Leikki, niin ihanaa ja tärkeää!

Leikissä voi tapahtua mitä vaan, voi sukeltaa täysillä mielikuvituksen maailmaan ja olla kuka vaan, omata mahtavia supervoimia, osata vaikka mitä ja tuntea kaikenlaisia tunteita.

Leikkiä voi yhdessä ja yksin, isosti ja pienesti. Sisällä ja ulkona. Leikkiin voidaan tarvita hurjasti tavaroita ja leluja tai sitten leikin voi keksiä jostain ihan pienen pienestä asiasta, mielikuvitus on upea asia! Joskus leikki kestää hetken, joskus se voi jatkua monta päivää. Leikki voi olla vauhdikasta, joskus vähän raisuakin tai leikki voi olla rauhallista, leppoisaa!

Leikin kautta voidaan yhdessä opetella tärkeitä asioita ja taitoja. Leikkiin voi sisällyttää vaikka ja mitä.

Viime syksynä päätimme matkasta leikin maailmaan, kauden teemana on ollut Leikin lumo.

Leikkiympäristöjä on muokattu lapsilta nousseiden toiveiden kautta yhdessä lasten kanssa. On mietitty porukalla mitkä leikkipaikat innostavat lapsia ja minkälaisia leikkejä niihin toivotaan. Mitkä leikkipaikat ovat vähemmän mukavia ja mitä niille voidaan tehdä. Kotileikki, lääkärinvastaanotto, dinomaailma, palo- ja poliisiasema, kampaamo, autoleikki, hiekkaleikki, rakentelupaikka, maatila, grillikioski… Lapsilta tulee ideoita ja itsesuunnitellut ja -tehdyt leikkimaailmat innostavat.

Tänään paistaa aurinko, se lämmittää jo. Lapset odottavat kovasti, että päiväkodin pihan lumi- ja jääkerros sulaa, päästään kaivamaan hiekkaa ja juuri lounaspöydässä suunniteltiin jo kesään vesileikkejä.

Ihanaa kevättä meiltä teille!

 

 

…pitkästä aikaa!

Päiväkodilla ollaan viime syksystä asti seikkailtu taas ympäri maailmaa!  Mukana matkassa on ollut tällä kertaa Aistiseikkailu-materiaali, kohteena lasten kotimaat ja heidän mielenkiinnon mukaan tehdyt matkat maailmalla ja mielikuvitusmaissakin on käyty, tietenkin!

Syksyllä reissattiin lähellä, omassa lähimetsässä, Kaatiksenmäellä, kentällä ja meidän Ilpoisissa. Ilpoisista lähdettiin mielikuvitusmatkalle Turun keskustaan ihailemaan oman kaupungin maamerkkejä ja nähtävyyksiä. Joulun lähestyessä moni ryhmä matkusti pohjoiseen, Joulupukin luo, lunta ja poroja katsomaan.

Lentokenttä-, laiva- ja junakuulutuksia on kuultu usein, Ranskaan, Tanskaan, Venäjälle, Ruotsiin, Viroon, Amerikkaan ja moniin, moniin muihin kaukaisiin maihin… On tutustu kulttuureihin, tehty kädentöitä, liikuttu, luettu kirjoja, tanssittu, tutkittu karttoja ja rakennettu leikkejä ja maailmoja. Hauskaa ja mielenkiintoista!

Eskarit on maailmanmatkojen lisäksi  ehtineet ihan avaruuteen astikin…

Kevät tuo mukanaan vielä monia uusia reissuja ja kivoja juttuja!

Kuvia ja tarinoita meidän puuhista voit tulla seuraamaan Facebookiin ja Instagramiin. Molemmista meidän löytää  nimellä Ilpoisten päiväkoti.

🍂Syksy🍂

Tämän kauden teemaksi valikoitui luonto, 🌲IHMEELLINEN LUONTO🌻. Tutkiminen innosti kovin koko päiväkodin väkeä viime kaudella joten päätimme jatkaa… Uuden tiedehuoneen välineet jatkavat kovassa käytössä. Koska luontoon pääsee päiväkodilta tuosta vaan piipahtamaan, tai viettämään aikaa vaikka koko aamupäiväksi, syksyn aikana tutustumme ja tutkimme marjoja, sieniä ja kaikenlaisia kasveja. Ryhmät ovat jo metsäretkillä käyneet maistelemassa mustikoita ja puolukoita. Pikkuiset Muksulassa kokeilivat myös maalaamista mustikoilla. Se vasta oli mukavaa eikä haitannut vaikka väriä meni vähän suuhunkin!

