Ajankohtaista

Kevätterveisiä Kiitäjistä

Tällä kaudella Kiitäjien ryhmässä oppii, tutkii, leikkii ja hassuttelee 21  2-5 -vuotiasta lasta. Meidän ryhmässä tykätään kovasti musiikista ja musiikki on iso osa ryhmämme toimintaa. Kaksi ryhmän työntekijöistä soittaa pianoa ja yksi kitaraa. Pidämme erilaisia muskareita esim. liikkuen tai soittaen, mutta meillä on paljon musiikkia myös lyhyinä tuokiona ns. välihetkissä. Osa lapsista tykkää osallistua lauluihin ja osa taas viihtyy, kun saa vain kuunnella aikuisen soittoa ja laulua. Ryhmässämme on paljon pieniä lapsia ja musiikki on oiva tapa harjoitella kielellisiä taitoja.

Maaliskuussa olemme myös harjoitelleet tasapainotaitoja temppuradoilla temppuillen.

Helmikuun lopussa vietettiin Kalevalan päivää, jonka kunniaksi päiväkodissamme oli vanhojen tavaroiden viikko. Saimmekin lainaan upeita vanhoja esineitä, jotka kerättiin näyttelyksi ja kävimme niitä lasten kanssa katselemassa pitkin viikkoa. Kalevalan päivän innoittamana rohkaisimme myös perheitä lukemaan jakamalla jokaiselle lapselle kotiin lukupassin. Kun lukupassiin oli saanut merkattua 6 luettua kirjaa, passin sai palauttaa meille ryhmään ja vaihdossa lapsi sai lukutoukkamitalin kaulaansa.

Helmikuu 2024 eskarissa

Terveiset täältä Kuismien eskariryhmästä. Meidän helmikuu on ollut täynnä vesileikkejä, luistelua ja tiedekokeiluja. Olemme käyneet viikoittain uimakoulussa ja oppineet siellä paljon uusia tärkeitä uimataitoon liittyviä juttuja. Luistelu on myös ollut viikoittain ohjelmassa ja olemmekin kehittyneet siinä valtavasti.

Meidän eskareita kiinnostaa myös kovin kaikki tiedekokeilut ja ilmiöiden tutkiminen. Tästä onkin hyvä jatkaa matkaa kohti kevättä ja luontotutkimuksia.

Terkuin, Kuismat

JÄNÖNAPILOIDEN TAMMIKUU 2024

Hauskaa uutta vuotta 2024 täältä Jänönapiloista!

Tammikuun sää on ollut hyvin vaihteleva ja ulkoilu ollut paikoin pakon sanelemana vähäistä. Joko pakkasta on ollut niin paljon, ettei pienten ole ollut mielekästä mennä lainkaan pihalle tai sitten on käyty aivan pikkuinen happihyppely tekemässä, ainakin hieman isompien ja liikkuvaisempien lasten kanssa. Ja kun pakkaset viimein helpottivat, tilalle tuli jää, jonka päällä kukaan ei pysynyt pystyssä. Niinpä ryhmämme perinteiset perjantain retkipäivätkin ovat vielä antaneet odotuttaa itseään . Joten aktiivisesti ulkoilevana ryhmänä on tammikuu tuntunut todella pitkältä. Onneksi sisällä on keksitty monenmoista puuhaa.
Pikkuiset Jänöt nauttivat lomien jälkeen riemulla kohtaamisesta kavereiden kanssa ja vuosi aloitettiinkin rauhassa yhdessä leikkien, pelaillen ja satuja lukien. Toki hieman piti muistella upeita uuden vuoden raketteja, joita myös taiteiltiin mustille papereille tiskiharjojen ja glitterin avustuksella. Talviset puuhat piti siirtää osin sisätiloihin , joten se huomioitiin myös askartelussa luoden lumisadetta kuplamuovin ja valkoisen maalin kanssa, jonka kuivuttua päälle liimattiin lumiukko vanusta ja täydennettiin huovasta leikatuilla asusteilla.
Tammikuuhun on mahtunut myös paljon musiikkia; niin talviset laulut kuin lasten omat kestosuosikit, ovat olleet päivittäin arjessamme mukana, ehdottomia suosikkeja ovat Fröbelin palikoiden “Bussilaulu” sekä jouluinen “Maatilan joulu”. Välillä mukana on ollut myös soittimet, niin marakassit ja muut kuin omat kehon soittimetkin.
Päiväkoteja kiertävä tiedekassi kävi myös ryhmässämme ja pääsimme ihmettelemään, miten eri lelut kelluvat ja uppovat vedessä, miten paperikukkasen terälehdet avautuvat sen kelluessa veden pinnalla ja loimmepa partavaahdosta oman sadepilven ja seurasimme miten elintarvikevärillä värjätyllä vedella pilvessä muodostui sadepisaroita. Siinä oli pikkuisille monta ihmeellistä asiaa.
Suurin asia ryhmässämme oli ehkä kuitenkin oppimisymäristömme muokkaus ja tilan jakaminen toimivammaksi. Näin saimme myös kotileikille paremmat tilat ja samalla sen aktiivisempaan käyttöön. Se on näkynyt heti lasten toiminnassa ja olemme kaikki olleet ratkaisuihin todella tyytyväisiä. Tästä on hyvä jatkaa kevätkautta, toivottavasti helmikuussa päästään nauttimaan vielä talvileikeistä enemmän ulkosallakin.

