Kivointa päiväkodissa: kaverit ja leikkiminen!

Satusilmujen lokakuisessa vanhempainillassa keskusteltiin lasten osallisuudesta ja kiinnostuksen kohteista. Sovittiin, että koteihin jaettaisiin haastattelulomakkeet, joissa kyseltäisiin näitä asioita lapsilta itseltään.

Kotiin jaettiin kysely lasten kiinnostuksen kohteista.

Vastausprosentti oli korkea ja lasten mielipiteitä koottiin näkyville käytävän seinälle. Lähes kaikkien mielestä kivointa päiväkodissa ovat kaverit ja leikkiminen.

Kyselyyn saatiin runsaasti vastauksia.
Kivoja asioita päiväkodissa
Lasten kiinnostuksen kohteita
Lasten ajatuksia koottiin käytävän seinälle.

Kyselyn perusteella monet Satusilmut ovat tällä hetkellä kiinnostuneita kirjaimista ja numeroista. Aamupäiväpiirien uutena ohjelmanumerona onkin Salasana, jossa mietimme sanojen alkuäänteitä ja sanojen hahmottamista. Kuvavinkkien alkukirjaimista muodostuu viikon päätteeksi viisikirjaiminen sana.

Salasanaa ratkotaan aamupäiväpiireissä.

Pelaaminen, askartelu, palapelit, tehtävät, kirjojen lukeminen, kissat ja avaruus kiinnostavat myös.

Palapelihetki

Satusilmut opettelevat innokkaasti uusia taitoja ja oppimisen kohteita voivat olla vetoketjun kiinnittäminen, kiipeileminen, pyöriminen, leipominen tai kissan leikkiminen.

Näitä asioita haluaisin oppia!

Tällä hetkellä moni Satusilmu haluaisi oppia tekemään kuperkeikan. Kuperkeikkaa harjoiteltiinkin innokkaasti jumppasalissa.

Kuperkeikkaharjoituksia
Aikuinen on vierellä auttamassa.

Autoleikit ovat monen Satusilmun lempileikki päiväkodissakin. Vauhtia leikkiin saa sisälläkin, jos reitti on selvä!

Vauhti päällä!

Rakennustyömaa päiväkodin vieressä tarjoaa uutta ohjelmaa ryhmällemme lähes joka päivä. Monia Satusilmuja kiinnostavat isot työkoneet, joita olemme saaneet tarkkailla aitiopaikalta ryhmähuoneidemme ikkunoista.

Naapuritontilla voi nähdä oikean kaivurin.

Vanhempainillassa keskusteltiin leikin merkityksestä. Leikki ei saisi olla vain täyteohjelmaa aikuisten mielestä tärkeiden asioiden välissä, vaan sille tulee antaa aikaa, tilaa ja rauhaa joka päivä. Kun lapselta kysytään kotiin lähdettäessä mitä hän on tehnyt, usein omat leikit ovat asia, joka lapselle on parhaiten jäänyt päiväkotipäivästä mieleen.

Hengitä syvään!

Leikissä lapsi harjoittelee monia elämässä tärkeitä asioita, kuten vuorovaikutustaitoja, ristiriitojen selvittelyä, toisten huomioon ottamista, jakamista, joustavuutta, ongelmanratkaisua ja keskittymistä. Leikki tuottaa lapselle iloa ja leikissä voi harjoitella erilaisia asioita ilman epäonnistumisen pelkoa.

Pahvilaatikkokaupunki
Koirakaksoset mukana matkalla
Paras paikka
Suuret kuulokkeet!
Sillalla

Kiinnostusta kirjaimiin ja sorminäppäryyttä harjoiteltiin pujottelutehtävässä. Kirjainhelmistä pujoteltiin rannekoru, jonka jokainen sai itse suunnitella.

Pujotteluharjoituksia kirjainhelmillä
Helmihommia
Hieno lopputulos mustavalkoisena…
…ja värikkäänä!

Lapsen oikeuksien viikkoa vietettiin Satusilmuissa marraskuun puolivälissä. Viikon virallisesta ohjelmasta vastasi Tiuku-hahmo, jonka lähettämiä kirjeitä luettiin aamupäiväpiireissä.

Tiuku-hahmon kirjeitä lapsille

Tiuku oli suunnitelllut lapsille myös erilaisia tehtäviä, joita toteutimme viikon varrella. Pahvilaatikosta rakennettiin mm. kehukone, josta jokainen sai kuulla itsestään kivoja asioita. Lasten hartaasti odottamaa lelupäivääkin päästiin vihdoin viettämään. Jumppasalissa kokeilimme lainaksi saamaamme pomppulinnaa, joka olikin varsinainen hitti.

Pomppulinna oli hauska yllätys!
Jumppasalivuoro kului pomppien!

Lapsen oikeuksien viikolla valmistauduttiin jo tulevaan joulukauteen: innokkaat leipurit pyöräyttivät kauden ensimmäiset joulupiparit, joita maisteltiin jälkiruuaksi.

Lapsen oikeuksien viikolla valmistauduttiin jo joulukauteen: ensimmäiset piparit työn alla.
Tähtipipari valmistumassa
Kohta saadaan maistaa!

Piparien leivonnan myötä käynnistyy joulun odotus Satusilmuissakin!