Tutkimuskohteeksi päätyy varmasti muutakin kun jokainen ryhmä toteuttaa teemaa lapsilta nousseiden kiinnostuksenkohteiden ja ideoiden pohjalta.

 

Voit käydä katsomassa syksyn kuvia päiväkodin Facebook-sivuilta, Ilpoisten päiväkoti.

 

 

Terveiset täältä päiväkodilta!

Tämän kauden teema on ollut ”Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa..”.  Olemme tutkineet, kokeilleet ja ihmetelleet, etsineet vastauksia. Jokaisessa ryhmässä tutkittavat asiat ja kiinnostuksenkohteet ovat olleet vähän erilaisia riippuen lapsista ja heidän ihastuttavan innostavista ideoista. Ryhmien toisilleen järjestämissä teematapahtumissakin tutkiminen on ollut pääaiheena. Syksyllä heti saatiin eskari-Repuilta mahtava kori täynnä metsässä tehtäviä kokeita ja tutkimusjuttuja. Jokainen ryhmä etsi metsästä itselleen sopivan paikan ja löysi vaikka ja mitä! Ennen joulua oli tiedepäivät. Jokainen ryhmä ideoi muutaman kokeen päiville. Lapset olivat innoissaan kun kiersimme huoneissa ja löysimne aina jotain uutta mietityävää ja kokeiltavaa. Tämän vuoden ensimmäisen teematapahtuman aiheena oli vesi. Uutettiin laivoja Sinisellä joella, pohdittiin miksi joku esine kelluu ja toinen uppoaa. Kokeiltiin kylmää ja lämmintä vettä ja tehtiin vesitaidetta. Kevään viimeisen tapahtuman aiheena on ilma ja avaruus. Saapa nähdä mitä sinne keksitään!

Perinteinen talviliikunta on ollut vähän haasteellisempaa tänä talvena. Onneksi meillä on pihalla muovijää. Kaikki ovat päässeet luistelemaan! Eskarilaiset ovat käyneet Kupittaan madolla liitelemässä luistimilla. Kierrosten määrästä on kuultu päiväkodin pihalla paljon! Pulkat, kelkat ja liukuritkin on saatu kaivaa esille aina muutamaksi päiväksi kerrallaan. Päiväkodin lähimetsää käytetään liikkumiseen normaalistikin viikottain mutta tänä talvena metsässä on käyty vieläkin ahkerammin! Metsästä on moneksi!

Kohti aurinkoista kevättä!

Ps. Käy katsomassa meidän kuvasaldoa päiväkodin Facebook-sivulta, Ilpoisten päivähoitoyksikkö.

 

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa…

Kaikenlainen tutkiminen on lasten mielestä aina hirmuisen kiinnostavaa. Tutkittavaa löytyy sisältä, ulkoa, omasta pihasta, metsästä, ihan mistä vain….

Ryhmät ovatkin tutkineet ahkerasti ötököitä, syksyn merkkejä, sieniä, puiden lehtiä, hiekkaa, kiviä, hassuja muotoja metsässä, savea, kastematoja. Metsäretkiä on tehty useasti. Metsästä on tuotu materiaalia päiväkotiin ja niistä on tehty taidetta ja kokeiluja.

Muksulan on vallannut siilivillitys. Siilejä on tehty savesta ja neulasista ja ne asuvat nyt mitä suloisimmissa metsämaisemissa.

Pomppunassujen ryhmä on innostunut kastemadoista niin että päätyivät projektiin ”matofarmi”. Madot asuvat nyt isoissa lasipurkeissa asianmukaisesti ruokittuna ja hoidettuna.

Eskarilaiset halusivat tutkia metsää niin tarkasti, että päätyivät askartelemaan omat tutkimuslasit. Nyt näkyy kaikkein pienimmätkin asiat!

Tempputassut halusivat tutkia kiviä. Kiviä on tunnusteltu ja todettu että metsässä ne olivat kylmiä, kovia ja kosteita. Kaatopaikan mäeltä jokainen löysi oman kiven ja niistä on askarreltu hiiriä, kissoja, dinosauruksia, leopardeja ja muuttipa ryhmään yksi kivikummituskin! Seuraavaksi kivihahmot tarvitsevat vielä kodit. Saas nähdä mistä ne tehdään.

