Koulurauhan julistus – teemana vaikuttaminen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miten sinä vaikuttaisit?

Tiedätkö, miten suuri vaikutus pienillä teoilla voi olla?

Oletko koskaan miettinyt, mihin kaikkeen voit vaikuttaa?

 

 

 

Pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus. Vaikuttamiskeinoja on monia. Ehkä tutuin vaikuttamiskeino on melkein jokaisessa koulussa tai oppilaitoksessa toimiva oppilaskunnan hallitus, jossa voi vaikuttaa koulun sisäisiin asioihin.

 

Monissa alakouluissa on kummioppilaat, jotka auttavat uusia koululaisia koulun aloittamiseen liittyvissä haasteissa. Kummioppilaat toimivat myös roolimallina useille nuoremmille oppilaille. Yläkoulussa  tukioppilastoiminnalla voi parantaa koulun viihtyvyyttä ja ilmapiiriä auttamalla uusia oppilaita sopeutumaan kouluun.

 

Kaikki eivät välttämättä halua lähteä mukaan vaikuttamistoimintaan näin isosti. Kuitenkin myös koko koulun henkilökunnan ja luokkatovereiden pienillä teoilla on suuri vaikutus ja esimerkiksi hymyilemällä vastaantulevalle tai tervehtimällä luokkakaveria voi tehdä jonkun päivästä paremman.

 

Sillä, ettei kiusaa, on kaikkien kaveri ja hyväksyy kaikki sellaisina kuin he ovat, on iso merkitys päiväkodin ja koulun ilmapiiriin. Myös sosiaalisessa mediassa voi levittää hyvää mieltä ja vaikuttaa muiden päivään, vaikka kommentoimalla mukavasti jonkun kuvaan.

 

Nämä kaikki ovat arkipäivän vaikuttamiskeinoja, joista mikään ei ole toista tärkeämpi. Vaikutitpa sitten tekemällä aloitteita tai hymyilemällä, on tekosi tärkeä.

 

Sinä voit vaikuttaa. – Hymykin auttaa.

 

KOULURAUHAN julistus 2018

https://www.mll.fi/ammattilaisille/kouluille-ja-oppilaitoksille/koulurauha/koulurauha-2018-2019/koulurauhan-julistustekstit-2018/