Vuoden 2025 BETT-opetusteknologiatapahtuma pidettiin tutussa paikassa Lontoon ExCel-messukeskuksessa ja perinteisessä ajankohdassa tammikuun lopullla (22.-24.1.2025). Paikalla noin 35 000 osallistujaa 130 maasta, joista muutama sata kävijää Suomestakin – sekä yrityksiä yli 600. Ensivaikutelman perusteella messualue oli hieman supistunut viime kerrasta – mutta toisaalta täydet päivät halleissa eivät meinanneet riittää. Eli riittävästi on tutkittavaa edelleen.
Tapahtuma oli jaettu viime vuosien tapaan kahteen halliin. Pohjoisessa hallissa olivat enemmän esillä laitteet sekä nk. kansainvälinen alue, eli valtioiden osastot oman maan EdTech-osaamista esittelemässä. Suomella ei valitettavasti omaa osastoa ollut, mutta onneksi hallin start up -osastoilla oli mukana ainakin pari kotimaista tekijää: kysely- ja analysointisovellus Edulyzer sekä tekoälykoulutusohjelmia myyvä MinnaLearn.
Eteläisessä hallissa oli enemmän pedagogisia sovelluksia ja ratkaisuja, toisaalta myös runsaasti erilaisia turvallisuus- ja hallintasovelluksia, joille Britanniassa tuntuu olevan iso markkina – safeguarding oli monessa paikassa näkyvä sana. Lähes monopolimaasta tulevana hämmästyttää jaksaa myös erilaisten oppilashallinto-ohjelmien määrä. Huoltajatkin voivat kirjautua kouluun saapuessaan kosketusnäytöllä kuin hotellissa konsanaan.
Opetusteknologian ja digipedagogiikan trendit näkyvät aina hyvin BETTissä ja aallonharjalla oleva asia vaihtuu 2-4 vuoden välein. Ei liene yllättävää, että varsinkin eteläisessä hallissa kirjainyhdistelmä AI oli tänä vuonna se asia, joka piti olla jokaisen myyvän tuotteen kuvauksessa jotenkin mukana – itse tuotteessa se saattoi tarkoittaa mitä vain. Epätieteellisen näppituntuman perusteella isoilla ja vakiintuneilla toimijoilla oli mukavasti oppilaan oppimista ja sen mukauttamista tukevia ratkaisuja, mutta monilla pienemmillä toimijoilla markkinarakoa etsittiin opettajan työn helpottamisesta. Kokemukseni mukaan brittiopettajien työhön kuuluu meikäläistä koulumaailmaa enemmän kirjallisten tuntisuunnitelmien laatiminen ja valmista oppimateriaalia on niukemmin käytössä. Se näkyi myös työkaluissa, jotka lupasivat tekoälyn voimin tuottaa opettajalle näppärästi tuntisuunnitelmia ja oppimateriaalia, tai ainakin auttaa niissä.
Vielä runsaammin oli tarjontaa erilaisten tekoälypohjaisten arviointityökalujen saralla: opiskelija palauttaa esim. esseensä sähköisesti tai paperilla, jonka opettaja skannaa > tekoäly ehdottaa arviointia pisteinä ja/tai tekstipalautekuplina (”Voisit kertoa vielä tarkemmin Napoleonin nuoruusvuosista”) > opettaja tsekkaa koneen arviointiehdotukset, muokkaa niitä makunsa mukaan ja palauttaa sitten opiskelijalle. Helpottaako työtä? Varmaankin. Parantaako arviointien laatua? Ehkä. Ehkä ei. Eettisiä pohdintoja tämä ainakin nostaa heti mieleen. Kuinka paljon opettajan aitoa panosta tarvitaan prosessiin, että arviointi on ammattitaitoisen opettajan arviointi, eikä kielimallin tekemä arviointi? Arvostaako opiskelija ja huoltaja palautetta yhtä paljon, jos ajan kuluessa enenevä määrä sitä on kielimallin syytämää sanahelinää? Toisaalta työkalu voi parhaimmillaan huomioida asioita, joita opettaja ei olisi huomannut ja auttaa siten rikastamaan arviointipalautteita. Pikaisen pohdinnan jälkeen näkisin, että kaikkein oleellisinta on, että opettaja jaksaa käydä konearvioinnit huolellisesti läpi ja karsia, täydentää ja parantaa niitä oman ammattitaitonsa ja kokemuksensa perusteella, eikä ainakaan kiireessä naputella menemään koneen tuotoksia sellaisenaan opiskelijan ihmeteltäväksi.
Toki pienempienkin toimijoiden osastoilla oli kaikenlaista kiinnostavaa myös oppijan tueksi, esim. silmien liikettä tabletin kameralla seuraava lukusovellus.
Suurin ruuhka oli pitkin päiviä Microsoftin (M365), Adoben (Adobe Express), Googlen (Workspace for Education), Canvan ja Kahootin osastoilla. (Ja niillä osastoilla, joilla oli kahvikone.) Esimerkiksi Microsoftin Oppimisen apuohjelmat (Learning Accelerators) olivat toistuvasti esitysten aiheena ja nyt jo laajasti saatavilla eivätkä enää ”tulossa pian”. Uutuutena on mahdollisuus käyttää niitä myös Teamsin ulkopuolella erikseen, eli esim. (tuettuun) oppimisalustaan upotettuna.

Myös hieman kummajaisena opetusalan tapahtumassa ollut Meta tuntui kiinnostavan kansaa, vaikka itse melkein sain pienen GDPR-sätkyn osaston nähdessäni. Tosin huojennuin hieman, kun huomasin, että kyse ei ollut Whatsappin tai Instagramin pedagogisesta käytöstä, vaan osasto keskittyi Meta Quest VR-laseilla toimiviin oppimisen virtuaaliympäristöihin – missä onkin potentiaalia. Myös kameroilla varustetut Ray-Ban Meta -lasit kutsuivat uteliaimpia luokseen.

Isoon tapahtumaan mahtuu myös paljon pientä tärppiä niin hyvässä kuin pahassa, mutta niistä lienee parempi kirjoittaa vielä erikseen.