Pihapuuhia ja metsäretkeilyä

Ulkoilu on oleellinen osa jokaista eskaripäivää, ja toiminnallisessa esiopetuksessa lähiympäristön luonto ja metsät tarjoavat monipuolisia liikkumis- ja oppimismahdollisuuksia. Tässä postauksessa esittelemme kuvien kautta muutamia esimerkkejä sekä piha-alueemme leikeistä ja toiminnasta että metsäretkestä, jonka aikana keräsimme luonnonmateriaaleja askartelua varten.

Piha-alueemme keinut ja kiipeilyteline liukumäkineen ovat eskareiden suosiossa. Myös tämä pihan uusin teline innostaa eskareita testaamaan silloin tällöin ketteryyttään ja voimiaan.
Otamme pihalle usein mukaan leikkivälineitä, kuten palloja tai eläinhahmoja, joita lapset voivat hyödyntää leikkiensä rikastuttamiseen. Kuvassa lapset rakentavat eläinhahmoille pesiä luonnonmateriaaleja hyödyntäen.
Syksyn tullen Kastanjat ovat innostuneet kokoamaan lehdistä kasoja ja rakentamaan pesiä myös itselleen! Kuvassa lasten kokoama lehtirakennelma, joka sisältää useita huoneita.
Lapset askartelivat pihalla yhteistyöllä kaksi lehtitoukkaa, jotka pääsivät esille koristamaan luokkiamme.
Lapset saivat halutessaan tehdä myös omia, pienempiä lehtitoukkia.
Olemme hyödyntäneet pihaa sekä suomen kielen että matematiikan tehtävissä ja toiminnassa.
Koulun pihalta löytyy suuria kivenlohkareita, joiden päälle Kastanjat kiipeävät mielellään leikkimään ja jutustelemaan syntyjä syviä.
Opettaja testasi uuden puhelimensa kameraa ja sai näin komean otoksen pihalta syksyn väriloistossa. Ei filttereitä! 🙂

Syyslukukaudella olemme retkeilleet eskarin lähimetsässä muutamia kertoja. Metsä on pieni mutta juuri sopivan kokoinen siihen, että tuntee olevansa luonnon helmassa. Metsään saavuttuamme pidämme yhteisen päivänavauksen ja kertaamme, mitä metsässä tulee huomioida ja muistaa. Luonnon kunnioittaminen on ryhmässämme tärkeää, ja viimeksi aloitimme metsävierailun sulkemalla silmät, hengittämällä rauhallisesti syvään ja kuuntelemalla luonnosta kantautuvia ääniä. Eräs lapsi totesi, että rentouttava tuokio tuntui tosi hyvältä ja toinen, että alkoi nukuttaa. Luonnossa liikkuminen, tutkiminen ja aistiminen kannattaa, sillä luonnolla on tutkitusti hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, kuten stressin lievittyminen. Asiasta voi lukea lisää esimerkiksi Metsähallituksen https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/hyvinvointia-luonnosta/luonto-ja-terveys/ sivuilta.

Metsäretket sisältävät myös ohjattua, pedagogista toimintaa. Tällä metsäretkellä keräsimme luonnonmateriaaleja seuraavan päivän askartelutyötä varten. Ohjeena oli, että maasta saa kerätä kaikkea ”irronnutta”, kuten lehtiä, oksia, käpyjä tai havuja.
Päivän runsas keräilysaalis! 🙂
Ruoka maistuu erityisen hyvältä metsän siimeksessä! Eväsretki onkin metsäretkellä odotettu tuokio, joka on mukava jakaa kavereiden kanssa.
Pääsimme ihastelemaan leppäkerttua lähietäisyydeltä.
Jätämme metsässä aina aikaa myös lasten vapaalle leikille.
Seuraavana päivänä lapset muistelivat pienissä ryhmissä, mitä heille jäi mieleen metsäretkeltä, ja suunnittelivat yhteisen metsän liituja käyttäen.
Seuraavaksi otimme käyttöön luonnonmateriaalit ja liimasimme niitä metsäkuviin. Käpyjen ja suurempien oksien kiinnittämisessä käytimme kuumaliimaa.
Kastanjoiden pienryhmätyöskentely metsätaiteilun parissa oli keskittynyttä ja sujuvaa. 🙂
Kaksi valmista taidonnäytettä!

Otetaan marraskuun (toivottavasti) aurinkoisista päivistä kaikki irti ja nautitaan virkistävästä syyssäästä ennen kuin talvi (toivottavasti tänä vuonna lumen kera) saapuu!

Mukavaa alkavaa viikkoa toivottavat,

Kastanjat