Joulukuun jouluiset puuhat

Joulukuu on päiväkodin monissa ryhmissä jouluun valmistautumista ja joulun tunnelmaan laskeutumista. Ryhmätilat on koristeltu jouluvaloin sekä joulukuusin, ja lapset ovat paljon kertoneet myös oman kodin koristeista ja valoista innokkaasti. Jokaisella ryhmällä on oma joulukalenteri, jota availemme joka arkipäivä ja laskemme lähestyviä päiviä jouluun. Joulukalenterit voivat olla erilaisia, esimerkiksi tarinan lukemista, tehtävien ratkomista tai vaikka jumppahetkiä. Joulukuussa joulu voi olla esillä kaikessa toiminnassa: Liikuntahetki saattaa vaihtua tonttujumpaksi, kädentaidoissa askartelemme esim. joulukoristeita tai joulukortteja, musiikkihetkellä voidaan laulaa joululauluja ja satuhetken kirja vaihtuu joulukirjaksi. Yksi aina yhtä mieluinen puuha joulukuussa on piparien leivonta ja tietysti myös niiden piparien maistelu. Haluamme toivottaa kaikille oikein ihanaa joulua ja hyvää uutta vuotta 2024!

Lapsen oikeuksien päivä Moision päiväkodissa

Lapsen oikeuksien viikkoa vietettiin 20.-26.11.-23. Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivänä painotettiin eritoten lasten ja nuorten mielenterveysasioita.

Meidän päiväkodissa on tiivis yhteistyö Ulkoleikkikerho Käpälämäen ja päiväkodin ryhmien välillä. Ulkoleikkikerhon ohjaajat Marianne ja Laura ovat perustaneet päiväkotiin kestävän kehityksen (keke) työryhmän, jonka tavoitteena on edistää ympäristökasvatusta ja kestävän kehityksen teemoja päiväkodissa. Joka toimintakausi valitaan yhteisesti palaverissa teemat, joita ryhmissä mahdollisuuksien mukaan toteutetaan. Vietämme myös erilaisia juhlia ja tapahtumia yhdessä. Tälle syksylle olimme ottaneet tavoitteeksi erityisesti lasten osallistamisen jo toiminnan suunnitteluvaiheessa sekä valinneet yhteisesti vietettäväksi Lasten oikeuksien päivän 20.11.

Lasten osallistaminen päätettiin toteuttaa lasten palaverilla eli jokaisesta ryhmästä sai pari lasta osallistua uniajan jälkeen palaveriin, joka pidettiin tietenkin aikuisten kahvihuoneessa, missä aikuisetkin asioista sopivat. Lapsille kerrottiin lasten oikeuksista sekä siitä, mitä yhdessä oli tarkoitus päättää. Työskentelyn helpottamiseksi Marianne oli valmiiksi tuonut kuvia erilaisista toimintamuodoista lapsille, joita sitten tutkittiin yhdessä. Tämän jälkeen lapset saivat kertoa, mitä toimintaa he kannattavat yhteiseen tapahtumaan. Yhdessä valittiin muutama kiva tehtävä ja tapahtuma sovittiin järjestettäväksi Moision laavun ympäristöön. Lapset olivat silminnähden innostuneita siitä, että pääsivät ihan oikeaan palaveriin sekä siitä, että pääsemme metsään yhdessä leikkimään.

