Opiskeluhuolto
Lukion opiskeluhuollolla tarkoitetaan opiskelijan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä. Ongelmien ennaltaehkäisy ja ripeä puuttuminen ongelmiin ovat tärkeitä. Opiskeluhuoltoon sisältyvät myös opiskeluhuollon palvelut, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä opiskeluterveydenhuollon palvelut. Opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä. Opiskeluhuolto järjestetään yhteisöllisenä opiskeluhuoltona ja yksilökohtaisena opiskelijahuoltona.
Opiskeluhuollon ohjausryhmä
Ryhmä koordinoi lukioiden opiskelijahuoltoa Turussa. Ohjausryhmä on monialaisesti koottu ryhmä ja siihen voi kuulua esim. lukion opettajia, terveydenhoitaja, kuraattori, opintopsykologi, opinto-ohjaaja, erityisopettaja, rehtori tai apulaisrehtori ja lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja. Ohjausryhmä vastaa yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista.
Lukion opiskeluhuoltoryhmä eli LUMO
Lukiokohtainen opiskeluhuoltoryhmä vastaa yhteisöllisen opiskeluhuollon toiminnan suunnittelusta, toteuttamisesta, arvioinnista ja kehittämisestä. Tavoitteena on kehittää ja edistää opiskelijoiden hyvinvointia, viihtyvyyttä, turvallisuutta ja terveyttä. Lukiokohtaista opiskeluhuoltoryhmää johtaa rehtori ja siihen kuuluvat opinto-ohjaaja, nimetty opettajajäsen, terveydenhoitaja, opiskelijajäseniä, kuraattori ja / tai psykologi ja mahdollisuuksien mukaan lääkäri, huoltajien edustajia sekä tarvittaessa erityisopettaja. Opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu vähintään kerran lukukaudessa.
Monialainen asiantuntijaryhmä eli MAR
Ryhmä kutsutaan koolle, jos opiskelijan tueksi tarvitaan laajempaa asiantuntijaryhmää. Tarve hyödyntää asiantuntijaryhmän osaamista voi tulla esim. opiskelijalta, opettajalta tai opiskeluhuollon edustajalta. Ryhmän kokoonpanosta sovitaan opiskelijan kanssa. Asian käsittely yksittäisen opiskelijan tueksi koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä perustuu opiskelijan tai hänen huoltajansa kirjalliseen suostumukseen.
Salassapito ja vaitiolovelvollisuus
Opetukseen ja opiskeluhuoltoon osallistuvat ammattihenkilöt eivät saa antaa sivullisille yksilökohtaisen opiskeluhuollon asiakirjoihin sisältyviä tai muuten tietoonsa saamia yksittäistä opiskelijaa koskevia salassa pidettäviä tietoja, ellei hänellä ole siihen suostumusta tai ellei siihen ole tiedon luovuttamiseen oikeuttavaa lain säännöstä. (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, 22 § Opiskeluhuoltorekisteriin sisältyvien tietojen salassapito.) Alle 18-vuotiaan opiskelijan asioissa lupa tiedonhankintaan esimerkiksi edellisestä koulusta tehdään pääsääntöisesti huoltajan luvalla. Yli 18-vuotias opiskelija voi antaa luvan tiedonhankintaan ja tiedonsiirtoon itsenäisesti.
Tarkempaa tietoa Turun lukioiden opiskeluhuollosta löydät Opiskeluhuollon käsikirjasta (linkki). Tietoa Turun kaupungin tarjomasta avusta ja tuesta nuorille löydät tältä sivulta.