Jänönapiloiden helmikuu

Hei kaikille!

On tullut päiväkotimme nuorimpien eli Jänönapiloiden vuoro kertoa ryhmänsä kuulumisia. Ryhmäämme kuuluu 12 kappaletta reipasta ja iloista 1-2-vuotiasta lasta. Ryhmämme pienryhmiä kutsumme nimillä MiuMaut, KukKuut ja HauHaut. Pienryhmien nimiä ovat inspiroineet suloiset pehmolelumaskotit.

Aamupäivisin toimimme pienryhmissä maanantaista keskiviikkoon. Tällöin jokainen ryhmämme vuorollaan esimerkiksi askartelee, maalaa, jumppaa, leikkii aikuisen johdolla, osallistuu satuhetkeen tai ulkoilee pitkällä kaavalla. Myös kaikki siirtymätilanteet pyrimme mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan pienryhmissä.

Torstaisin kokoonnumme koko porukalla suosittuun lauluhetkeemme, jossa yhdessä soitamme, laulamme, liikumme ja tanssimme sydäntemme kyllyydestä. Muskari on kaikista lapsista mukavaa yhdessäoloa aikuisen ohjauksessa. Musiikki ovat muutenkin vahvasti mukana toiminnassamme. Musiikki- ja lauluhetkissä mukana oleminen vahvistavat lasten äänteiden käsittelyn taitoja ja sanavarastoa. Tutut laulut ja lorut luovat turvaa ja ennakoitavuutta. Musiikin kuunteleminen vaikuttaa vireystilaan ja mielialaan, jotka taas vaikuttavat kaikkeen oppimiseen. Laulaminen ja soittaminen terävöittävät lasten kuulokykyjä, ja toisaalta laulujen kautta lapset kuulevat ja toistavat uusia sanoja. Näin sanojen merkitys vahvistuu kehittyvissä aivoissa. Myös lasten itseluottamus kasvaa onnistumisenkokemusten ja uusien taitojen harjoittelun myötä. Musiikin kuuntelu, soittaminen, laulaminen, liikkuminen ja  vaikka lopussa tapahtuva rentoutuminenkin vaikuttavat kaikki osaltaan sekä tunnetaitojen että puheentuoton kehittymiseen.

Perjantaisin käymme yleensä retkellä tai pitkällä kävelylenkillä koko ryhmän voimin, kaikkein pienimpien istuessa rattaissa. Jokaiselle tarjoutuu kuitenkin mahdollisuus taivaltaa pieniä matkoja myös omin jaloin, jolloin päiväunetkin maistuvat makeammin.

 

Helmikuussa myös täällä Varsinais-Suomessa vallitsi kunnon talviolosuhteet. Välillä pakkanen paukkui niin kovasti, ettemme päässeet koko porukalla ulkoilemaan. Pienimmät ja palelevimmat saivat jäädä välillä sisätiloihin leikkimään, mutta vauhdikkaimmat kaverit pääsivät joka päivä ainakin pieneksi toviksi ulos purkamaan energiaa raikkaassa talvisäässä. Säiden salliessa teimme kaikki lumihommia, rakensimme lumiukkoja ja -lyhtyjä ja juoksentelimme taaperokärryjen ja kuorma-autojen kanssa pitkin pihamaalle muodostuneita käytäväverkostoja.

Sisätiloissa askartelimme mm. lumiukkoja, jääkarhuja ja pingviinejä, maalasimme tumpputaidetta, lauloimme ja soitimme talvisia lauluja kuten Lumiukot marssivat, Ratiritiralla, Painui mittari nollaan, Revontulitanssi, Tunturin tuulet ja Talitintti hakkaa.

Ryhmämme lapset ovat vielä pieniä ihmisentaimia, mutta jo tosi taitavia ja innokkaita tekemään monenmoista. Pyrimme osallistamaan lapsia ikätasoisesti päivittäisiin toimintoihin ja lapset saavat myös kukin kykyjensä ja mieltymystensä mukaan osallistua toiminnan suunnitteluun ja ideointiin.