 

 

Lasten oikeuksien päivän aamuna Moision pururadalle saapui 3 iloista lapsiryhmää. Ulkokerhon porukka oli asetellut tehtävät valmiiksi. Puihin oli kiinnitetty tehtävälaput, joissa oli sekä kuvin että tekstillä ohjeet, mitä tehdään. Ensimmäisellä rastilla oli liikuntatehtäviä, esimerkiksi haarahyppelyjä ja karhukävelyä. Toisella rastilla leikittiin leikkivarjolla. Kolmas rasti sisälsi taitoradan, jossa harjoiteltiin tasapainotaitoja ja ketteryyttä. Neljäs rasti oli vapaata leikkiä ja selkeästi suosituin! Viides rasti oli musiikkipiste, jossa qr- koodit avaamalla päästiin tanssimaan. Siellä päästiinkin oikein isolla joukolla tanssimaan! Kovasti kaikki kiittelivät onnistuneesta aamupäivästä eli ilmeisen kivaa oli.

 

Ulkokerhon ohjaajat Marianne ja Laura työskentelevät myös avoimen varhaiskasvatuksen Metsäperhekerhossa, jonka he kehittelivät n 2 vuotta sitten tälle alueelle osana Ympäristökasvattajaopintojaan. Kerho kokoontuu kerran kuukaudessa alueen metsäpaikoissa perheiden kanssa ja siellä opetallaan erilaisia kestävän kehityksen taitoja yhdessä. Parhaimmillaan paikalla on ollut yli 50 henkeä vauvasta vaariin ja mummuihin leikkimässä, grillaamassa ja tutkimassa luontoa yhdessä.
Metsäperhekerhon toiminnasta, kuten myös muista yksikköömme kuuluvista avoimen varhaiskasvatuksen ryhmistä (perhe-ja vauvakerhot, Isät&lapset-kerho) voit saada lisätietoa someryhmistämme (Instagram ja Facebook ) nimellä Pohjois-Maarian perhetyö, soittamalla numeroon 050 396 7148 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen marianne.paappa@edu.turku.fi. Ota meidät seurantaan somessa ja tule rohkeasti mukaan kaikille avoimeen toimintaan!

Tupasvillojen lokakuu

Syysterveisiä Tupasvilloista!

Tupasvilloissa on vietetty lukukuukautta. Lapset ovat saaneet tuoda kotoaan valitsemansa lempikirjan päiväkotiin ja jokaisen lapsen kirja on luettu pienryhmissä. Jakson päätteeksi kävimme läpi kaikki kirjat kuvien avulla ja kuvat taltioidaan lapsen kasvunkansioon. Lukupassit jaettiin jokaiseen kotiin lokakuun alussa, kannustimme vanhempia lukemaan lapsen kanssa kotona kirjoja.

Lokakuun aikana on jatkunut myös ryhmän käytöskoulu. Näytelmän kautta selvitettiin kaveritaitoja, miten saisi kaverilta lelun käyttäen kauniita tapoja. Lapset osasivat hienosti nimetä tilanteen, mikä ei mennyt oikein ja miten tilanteen kuuluisi mennä käyttäen hyviä tapoja. On myös puhuttu ja käyty tilanteita läpi miten kaverille tulisi puhua kauniisti ja mitkä ovat hyviä tapoja.

Koko talon yhteinen kevätrieha

17.5. vietimme koko päiväkodin yhteistä kevätriehaa. Tapahtumaan olivat tervetulleita kaikki päiväkodin perheet, ja oikein suuren joukon saimmekin osallistujia. Tapahtumassa sai kiertää erilaisia pisteitä ja kerätä leimoja rastipassiin. Ohjelmassa oli poniajelua, lauluja ja musiikkia sekä metsäpiste, jossa oli erilaisia luontoon liittyviä tehtäviä metsässä. Lisäksi tarjolla oli pillimehuja, hattaran tekoa ja popcornia popcornikoneesta.

Toukokuu leikkipuistossa

Tässä Virgonkentän leikkipuiston toukokuun kuulumisia.

Leikkipuistossa on tällä hetkellä 7 lasta, 1,5-5 vuotiaita iloisia vesseleitä. Toimintamme koostuu leikeistä, musiikin kuuntelusta ja soittimilla soittelusta sekä satutuokioista. Toukokuu alkoi vappujuhlalla ja tarjolla oli herkkuja. Onneksi luvattua vesisadetta ei tullutkaan niin saatiin pöytä katettua ulos. Syömisen lomassa kuuntelimme lauluja ja kun herkut oli popsittu, alkoi mäkikisa, jossa pyöriteltiin hulavanteita mäestä alas ja katsottiin että kenen vanne meni pidemmälle.


