osa rohkeista uskaltautui kiipeämään.
Vauhdin huumaa!

Viikareiden huhtikuu kului samankaltaisissa merkeissä kuin Vekkuleidenkin, eli pääsiäis- ja vappupuuhailua. Tulevat eskarit pääsivät myös tutustumaan Aunelan esikouluun, jossa heillä oli kuvasuunnistusta nykyisten esikoululaisten kanssa.

Espanjan maistiaisten musiikkipiirtämistä. Voi sitä eläinten nimiä näinkin harjoitella. 🙂
Viikareiden pääsiäisruohot.

 

 

 

 

 

 

 

Leikkikerholaiset tekivät retken metsään, ja siellä heitä odotti yllätys, kun ystävämme Metsämörri oli viimein palannut talvilevoltaan! Mörri otettiin avosylin vastaan ja hänelle rakennettiin metsään oma maja. Mörri antoi lapsille tehtäväksi kevätjumpan, joka tehtiin metsän puita hyödyntäen. Ihanaa akrobatiaa luonnon keskellä. 🙂

Metsämörri kainalossa.

 

Leikkikerholaiset pääsivät myös kokeilemaan monitaiteellista työskentelyä. Kerholaiset puhalsivat värikkäitä kuplia, seikkailivat soivassa purossa, rakensivat oman sadepilven ja veivät seikkailuvarpaat maalaamaan kylmällä ja lämpimällä maalilla. Iloa riitti ja lasten mielestä etenkin kuplat ja varpailla maalaus olivat ”sikasiistiä ja superkivaa”