Mitä tarkoittaa yhdenvertaisuus ja tasa-arvo?
Yhdenvertaisuus tarkoittaa samanarvoisuutta eri ihmisryhmien välillä. Yhdenvertaisuuslain 8 § kieltää syrjinnän iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintää on välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä. Syrjintää ei kuitenkaan ole positiivinen erityiskohtelu, jonka tavoitteena on tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen. (Yhdenvertaisuuslaki, 8-9 §.)
Tasa-arvo tarkoittaa sukupuoleen perustuvan syrjinnän estämistä ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistä. Tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä. (Tasa-arvolaki, 5 §.)
Mitä ovat tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmat?
Vuonna 2015 on tullut voimaan laki, jonka mukaan nämä suunnitelmat tulee löytyä jokaisesta oppilaitoksesta. Niiden tekemisessä ja päivittämisessä tulee olla mukana oppilaita, huoltajia ja henkilökuntaa.
Kaikilla kouluilla on oltava suunnitelma, joka sisältää arvion yhdenvertaisuuden toteutumisesta koulun toiminnassa sekä tehokkaat ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Suunnitelma laaditaan yhdessä oppilaiden, huoltajien ja koulun henkilöstön kanssa.
Uudistuneessa tasa-arvolaissa (2015) edellytetään kouluilta lisäksi tasa-arvosuunnitelmien laatimista. Suomen lainsäädännössä tasa-arvo viittaa naisten ja miesten väliseen tasa-arvoon sekä sukupuolen moninaisuudesta johtuvan syrjinnän poistamiseen. Turun perusopetuksessa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat yhdistetään siten, että yhdistetyssä suunnitelmassa otetaan huomioon molempien lakien vaatimukset. Koska yhdenvertaisuus terminä sisältää myös tasa-arvon, käytetään suunnitelmasta nimeä yhdenvertaisuussuunnitelma.
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Turun perusopetuksen opetussuunnitelmassa.
Yhdenvertaisuussuunnitelman päivittäminen
Turussa yhdenvertaisuuskysely toteutetaan kahden vuoden välein. Koulun rehtori saa oman koulun vastaukset ja niiden perusteella suunnitelmat päivitetään.
Edellinen kysely on toteutettu syksyllä 2022.
Oppilaiden näkemys:
Maailman paras tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma