Kemiallisia reaktioita tutkimassa

Karhujen ”Suklaalevyt” kävivät Tuorlan observatorion laboratoriossa tutkimassa kemiallisia reaktioita. ”Suklaalevyt” opettavat kokeet myöhemmin ”Kukille”.

Tarvittavat aineet sokerisateenkaaren valmistamiseen. Ohje kemialliseen kokeeseen: http://www.ejippo.fi/teemat/tutki-ja-ihmettele-sokerisateenkaari

Harjoittelimme pipetin käyttöä.

”No se oli kivaa pistää niit erivärisii aineita ja sit ku niit sekotti niin niihin tuli eri väri. Se oli kivaa ku tehtiin sitä sateenkaarijuttua. Aineet laitettiin varovasti mutta keltasen voi vaan laittaa sinne. Kun värit on painavampii ku tommoset hanasta tulevat niin ne on päällekäin. Toi punanen laitettiin päällimmäiseks ku toi punanen on vetisempää kun ne muut. Muut on painavampii ihan pikkusen.” Kuvassa oikealta vasemmalle pieni sateenkaari, iso sateenkaari ja sekoitus.

Hyvä tutkija pitää huolen tutkimusvälineistään: ”Sitten me huuhdeltiin ne ja kaadettiin lavuaariin ja sitten ne aikuiset puhdisti ne vielä loppuun.”

”Valtameri” -koe: ”Se punanen on suolaisempaa ku se tavallinen ja sitten kun sen portin avas siitä ne kummatkin tuli punasiksi mutta siinä toises oli silti vähemmän vettä.”

”Kun siinä otettiin se portti niin ne sekottu et tuol on punasta ja tuol on punasta ja keskellä on vettä.”

Karhut pääsivät käymään luolassa, jossa valmistettiin kaukoputkien peilejä ja oli esillä avaruusaiheinen valokuvanäyttely. Luolassa Karhut saivat tietoa myös valosta:

Kuvassa taskulampun valon muodostama sateenkaaren värinen spektri ja punainen laser.

Laseria voi käyttää esim. mittaamiseen.

Ultraviolettivalo sai liivit ja hampaat hohtamaan pimeässä.