Kerttulin phy:n lapset suunnittelivat ryhmissään, millainen heidän mielestään olisi unelmien päiväkoti.

Lapset kuvasivat tabletilla sisällä ja pihalla sekä kivoja että tylsiä leikkipaikkoja ja leikkivälineitä. Keskustelimme kuvista yhdessä lasten kanssa, harjoittelimme oman mielipiteen ilmaisua ja perustelua ja pohdimme, mikä kyseisestä leikkiympäristöstä tekisi mielenkiintoisemman.
Lapset suunnittelivat piirtäen, miten sekä sisällä että pihalla voisi esimerkiksi liikkua ja temppuilla ja millaiset leikit ja leikkivälineet innostaisivat leikkimään uusia leikkejä. Lisäksi lapset kertoivat kuvistaan saduttamalla. Kuvan suunnitelmassa valmistuu ”renkaat ja puolapuut ryhmätiloihin” sekä ”liukuvaijeri pihalle”.

Mainioita kehittämisideoita ja suunnitelmia tuli runsaasti. Tässä poimintoja unelmien päiväkodista:

Kuvassa on talomme 3-5-vuotiaiden ryhmän suunnitelmia unelmien leikki- ja liikkumispaikoista. Ulos lapset toivovat esimerkiksi trampoliinin, tikkaat, linnan, merirosvolaivan, palomiesaseman, leikkijunan ja köysiä. Sisällä keinut ja vene olisivat mielenkiintoiset.
Eri-ikäisten lasten kuuleminen on tärkeää, sillä eskarilaiset kaipaisivat esimerkiksi monipuolisempaa ja haastavampaa kiipeilytelinettä, kun taas nuoremmat lapset kokevat, että ”kiipeilyteline on tylsä kun mä oon vielä niin pieni etten mä pääse sinne kunnolla kiipeämään”. Esimerkiksi pihaa kehittäessämme pyrimme siihen, että se tukisi mm. eri-ikäisten lasten leikki- ja liikkumistaitojen kehittymistä.
Alle 3-vuotiaiden lasten ryhmissä leikin ja liikkumisen havainnointi kertovat oppimisympäristön kehittämistarpeesta. Ryhmän kasvattajat kertovat esimerkiksi, että ”nukkarissa on vain yksi leluhylly, joka on lasten perspektiivistä katsottuna kuin korkea lelutorni, jossa lelut ovat käden ulottumattomissa, lapset yltävät vain alimmille hyllyille”.

Tavoitteenamme on kehittää keinoja, joilla eri-ikäiset lapset pystyisivät osallistumaan oppimisympäristön kehittämiseen projektin eri vaiheissa.

 

Lapset unelmien päiväkotia suunnittelemassa