Oikeus osallistua -hanke: Vahvistetaan yhdessä hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta

Turun kaupungin koordinoimassa Oikeus osallistua -hankkeessa on mukana viisi ammatillista oppilaitosta. Hankkeen toimintasuunnitelmassa on kuvattu kolme eri painopistealuetta, joihin oppilaitosten kehittämistoiminta kohdistuu: Opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksien ja opiskelijakuntatoiminnan kehittäminen (2.1), yhteisöllisen toimintakulttuurin vahvistaminen (2.3) ja ammatillisen koulutuksen turvallisuuskulttuurin kehittäminen (2.4). Opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia on kehitetty Turun ammatti-instituutissa ja Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedussa lisäämällä digitaalisia vaikuttamismahdollisuuksia sekä vahvistamalla ryhmänedustajien, tutor-, opiskelijakunta- ja yhdistystoiminnan tunnettavuutta.

Yhteisöllisen toimintakulttuurin vahvistamiseksi Salon seudun koulutuskuntayhtymässä on pilotoitu Vahva aloitus -toimintamallia ravintola ja catering alalla kesäkuussa 2021. Tutustuminen aloitettiin kahden päivän mittaisella orientaatiolla, jonka aikana huomioitiin opiskelijoiden kielellinen osaaminen S2 ja hankittiin opinnoissa tarvittavat vaatetus ja materiaalit. Opiskelijahuolto oli mukana pilotoinnin toteutuksessa. Turun kristillisen opiston säätiö on hankkeen aikana aloittanut OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatin mukaisen itsearvioinnin. Opetushenkilökunta ja johto ovat arvioineet toimintakulttuurin ja johtamisen arviointialueen.

Ammatillisen koulutuksen turvallisuuskulttuurin kehittämisessä ovat mukana kaikki toteuttajaorganisaatiot. Turun ammatti-instituutti on koordinoinut painopistealueen yhteisen turvallisuuskyselyn, jossa ovat mukana kaikki hankkeen organisaatiot. Kysely mikä suunnattiin oppilaitosten esihenkilöille. Ammattiopisto Liviassa turvallisuuskulttuuria on vahvistettu henkilöstökoulutuksella, jonka kautta pyritty lisäämään organisaation tietoisuutta turvallisuuteen liittyvien uhkien tunnistamisessa. Ammattiopisto Liviassa on tehty myös sähköisten järjestelmien valmiustasokartoitus.

Artikkeli on julkaistu Galaksi Uutiskirjeessä 30.11.2021
https://hyvinvoivaamis.fi/uutiskirjeet/2021/galaksin-uutiskirje-42021