Tekoäly – mitä se on? ChatGPT saa juuri nyt paljon palstatilaa koska se osaa käsitellä tietoa ja vastailla kysymyksiin kuin ihminen. On kuitenkin luultavaa, että useimmat meistä törmäävät tekoälyyn pikemminkin osana nykyistä tietotekniikkaa kuin robottien kanssa jutellessa. BETT 2023 antoikin tästä hieman vihiä: AI-termiä ei näkynyt kuin harvakseltaan mutta silti esimerkiksi Googlen ja Microsoftin kehittyvät ohjelmistot vaikuttavat sisältävän yhä enemmän ja enemmän koneaivojen apua.

Googlen Meet-kokouksissa tunnistetaan pian konenäön ja osallistujan videokuvan perusteella, milloin joku viittaa – siis ihan fyysisesti. Microsoftin Speaker Coach -työkalu puolestaan kouluttaa oppilaita esitelmien pitämisessä: se analysoi kielenkäyttöä asiallisuutta ja arvioi innostusta äänenpainoja tulkitsemalla sekä esityksen laatua tutkimalla puheen yhteyttä diojen sisältöön. Eräässä esityksessä lainattiin opettajaa, jonka mukaan tällaiset työkalut ovat ”kuin 20 opettajaa luokassa”; ehkä markkinoivasti sanottu mutta ei liene täysin yliampuvaakaan. Jos tekoälykolikon toisella puolella oppilaat teettävät kotitehtävänsä koneella, toisella puolella tekoäly on väsymätön, yksilöllinen ja kehittyvä valmentaja. Speaker Coach on jo käytössä PowerPointin uusissa versiossa sekä Teamsissa. Tuleva Speaker Progress -toiminto antaa opettajalle mahdollisuuden luoda esiintymistehtäviä ja tarkastella oppilaiden suorituksia, ongelmakohtia ja onnistumisia Teamsin Tehtävissä.

Tekoälyynkin liittyen monien yritysten edustajat puhuivat BETTissä tarpeesta löytää osaavaa työvoimaa koodaus- ja kehitystehtäviin. Tämä tuotiin paikoin esille sellaisin sanankääntein, joka paljasti yritysten unohtaneen koulun todellisen tarkoituksen – sehän ei kuitenkaan ole tuottaa koodareita tekniikkafirmoille vaan kasvattaa osaavia ja tasapainoisia yksilöitä yhteiskuntaan. Tarvitsemme kuitenkin yhä neuronipohjaista ajattelua kaikilla elämänalueilla tekoälyn toimiessa niissä tukena.

Antti Huttunen

Tämän tekstin tuottamisessa ei ole käytetty tekoälyä.

Tekoälyn tuulahduksia
Turku