Miltä tuntuu minusta, miltä tuntuu sinusta?

Lokakuussa Satusilmuissa on sukellettu tunteiden maailmaan.

Lokakuussa Satusilmuissa on mietitty paljon tunneasioita: mitkä asiat saavat hyvälle mielelle, mistä tulee paha mieli, mikä tuntuu pelottavalta tai mikä suututtaa. Tunteiden maailmaan on sukellettu lauluhetkien Satumetsän asukkaiden mukana, tunnepallojen avulla sekä satukirjojen tarinoiden välityksellä.

Satusilmujen aamupäiväpiireissä on pohdittu päivittäin, miltä itsestä juuri tänään tuntuu ja miksi. Omia tunnetiloja on konkretisoitu tunnepallojen avulla. Värikkäissä palloissa on erilaisia ilmeitä ilmaisemaan tyytyväisyyttä, iloa, surua, kiukkua, hämmästystä ja pelkoa.

Miltä minusta tuntuu tänään?

Pelon tunteista laadittiin ajatuskartta, johon kerättiin Satusilmujen mielestä pelottavia asioita. Jukka Hukka -sadusta saatiin toimiva niksi pelottavien asioiden karkottamiseen: ne voidaan puhaltaa pienen pieniksi!

Mikä minua pelottaa?

Aamupäiväpiireissä on satukirjojen avulla keskusteltu monenlaisista tunteista. Tunnetaitojen harjoittelu jatkuu Satusilmuissa muiden teemojen ohella koko toimintavuoden ajan.

Tunneasioita on käsitelty satukirjojen avulla.

Tunneasioista on myös laulettu. Kielinupun Miltä tuntuu nallesta? -laulu on monille jo entuudestaan tuttu ja nallen tunteita on mietitty yhdessä myös aamupäiväpiireissä.

Miltä tuntuu minusta, miltä tuntuu sinusta, miltä tuntuu nallesta?
Kielinupun nallelaulut ovat Satusilmujen suosikkeja.
Utelias nalle

Lapset innostuivat keksimään itse erilaisia tapoja mitata tunnetiloja. Lääkärilaukun kuumemittarista syntyi tunnemittari.

Tunnemittari

Lokakuussa koettiin myös yllättäviä asioita. Eräänä aamuna päiväkodin viereiselle tontille oli ilmestynyt paalutuskone. Rakennustyömaan touhuja seurattiinkin tulevina päivinä innokkaasti niin aidan takaa kuin ikkunastakin.

Portin takana odotti yllätys: naapuritontilla oli paalutuskone!

Lähestyvää Halloween-juhlaa alettiin valmistella hyvissä ajoin. Kurpitsalyhtyjä varten revittiin sanomalehdistä paperisuikaleita. Sanomalehdellä päällystettävä pallo maalattaisiin myöhemmin oranssiksi ja se saisi sopivan kammottavan ilmeen.

Valmistautumista Halloween-juhliin

Rohkeutta koeteltiin retkellä liikuntakeskus Alfaan. Hyppy juustomereen oli monelle jännittävä kokemus!

Hyppy juustomereen

Alfan jättitrampoliinilla pomppien päästiin uusiin korkeuksiin.

Jättitrampoliini
Uskalsin!

Lokakuussa Satusilmut aloittivat retkeilyn lähimetsään. Retkellä etsittiin Halloween-kurpitsoja ja kummituksia.

Metsästä etsittiin kurpitsoja ja kummituksia!

Syksyn ensimmäisen metsäretken tärkeimpiä oppimikokemuksia oli aikuisen ohjeiden kuuntelu, sovitulla alueella pysyminen ja vaarallisten paikkojen välttäminen.

Metsän tutkimusmatkailijat
Oksan suojassa tuntuu turvalliselta.

Metsäretken jälkeen laadimme lasten kanssa yhdessä retkisäännöt, joista tehtiin muistitaulu käytävän seinälle. Sääntöihin palataan ennen seuraavaa retkeä!

Retkeilijän säännöt

Retkisääntöjä testattiin seuraavalla viikolla, jolloin lähdimme eväsretkelle metsän halki määränpäänämme urheilukentän laidan taukopaikka. Eväitä syötiin sateisessa ja tuulisessa säässä, mutta se ei Satusilmuja haitannut!

Eväsretken tunnelmia

Lokakuun lopulla juhlittiin Halloweenia Satusilmujenkin ryhmässä. Kurpitsalyhdyt, joiden valmistaminen aloitettiin jo hyvissä ajoin lokakuun alkupuolella, valmistuivat sopivasti Halloween-juhlien alla. Voimapaperipallot päällystettiin tuorekelmulla, jonka päälle liisteröitiin sanomalehtisuikaleita erikeeper-vesiseoksella. Lopuksi kurpitsat maalattiin ja ne saivat sopivan kammottavat ilmeet!

Halloween-kurpitsat

Halloween-juhlissa oli monenmoista ohjelmaa. Hirviöitä metsästettiin pimeässä huoneessa taskulamppujen avulla. Kummitusjahdissa aaveet heijastettiin seinälle ja kattoon. Nopeus oli valttia tässä tehtävässä!

Hirviöjahdissa

Satusilmut kutsuttiin seuraamaan myös noidan taikaliemen valmistusta. Salaisella reseptillä keitetty taikaliemi poreili ja kuohui hämmästyneiden katselijoiden seuratessa keitoksen valmistumista.

Taikaliemi porisemassa
Lisätään salainen ainesosa!

Jumppasalissa odotti Taikaterhojen ryhmän järjestämä kauhukammio, jossa päästiin ylittämään synkkää virtaa Siltavahdin vartioidessa sillan alla, tunneli johdatteli rohkeimmat tervehtimään herra Kurpitsaa ja tunnustelulaatikoiden sisältöä voitiin vain arvailla.

Synkän virran alla vaanii Siltavahti!
Tunnustelulaatikkoon uskalsivat tutustua vain rohkeimmat.

Juhlien kohokohta oli varmasti herkkuhetki kurpitsoilla koristeltujen pöytien äärellä!

Juhlien kohokohta!
Herkut maistuivat jännittävän aamupäivän päätteeksi.