Tutustumista keskiaikaiseen Turkuun (Pernontien päiväkoti)

Retki Turun linnaan

Filed under: Majavat — Annukka Viljakainen at 1:26 pm on tiistai, joulukuu 17, 2013 Tagged keskiaika, retki, ritarisali, Turun linna, Turun linnan tonttu-ukko

Olimme Majavien kanssa tutustuneet Marraskuun puolella hieman keskiaikaiseen Turkuun. Tällöin tutkimme älytaulun ja tietokoneiden avulla keskiaikaisia rakennuksia Turussa sekä miltä keskiaikainen Turku ylipäänsä on näyttänyt, eli millaisia vaatteita ja koruja ihmiset ovat käyttäneet ja millainen valuutta oli käytössä. Tutkimusten perusteella piirsimme ja maalasimme työt keskiaikaisesta Turusta.



Hanna-Mian keskiaikainen linna

Kun olimme tutustuneet keskiaikaan teoriassa, päätimme päästä niin sanotulle aidolle pelipaikalle, eli käymään Turun linnassa. Joulukuun puolivälissä oli aika vierailla linnassa. Mielissämme vilisivät prinsessat, prinssit sekä ritarit, ehkäpä näkisimme myös vilauksen linnan tonttu-ukosta?



Innokas tutkimusjoukkio odottamassa sisäänpääsyä

Tutkimuskierros alkoi huoneesta, jossa Prinssi Erik oli ollut vangittuna. Oli melko jännittävää nähdä, miten Erikin kyynärpäästä oli kulunut ikkunalautaan jälki, kun hän oli katsellut kaihoisasti joen toiselle puolelle, jossa hänen perheensä asui silloin. Matka jatkui iloisempiin maisemiin, eli ritarisaliin. Ritarisalissa koitimme keskiaikaista vaatetusta yllemme ja harjoittelimme miekkailutaitoja! Osa lapsista pääsi koittamaan, miltä tuntuu istua valtaistuimella ja pari uskaltautui jalkapuuhun.



Arian ja Melindan hurja miekkailu


Melisa ja Venla koittivat miltä tuntuu olla jalkapuussa

Ritarisalin jälkeen kiertelimme näyttelyssä, joka kertoi ihan tavallisesta arkipäivästä linnan asukkaiden näkökulmasta. Löytyi ihania prinsessamekkoja, ritarin haarniskoja, miekkoja ja muita aseita, vanhaa rahaa, ylipäänsä kaikkea mitä normaalin arkielämään on aiemmin kuulunut. Linnassa oli myös käteviä iPadeja, josta pystyi tarkemmin lukemaan vitriinissä olevista esineista tietoa ja katselemaan kuvia.

Tutkimuskierroksemme lopuksi kävimme kurkistamassa Turun linnan tonttu-ukon aarrekammioon. Aarteita löytyi runsain mitoin ja tontun päiväkirja oli vapaasti kaikkien luettavissa. Päiväkirja kertoi Turun linnan historiasta tonttu-ukon näkökulmasta. Selville kävi muun muassa, että Katariina Jagellonica oli tuonut Suomeen haarukat. Olivat siihen aikaan olleet tontun mielestä erikoisia kapistuksia. Aarrekammiossa oli myös susi, joka olikin aika hurja monen eskarin mielestä! Onneksi susi ei ollut kuitenkaan oikea, vaikka se hieman aidolta näyttikin. Liekö tonttu-ukko kuitenkin pelästynyt sutta, kun häntä ei laisinkaan näkynyt?



Elina, Janari, Venla, Marcus, Sara ja Margo tutustumassa tonttu-ukon aarrekammiossa

Paljon jäi kiertämättä, suunnittelimme siis uutta tutkimuskierrosta Turun linnan saleihin kevään puolella. Linna onkin esikouluikäiselle mielenkiintoinen tutkimuskohde, mutta löytyy sieltä perheen vanhemmillekin paljon nähtävää.



Heippa tonttu-ukko, nähdään taas!

Turun linna internetissä: www.turku.fi/turunlinna