Äitienpäiväkin lähestyi ja puistolaiset tekivätkin hienot kortit, jotka oli koristeltu silkkipaperilla.


Leikin ohella seurasimme kevään etenemistä ja rastin sai laittaa kevätseuranta lappuun, jos vaikka oli nähnyt esim. muurahaisen.


Oman lelun sai ottaa puistoon, kun vietimme oman lelun päivää mukavassa säässä, taisi autot ja pallo olla suosikkeja 🙂

Huhtikuu Nopsasiivissä

Tällä kaudella Nopsasiivet toimivat 3-5 -vuotiaiden pienennettynä ryhmänä. Keväällä Nopsasiivissä huhtikuu alkoi pääsiäiseen valmistautumalla. Askartelimme tipuja ja leikimme pihalla munanmetsästys-leikkiä. Jokaisen lapsen tehtävänä oli kartan ja ohjeiden avulla löytää oma muna, jonka sisältä löytyi herkullinen yllätys.

Pääsiäisen jälkeen jatkoimme jo alkuvuodesta aloittamiamme tunteidensäätelytaitoja, ja vuorossa oli rauhoittuminen. Opiskelijamme järjestikin ryhmän nuorimmille ihanan, lempeän satuhierontatuokion. Eskareiden vuoro oli harjoitella tunteiden ilmaisua laulupiirtämällä ”laulavan kynän” kanssa.

Nautimme myös ulkoilusta, teimme metsäretkiä ja pidimme iltapäivän disco-hetkiä pikkupihalla. Huhtikuu toi tullessaan myös kauan kaivatut ja odotetut eväät metsäretkillemme. Voi kuinka herkulliselta se voileipä aina vaan maistuukin siellä metsässä ja lapsista eväiden syöminen on vaan ihan parasta retkillä.

Maaliskuu Jänönapiloissa

MAALISKUUN TERVEISET JÄNÖNAPILOISTA 

 Meillä päiväkodin nuorimmilla on ollut mukava maaliskuu. Isommat Jänöt aloittivat omasta aloitteestaan robotti-projektin jo helmikuussa ja sen parissa jatkettiin vielä nyt maaliskuussakin. Sen parissa olemme mm. värittäneet robotti-värityskuvia ja askarrelleet omat robotit. Tutkimme myös Beebot-robotteja ja miten niitä oikein ohjelmoidaan sekä kuuntelimme erilaisia robottilauluja, joista suosituimmaksi nousi Kuningas Pähkinä & Setä Tamu – Robottien siivouspäivä – YouTube . 

 Koko ryhmän kesken olemme valmistelleet pääsiäisen tuloa askartelemalla pääsiäispupuja ja -tipuja sekä istuttaneet pääsiäisruohot. Tänä vuonna ruohopurkkeja koristaa jokaisen oma kuva, odotellen vihreiden hiusten kasvamista 😊 

 Maaliskuu on tarjoillut ulkoilun suhteen jos jonkinlaista säätä. Olemme ihmetelleet lumihiutaleita, jään muodostamia kuvioita sekä tutkineet, miten jää sulaa vedeksi lämpimällä kädellä. Pakkasten hellittäessä lapset puuhailivat innoissaan lumen alta paljastuneen hiekan parissa ja kuraleikkejä leikkien. Ja juuri, kun talviset puuhat oli kokonaan unohdettu ja aloitettu kevät, saapui lumimyräkkä, joka kirjaimellisesti täytti pihan. Yhdessä tuumin pihalle tehtiin lumikolan ja -lapioiden avulla käytäviä ja hassuteltiin lumihangessa. 

 Joka viikkoiset perjantairetket jatkuivat myös maaliskuussa. Välillä olemme kävelleet kauemmas leikkipuistoon ja välillä kiertäneet pienemmän lenkin katsellen ohikulkevia busseja ja kuorma-autoja, ihmetellen käpyjä ja pajunkissoja sekä nauttineet liikunnan riemusta. Jänönapilat ovatkin kehittyneet reippaiksi retkeilijöiksi ja jaksavat kävellä hienosti pidemmänkin matkan. Reiteille osuu aina myös osuuksia, joissa on turvallista juosta yhdessä aikuisten kanssa.