Tossutouhukkaat ovat halunneet metsäretkillä tutkia sieniä. Suuria, pieniä ja pikkuriikkisia, erivärisiä ja vaikka minkä muotoisia.

Nopsajalat ovat innostuneet taiteilemaan metsässä. Taidetta on metsään tehty ainakin kävyistä, kepeistä ja kivistä.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa… Tutkiminen jatkuu!

Käyhän katsomassa kuvia tutkimuksista ja taidetuotoksista päiväkodin Facebook-sivuilla!

😊 Elokuu on täällä.😊

Elokuu on täällä ja päiväkoti taas auki… Lapset ja aikuiset ovat palanneet lomilta. Yhdessä tutustutaan taas päiväkotiarkeen käsikkäin, sylikkäin tai heti jo leikkien iloisessa tiimellyksessä. Uusia ystäviäkin ollaan saatu, se on kivaa!

Eilen satoi vettä ja sitä satoikin oikein kunnolla! Mikä silloin saakaan aikaiseksi iloisimmat naurut: no lätäkköhyppelyt tietenkin!                         Tänään ollaan vieläkin nautittu vesisateen vaikutuksesta. Hiekkalaatikko oli mitä parhaimmassa kakuntekokunnossa. Oli vadelmakakkua, höytyväkakkua, mutakakkua ja täytekakkua.

Kuvia voit käydä katsomassa päiväkodin Facebook-sivulla. Löydät ne nimellä Ilpoisten päivähoitoyksikkö.

Juhannusjuhlat 🌻

Tänään ollaan juhlittu juhannustunnelmissa. Kesätyötekijämme Hilma soitti meille selloa. Konsertin jälkeen tanssittiin ja laulettiin ihanassa auringonpaisteessa koko päiväkodin väen voimin!

🌻Toivotamme oikein iloista juhannusta ja aurinkoista kesää. Kiitämme perheitä kuluneesta vuodesta ja antoisasta, mukavasta yhteistyöstä! 🌻Kuvia juhannusjuhlista ja kesäkuun muista jutuista löydät päiväkodin Facebook-sivulta.

 

 

 

Huhtikuu☀️

Huhtikuussa ollaan käyty paljon metsässä etsimässä kevään merkkejä.  Valkovuokkoja, sinivuokkoja, muurahaisia ja sammakonkutua.. Metsä on ihanan lähellä meitä ja sinne on kiva mennä viikoittain! Pururataa päästään jo hyvin juoksemaan ja ollaan käyty sinisillä kuntolaitteillakin kokeilemassa.  Päiväkodin liikennepihassa on pyöräillyt ja potkulautailut täydessä vauhdissa.

Huhtikuussa meidän Vanhempaintoimikunta järjesti mukavan yllätyksen; taikuri Timo Tiikkainen taikoi ja ihmetytti lapsia tempuillaan.

Tänään juhlittiin vappua koko talon  voimin. Tossutouhukkaat esittivät meille näytelmän Harri Hampaaton. Näytelmän jälkeen päästiin pihakallion taakse peiliseikkailuun. Pihalla oli Tempputassujen järjestämä disco. Simaa ja munkkia sai tanssahtelujen välissä.

Lisää kuvatunnelmia voit käydä katsomassa päiväkodin Facebook-sivulla.

Iloa vappuun meiltä teille! 🥰

Eskarit retkellä…

Reppujen eskariryhmä lähti tänään bussiretkelle keskustaan, Wäinö Aaltosen museoon. Salla Tykän näyttelystä löytyi hurjasti mielenkiintoisia kuvia!

Museon lattiasta eskarin löysivät fossiilinkin!

Kuvia retkestä löydät päiväkodin Facebook-sivuilta.

STEAM it/Digiä, ilmiöitä, liikettä

STEAMit/Digiä,liikettä,ilmiöitä-hankkeeseen pääsyn kunniaksi järjestimme vielä päiväkodilla Tiedepäivän yhteistyössä TSYKin lukiolaisten kanssa. Lapset pääsivät tutkimaan, ihmettelemään, kokeilemaan ja tekemään erilaisia kokeita. Saatiinpa pihalle tulivuorikin, pinkki tulivuori! Ihana päivä, mahtavat tiedetuutorit!
Hankkeeseen voi käydä tutustumassa tästä; https://blog.edu.turku.fi/dli/

Kuvia tiedepäivästä löydät päiväkodin Facebook-sivulta.