Strapetsi – hankkeen päätöswebinaari 27.11.2024
Marraskuun lopulla järjestetty Strapetsi-hankkeen päätöswebinaari tarjosi kattavan katsauksen hankkeen saavutuksiin ja tulevaisuuden näkymiin. Hankkeen tavoitteena on ollut kehittää ammatillisen koulutuksen johtamista vaikuttavuuden, tuloksellisuuden ja laadun vahvistamiseksi. Loppuseminaari kokosi yhteen asiantuntijoita ja koulutusalan toimijoita, ja ohjelma oli täynnä inspiroivia puheenvuoroja ja visioita tulevaisuudesta.
Hankkeen keskeiset tulokset
Webinaari avattiin hankkeen toimintamallin esittelyllä, jossa korostettiin strategisen ja pedagogisen johtamisen merkitystä. Strapetsi-hankkeessa on ollut mukana 81 koulutuksen järjestäjää ja noin 600 osallistujaa eri työpajoissa, porinatuokioissa ja verkostotapaamisissa. Tämä laaja osallistuminen on mahdollistanut uusien toimintamallien kehittämisen, kuten laadunhallintaan liittyvän Pienen laadunhallinnan ja -johtamisen käsikirjan luomisen, sekä hyvien käytänteiden jakamista.
Johtamisen eri ulottuvuudet
Webinaarissa käsiteltiin johtamista monipuolisesti. Yksi tärkeimmistä teemoista oli pedagogiikan ja asiakkuuksien johtaminen, jossa tuotettiin mm. podcast jaksoja sekä pidettiin porinatuokioita keskeisistä teemoista. Samalla esiteltiin pedagogiikan johtamisen ulottuvuuksia.
Laadunhallinta ja -johtaminen nousivat myös keskeisiksi teemoiksi. Webinaarissa esiteltiin pieni laadunhallinnan ja -johtamisen käsikirja, joka tarjoaa käytännön työkaluja organisaatioiden johtamiseen ja tiedolla ohjaamiseen. Hyvien käytänteiden jakaminen esimerkiksi lyhyiden videoiden kautta on tärkeä osa hankkeen toimintaa.
Kolmas kehittämiskokonaisuus korosti yhteisöllisyyden, autonomian ja kyvykkyyden merkitystä henkilöstön johtamisessa. Nämä itseohjautuvuusteoriaan perustuvat elementit luovat pohjan innostuneelle ja hyvinvoivalle työyhteisölle.
Tulevaisuuden visiot
Visionäärinen johtaminen sai oman osionsa webinaarissa, jossa keskityttiin kestävän kehityksen ja tulevaisuuden osaamistarpeiden tunnistamiseen. Ammatillisen opettajan roolia tarkasteltiin tulevaisuuden ilmiöiden, kuten tekoälyn, digitalisaation ja hyvinvoinnin haasteiden valossa. Keskusteluissa korostui tarve jatkuvaan ennakointiin ja osaamisen kehittämiseen.
Erityistä huomiota sai VASKI-hanke, joka toimii kestävän kehityksen suunnannäyttäjänä. Sen kautta on käynnistetty vastuullisuusakatemioita eri aloille, ja tulevaisuuden tavoitteisiin kuuluu muun muassa hiilijalanjäljen laskennan integroiminen osaksi raportointia. Webinaarissa esiteltiin Kasvatus- ja ohjausalan vastuullisuusakatemian perustamisen ja toiminnan kehityskaarta.
Kiitokset ja katse tulevaisuuteen
Päätöswebinaari huipentui kiitoksiin hankkeen osallistujille, yhteistyökumppaneille ja rahoittajille. Matka jatkuu toivottavasti tulevassa Strapetsi II -hankkeessa, jossa on tarkoitus syventää hankkeen aikana aloitettuja kehityskokonaisuuksia.
Hankkeen aikana syntyneet uudet toimintamallit ja yhteistyöverkostot luovat vahvan pohjan tulevaisuuden haasteiden kohtaamiseen ja ammatillisen koulutuksen kehittämiseen.
Alta löydät päätöswebinaarin esitysmateriaalin.