Kerttulin päiväkodin Siilit ryhmässä lapset toteuttivat hellepäivien aikana jääpalamaalausta. Lapset laittoivat ylimääräiset jääpalat vesiastiaan ja ihmettelivät jääpalan kellumista. Myös puutikun kelluminen ihmetytti, vaikka ”se on kuitenkin puuta ja puu on painavaa”. Tästä saimme idean toteuttaa kellumiskokeen, jossa lapset saivat kerätä päiväkodin pihalta materiaalia. Testattavaksi löytyi mieltymysten mukaan oksia, kukkasia, kaarnaa, kiviä ja puiden lehtiä. Ryhmän tiloista löytyi myös paljon leluja koetta varten: mm. autoja, legoja, dinosauruksia, kuulia, puupalikoita ja laiva.  Ennen kappaleiden kellumista pohdimme jääkö kappale veden pinnalle kellumaan vai uppoaako se. Sitten testaamaan!

Lapsien hypoteesina oli, että jos kappale on painava, se uppoaa. Näin ei kuitenkaan aina ollut, ja keskustelimme kappaleen tiheydestä. Lapset lajittelivat eri ämpäreihin kelluvat ja uppoavat kappaleet. Loppuhuipennuksena lelulaiva kellui, vaikka se oli täynnä leluja. Tämä sai lasten leuat loksahtamaan auki ja herätti paljon keskustelua: ”Ville Viikinki-laiva kelluu myös vaikka se on täynnä ihmisii ja syötävää! Hauskaa toimintaa, josta ei kuivin vaattein kyllä selvitty!

 

               

Kelluuko leluauto? Entäpä lego? Tiedekokeilua Siileissä!